2008. június 17., kedd

Bilprovning - autó vizsgáztatás

Egy kis saját élmény ismét.
Ahogy "otthon" itt is akkor vehet részt egy jármű a közlekedésben ha érvényes vizsgával rendelkezik. Új autókat először 3 éves korukban hívják be, majd évente.  Attól függően, hogy mikor jár le az  előző vizsgálat érvényessége kap az autó tulajdonosa egy behívót amiben benne van, hogy el kell látogatni a www.bilprovningen.se oldalra a megadott kóddal (minden ember person nummerjének utolsó 4 száma) és időpontot kell választania (boka) az általa kedvelt vizsgaállomáson. Lehet kérni email/sms emlékeztetőt etc.
Az említett weboldalon egyébként van egy rövid check lista ami jó jöhet egy sikeres vizsgához.
Ezután annyi a teendő, hogy elgurul az ember a vizsgaállomásra, ott a kihelyezett terminálon jelzi, hogy megérkezett és utána várakozik, hogy nagy kijelzőn megjelenjen az autó rendszáma és a kapu száma ahova gurulnia kell.
A beállást követően egy alapos vizsgálat következik, kiterjed a biztonsági övre, a háromszögre, minden apróságra is. A vizsgáló mindent elmond, becibál az autó alá és mutogatja ha van valami, közben a kezében van egy kis eszköz abban rögzíti a hibákat.
Ezután a fékpad majd az eredmény hirdetés következik. Akinek nincs gond az autójával az 300 SEK (személyautónál) kifizetése után mehet amerre lát, akinek gond van az kap egy hibalistát amit elvihet a szerelőhöz és meghatározott időn belül ismét ellátogathat a vizsgaállomásra. A második vizsgálat díja 200 SEK, nem fontos ugyanarra a helyszínre ellátogatni, lehet bármelyik másik állomásra menni. A második vizsgálat egyébként arra szorítkozik, hogy a hibalistán szereplő hibák kijavítását ellenőrizze.

Aki a határidőket nem tartja  be annak a járművét kitiltják a forgalomból és a sikeres vizsgáig nem használhatja azt. Vannak úgy nevezett "drive-in" állomások ahova a last minute versenyzők eshetnek be előzetes időpont egyeztetás nélkül és elkerülhetik a forgalomból kitiltást egy sikeres vizsgával. A weboldalon szereplő állomások egyébként szakértést is (pl. használt autó vásárlásnál) vállalnak többek között nem csak a vizsgáztatást végzik.
Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése