2008. június 15., vasárnap

Loka

Karlskogától 30 km-re északra, a 205-ös út mentén fekszik ez a csodálatos kis ékszerdoboz Loka.





















 


Két, észak-dél irányában elnyúló tó közé ékelődik a varázslatos Bergslag erdőségben.
A levegő olyan tiszta, hogy minden légvétel egy belső tisztulással ér fel. Az itt felszínre törő forrásáról híres, ami  állítólag varázsererővel bír, visszaadja az életerőt.
Lassan 1000 éve már annak, hogy emberek zarándokolnak ide, hogy a forrás vizéből igyanak.
Itt történt a monda szerint egyszer, hogy egy süketnéma, miután ivott a vízből visszakapta a hangját.
Az is itt esett meg, hogy nyápic-Anders belepottyant az iszapba és erős-Andersként jött ki belőle.
Loka jövője szempontjából azonban a legjelentősebb „csoda" az volt, amikor Adolf Fredrik  király látogatott el Lokaba a családjával 1761-ben, hogy a makacs migrainjétől megszabaduljon. A királynak napi 6-8 liter forrásvíz fogyasztását rendelték el, majd 3 hét múlva gyógyultam utazott haza.
Ez volt tehát Loka naggyá válásának kezdete. Ettől kezdve folyamotosan áramlottak ide a királyi család tagjai kúráltatni magukat.

1700–as  évek

Ekkor kezdődött Loka története, mint gyógyhely. Akkoriban Svédországban olyan kevés lehetőség volt kezelésekre (történelem ismétli magát?), hogy sokan, akik megtehették az országon kívül kerestek gyógyírt. Nagy szükség volt tehát Svédországon belül is ilyen gyógyhelyek kifejlesztésére. Loka forrás 1759-ben kapta meg a királyi privilégiumot.

1800-as évek

Folytatódott Loka kiépítése. Főleg hivatalnokok, nemesek és földbirtokosok látogatták. A kezelések is fejlődtek, az ivókúrák mellett massage és fürdőkúrák is megjelentek.




































Úgy látszik a secretess (titoktartás) azóta elavult.

1900-as évek

Az országban az egészségügyi ellátás óriási mértékben fejlődött, de ennek részeként hangsúlyt fektettek többek között a gyógyforrások fejlesztésére is. Annak a 100 gyógyforrásnak, ami a századelején működött, egy részét már visszaállították.

A Lokai gyógyforrás:

A forrás tiszta és friss vize egy homok és kavics rétegen szűrődik át mielőtt a felszínre tör. Ez a réteg egy kb. 10 000 éves jégkorszaki réteg.
A vizet palackozzák is és ásványvízként forgalmazzák Svédország szerte.













Katt a képre!
































Napjainkban Loka egy kellemes találkozó hely, ahol lazítani, rekreálódni lehet.
Egész Svédország területéről jönnek ide konferenciákra, de privát vendégek is, élvezni a  jó ételeket a kellemes kezeléseket és gyönyörű természetet..
Található itt egy konferencia hotel, étterem és fürdő. A hotelben 134 szoba található és 20 különböző befogadóképességű konferenciaterem. Az étterem 300 embert tud kiszolgálni. Van uszoda, golpálya és Spa részleg. A képeken is látható a tó fölé épitett szauna épület.









Katt a képre!



























Az itt található templomban nyaranta esküvőket tartanak. Ilyen szempontból is nagyon felkapott hely.





















Mindenkinek tudom ajánlani, aki errefelé jár, hogy feltétlenül szánjon rá egy kis időt. Legalább annyit, hogy körbesétáljon és magába szívja kicsit azt a különleges érzést ami itt átjárja az embert. Aki teheti maradjon pár napot, érdemes lazítani fürdeni és sétálni a környékbeli erdőkben.
Az érdeklődők részletesrbb információkat a honlapjukon találnak:
www.lokabrunn.se

Nekem volt szerencsém 2 napot itt eltölteni. Minden félévben a klinika vezetősége elvonul valahova, lehetőleg a világ zajától elzárva, 2 napra megbeszélni a megbeszélni valókat.
Ezek a megbeszélések tényleg hasznosak szoktak lenni, konkrétumokról szólnak. Általában délelőtt 9-től délután 5-ig dolgozunk. Így ránk is fér egy kis avvslappnig (lazítás)
Sok szép helyre jutottam már így el. Utólag mindegyiket bemutatom nektek is.
 

1 megjegyzés:

  1. Szép hely, köszönöm a beszámolót. Jártam már a környéken, és gondolkoztam, hogy vajon megér egy kitérőt... Legközelebb nem hagyom ki.

    VálaszTörlés