2008. június 2., hétfő

Véget ért a sztrájk!

Véget ért a 6 hete  tartó nővér sztrájk. A szakszervezet megegyezett a munkaadókkal.
Eredmény - majdnem semmi. A nővérek nagyon elkeseredettek, szerintük a szakszervezetnek vissza kellett volna utasítania azt az ajánlatot.


Lássuk a tényeket:
Egy 3 lépéses emelésről született  megállapodás, ami a helyi bérekből indul ki. Az emelés kezdete 2008 június 1. a vége 2011 március 31. Garantálnak 2008-re 4 %-os emelést, 2009-re 3 %-ot, 2010-re 2%-ot. A vezetők ebbe nem tartoznak bele. 2009 március elsejétől a legalább egy éve alkalmazásban álló nővér bére minimum 21 000 Kr kell legyen. Ma egy önkormányzati szektorban dolgozó nővér bére átlagosan 25 000 Kr.  (Megjegyzés: tőlünk a psychiátriáról, akik közvetlenül a megyéhez tartozunk, azért mennek át a nővérek önkormányzati  állásokba dolgozni, mert ott magasabb a bér) Örebro megyében egyébként egy átlagos alkalmazotti bér  23 800 Kr.

Következzen két újságcikk:

















"A Nővérek el vannak keseredve az új egyezség miatt"


A karlskogai kórház intenzív osztályán dolgozó nővérek nyilatkoztak a Karlskoga Kurirennek.
Ők ugyan nem vettek részt a sztrájkban, de remélték, hogy az egy olyan  megegyezéshez vezet, hogy az ő magas képesitésük és felelőségteljes munkájuk elismerésre kerüljön a korábbinál magasabb bér formájában. A sztrájk erőtlenné vált és az eredmény kritikán aluli, mondják a nővérek.
Sokan beszélnek arról, hogy kilépnek a szakszervezetből, mert az csak a saját jelentőségét hangsúlyozza és nem áll ki kellő mértékben a dolgozók érdekei mellett. Szerintük ezek után a fiatalok nem fogják ezt a pályát választani, nem lesz elég jelentkező a nővérképzésre és a szakképzett nővérek sem fogják továbbképezni magukat. A nővérfizetés az idővel arányosan sem emelkedik kellő mértékben. Az  intenzív osztályon a legalacsonyabb és a legmagasabb bér között csak 1700 Kr a különbség és sokaknak már 30 év munka van a háta mögött. Úgy tűnik nevetségessé teszik a nővéreket. Mindamellett, hogy majdnem mindent ők intéznek. Orvost egész nap alig látnak - mondják a nővérek. Magunknak kell nagyon sokszor, gyors és életfontosságú döntéseket hozniuk.
Egyre nagyobb a különbség a különbözö országok között. Az északi államok közül  Svédországban legalcsonyabb a nővérfizetés, annak ellenére, hogy elismerten a svéd nővérek a legképzettebbek a szomszédos országokkal összehasonlítva.

Norvégia és USA várja az elkeseredett svéd nővéreket

Az USÖ (Örebro, Egyetemi Kórház) akutrészlegén dolgozó nővérek a felmondáson gondolkodnak. Külföldi munka, vagy legalábbis másik megye. Csak ez az egy esélyük maradt mostmár egy elfogadható fizetésre. Néhányan az USA-ba készülnek, mert már mentek oda előttük nővérek, a masik részük Norvégiában gondolkodik, mert az mégiscsak közelebb van. Keményen dolgoznak, nagy rajtuk a felelősség, többek között  szívinfraktuson átesett betegeket ápolnak. Nem látnak semmi esélyt arra, hogy az USÖ-ben a munkaadok, esetleg lokális emelést csinálnának.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése