2008. június 11., szerda

Cégek, adók osv II.

Az ígért folytatás


Handelsbolaget - Kereskedelmi társaság


Alapításhoz 2 tulajdonos szükséges akik lehetnek magánszemélyek vagy jogi személyek (cégek, szervezetek). A tulajdonosok korlátlanul, akár a saját vagyonukkal is, felelnek a cégben történtekért. Nem szükséges tőkét felmutatni az alapításkor. A cégnév védelme az enskild firmahoz hasonlóan itt is arra a megyére korlátozódik alaphelyzetben ahol a cég bejegyzésre kerül (ahol a székhelye van), természetesen megfelelő díjak befizetése után a Bolagsverket más megyékre is kiterjeszti a védelmet. Könyvelő/könyvvizsgáló itt sem szükséges. Az adózás pedig a nyereségnek a tulajdonosra eső hányadot érinti. (%-ok megegyeznek az előzményekben bemutatott cégekével).


Aktiebolaget - részvénytársaság


Alapításhoz 1 tulajdonos szükséges aki lehet magánszemély vagy jogi személy (cég, szervezet). Az alapításhoz minimum 100000 SEK szükséges. A tulajdonost a cégbe befektetett tőkén kívűl más felelőség nem terheli, abban az esetben ha más pozíciót nem tölt be a cégben. Ha felügyelő bizottságban kap helyet vagy vezérigazgató akkor személyes felelősség is terheli. A cégnév az ország teljes területén védelmet élvez. Könyvelő/könyvvizsgáló szükséges a cég működéséhez. A cég az éves bevétel után fizeti az adót (28%), a tulajdonos pedig az általa felvett fizetés/jutattás után fizeti a 31%-os adót illetve ha megfelelően sok pénzt vesz ki akkor további 20-25%-os adót is.

 


Saját élmények: ha számlát akar nyitni az ember a cégének akkor először egy tanácsadóval találkozik aki tájékoztatást ad  lehetőségekről. Ha kölcsönt is szeretne a cég felvenni akkor egyúttal  ezt is megteheti a tanácsadó segítségével.  A kölcsönhöz  be kell adni a mérleget, kell írni egy üzleti tervet, vázolni kell a cég tevékenységét,  az esetleges konkurrenciáról is szót kell ejteni valamint arról is nyilatkozni kell, hogy milyen fedezetet tud nyújtani (több veséjűek előnyben). Mint cégnek, lehetőség van arra, hogy különféle biztosításokat kössön az ember, akár felelősség akár élet/baleset/nyugdíj biztosítást. Ezzel kapcsolatban majd egy későbbi postban foglalkozunk.

A Swedbanknál van egy olyan lehetőség is, hogy interneten keresztül (1 db web böngésző szükséges ill. nyomtató) megoldja a cég a könyvelést, számlázást, zárást és adóbevallást és még sok minden mást. Előnye, hogy bárhol megtudod csinálni ezeket ill. nem kell esetleg több ezer koronáért megvásárolni a hasonló profilu alkalmazásokat ami a gépen futnak és oda vannak "kötve". Hátránya, h havidíjas szolgáltatás ami ha minden modult használ az ember akkor 500-1000 SEK-be is kerülhet (persze ez levonható).


A skatteverkettel való kommunikácó pedig rémesen egyszerű és rugalmas/kényelmes, pár napja be akartam lépni, mint cég az e-leg használatával is kidobta a rendszer, hogy nincs hozzám kötve egy cég sem a skatteverket rendszerében. Hah! emailt írtam máris, hogy van nekem csodaszép bevisem és irgum-burgum. Másnap jött az email, hogy ehhez  egy nyomtatványt kell kitölteni és beküldeni (megadták, h melyik kell). Letöltöttem, kitöltöttem, besétáltam a helyi irodába és nagyjából 3 perc alatt elintéztem a dolgot.

Szóval most már gyakorlatilag a személyes és céges adóbevallásomat is tudom intézni interneten keresztül.

Ígéret: ha nem érdekel senkit, nem írok többet :)


Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése