2008. június 17., kedd

Gyilkosságok és psychiátriai betegek

Az a baj evvel a blog írással, hogy egyik téma szüli a másikat, már alig érem utól magam.
Amikor 2 napja írtam a psychiátriai betegszállítás anomáliáiról, elindult a vezérhangya az agyamban - ahogy mondani szokták.
Miért is ez a nagy félelem a psychiátriai betegtől? Vagy fél itt valaki egyáltalán? Talán pont a szakmának nem kellene!

Számtalan vizsgálat bizonyította már, hogy a psychiátriai betegek köréből nem kerül ki több veszélyes, agresszív bűnőző, mint az átlagemberek közül. (kivétel az alkohol és a drog beteg) Vonatkozik ez persze a kezelt és az ellátási rendszeren belül levő, kontroll alatt tartott betegekre.


 

 

Itt Svédországban azonban elég sok gyilkosság és komoly bántalmazás történt amit  psychiátriai betegek követtek el. Gondoljunk csak az Anna Lindh gyilkosságra!
Vajon ezeknek a történéseknek mekkora befolyásoló hatása van? A közvéleményre óriási, azt tudjuk. De vajon a szakmára is?
Létezik itt egy intézet a "Centrum för Våldsprevention" (Erőszak megelőző centrum) ahol a téma kutatásával, képzéssel, informálással folgalkoznak a Karolinska Instituttal együttműködésben. A honlapjuk: www.cvp.se.

Némi gyűjtőmunkába kezdtem, íme az eredmény:


 

1986. Olof Palme gyilkosság - A hivatalos verzió szerint magányos elmebeteg áldozata lett, de ebben sokan nem hisznek. Különféle összeesküvéselméletek láttak már napvilágot.


 

2004. Szeptember 10. Anna Lindh gyilkosság - A külügyminiszter asszony a barátnőjével vásárolt Stockholm belvárosában, amikor egy ismeretlen férfi 6-8  késszúrással megsebesítette. Másnap a kórházban belehalt a sérüléseibe. A később elfogott tettes beismerte a gyilkosságot, de arra hivatkozott, hogy belső hang utasította erre. Hosszas vita volt a beszámíthatóságáról. Egy biztos, nemsokkal a gyilkosság előtt engedték ki egy psychiátriai osztályról.


 

Ezek a nemzetközileg is ismert gyilkosságok. Volt azonban még jópár.
Egy cikkben találtam a következő gyűjteményt a schizophren betegek által elkövetett súlyos bűncselekményekről:


 

2002. július Linköping - egy 60 éves férfi megölte két gyerekét, majd megpróbálta a feleségét is megölni. Azt hitte a családja akar az ő életére törni.


2002. augusztus Stockholm - egy 19 éves fiú egy barátját fojtogatta. Állítása szerint ez csak egy teszt volt.


2003. január Göteborg - egy 34 éves férfi, aki szemmel láthatóan zavart volt és fenyegetően viselkedett ,túszul ejtett egy X2000-es vonaton több embert.


 

2003. február Oskarshamn - egy 38 éves férfi, megpróbált fejszével leütni valakit egy pizzériában. Nemsokkal előtte engedték ki Rättpsykiatri-ról (az Országos Ideg és Elmegyógyászati Intézet itteni megfelelője), ahová hasonló bűncselekmény miatt 7 évre ítélték.


2003. február Mariestad - 42 éves férfi benzinnel öntötte le, majd felgyújtotta a szomszédját. Súlyos psychiátriai betegségben szenvedett.


2003. május Åkeshov, Stockholm - egy 32 éves férfi dühödten járkált egy vasnyárssal és szúrkált a metróban. Azt hitte az ördög üldözi. Egy ember meghalt, több súlyosan megsebesült. Ugyanezen a napon segítségért fordult a psychiátriához, de hiába. Annak ellenére, hogy előző héten igazságyügyi elmegyógyászati kezelésre ítélték.


 

2003. május Stockholm, Gamla Stan - egy 50 éves férfi nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott egy bérelt autóval a Västerlånggatan-on. Egy nő a helyszínen, egy másik a kórházba szállítást követően meghalt, 19-en pedig súlyosan megsérültek. A férfi az állította, hogy az autót magasabb hatalmak távirányították. Őt is előző héten ítélte a Bíróság igazságügyi elmegyógyászati kezelésre.


2003. július Nyköping - egy 71 éves férfi bejutott valahogy egy idősotthonba, ahol késsel leszúrt egy idős asszonyt. Meg volt róla győződve, hogy a titkosszolgálat gázt fújt a lakásába és erről az áldozat tehetett.


 

A cikk végén minden kommentár nélkül, 2 rövid megjegyzés áll.


30 000-rel kevesebb hely a psychiátriákon.
1500 psychiátriai beteg kószál az utcán ellátás nélkül.


 

2003 volt az az év amikor elkezdték tömegével behozni a psychiátereket külföldröl, többek között Magyarországról. Lehet, hogy valamire rájöttek?
Idősebb svéd kollegák mesélték, hogy bizony itt is voltak nagy több 100 ágyas psychiátriai osztályok régebben, majd egy tollvonással csináltak 15 ágyas osztályokat. Igaz ugyan, hogy előtte a járóbeteg ellátást felfejlesztették. Hallottam olyan véleményt is az Anna Lindh gyilkosság után lett ismét kiemelt project Svédországban a psychiátria, miután sikerült már majdnem teljesen leépíteni.
(Hozzáteszem ezek magánvélemények voltak, de a tények magukért beszélnek.)


 

 

 

 

 

 

Na de folytassuk a  listát!


 

2003. szeptember 11, Arvika - a 24 éves psychiátriai beteg, előre megfontolt szándékkal késsel halálra szúrt egy 5 éves  kislányt az óvoda mellett. A 24 éves férfit amfetamin psychosis-sal kezelték egy psychiátriai osztályon. Ugyanazon a napon amikor Anna Lindh meghalt, elhatározta, hogy vásárol egy kést és megöl néhány gyereket. Egy héttel a gyilkosság előtt elkezdte már tervezgetni, hogyan fogja megölni és hogy valószinűleg kislány lesz az áldozat. Hogy elengedjék a psychiátriáról színlelni kezdte, hogy jobban van. Néhány órával késöbb áthelyezték egy nyitott psychiátriai osztályra. Innen könnyedén megszökött és közeli butikban meg is vásárolta a gyilkos kést. Ezután egy a psychiátriától kellő távolságban fekvő óvodához ment, ahol az ebédre várakozva egy kőnek támaszkodva állt a sorban az 5 éves Sabina. Több 10 alkalomal szúrt bele a kislány  testébe. Ezután visszament a psychiátriára. A bejáratnál egy 8 éves kislányba botlott, aki  csak úgy úszta meg a találkozást a gyilkossal,  hogy bezárkózott a WC-be.
Az Anna Lindh halála miatti nemzeti gyász mellett, senki nem méltatta Sabinat arra, hogy megemlékezzen róla is. Egyetlen egy politikus (akiknek sokak szerint komoly felelősségük volt ezekben a gyilkosságokban), soha nem küldött egy szál virágot a sírjára - írja a cikk.


 

 

2004. Samurajmannen - 33 éves jogász, aki egy bankban dolgozott a stockholmi Kungsholmenben. Tizenéves kora óta voltak visszatérő depressziói. Idővel az állapota rosszabodott. 2 évvel az események előtt egyszer rendőrség szállította be, LPT (kényszerkezelés) alá került. Nemsokkal ezután, 1 évi házaság után elvált a feleségétől. Egyszer ugyan egy barátjának az mondta, hogy a kutyájukat megszállta az ördög, de  egyébként kellemes, rendes embernek tartották. A szabadságának végén két idős hölgyet támadott meg késsel, hogy megölje őket. A 84 éves Anna Walhberget a férjének sikerült behúzni a lakásukba és biztonságba helyezni. Ennek ellenére súlyosan megsérült.
Azt hitte, hogy az asszonyok szörnyek ő pedig egy titkos ügynök, Carl Hamilton, akinek az a feladata, hogy lefegyverezze őket és megvédje az épületet.


 

 

Találtam egy másik érdekes cikket, amiben a csak Jönköpingben 2006 vége és 2007 eleje  között történt psychiátriával kapcsolatos eseményeket sorolják fel.


-  2006 őszén- egy 20 éves nőt halva találtak az ágyában a psychiátriai osztályon ahol kezelték


- Egy hónappal később- egy férfi ápolót szúrt késsel halálra a Rättpsykiatri-n (Igazságügyi Elme megfigyelő) egy beteg, aki éppen a kimenőjéről tért vissza.


 


-  2007 január 1. egy idős férfi  jelentkezett segítségért az akut psykiátri-n. Később amikor hazament, megölte a feleségét, majd öngyilkosságot követett el.


-   Ugyanabban a hónapban -egy hazafelé tartó 8 éves gyereket szúrt késsel halálra egy 27 éves férfi. Közvetlen előtte léptek a rokonai kapcsolatba a psychiátriával, ahol megelőzően kezelték.


 

 

 2007. június 20, Nyköping - A rendőrség Nyköping központjában található Östra Kyrkogatan egyik lakásába mentek ki, hogy psychiátriai beteget beszállítsanak. A beteget korábban már elítélték késes gyilkosság miatt és sokszor támadt már rendőrökre is. A beteg váratlanul rálőtt a rendörökre. Az egyik akinek a hasát és mellkasát érte a lövés, a kórházba szállítás után nemsokkal meghalt. A másik rendőrt a karján érte a lövés.


 

Ezt végiggondolva, azért valahol érthető a félelem.
Nem akarom a falra festeni az ördögöt, de...! (és otthon még a járóbetegrendelést és gondozást sem fejlesztették ki a leépítések előtt, úgy mint itt tették.)
Svédország már végigjárta ezt az utat és igen keserű tapasztalatokat szerzett. Most oltják a tüzet ahogy csak bírják.
Szervezett psychiátriai ellátás és psychiáterek nélkül bizony ide fogunk jutni. Lassan több lesz Svédországban a magyar psychiáter mint otthon.
Csak remélni merem, hogy az illetékes elvtársak közül is olvassa valaki ezt a kis gyűjteményt - akik épp most fejezték le és verték szét a nemzetközileg is elismert és nagy hagyományokkal rendelkező magyar psychiátriát.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése