2008. június 12., csütörtök

Kényszerkezelés (LPT) 2.

Említettem az 1. részben, hogy ha egy beteg önkéntes alapon fekszik be egy psychiátriai osztályra, majd valami miatt ezt kényszerkezelésre kell változtatni, akkor mások a feltételek.
Egy ilyen konvertálás (konvertering §11) sokkal nehezebb dió, mint amikor a beteg  rögtön kényszerkezeltként kerül felvételre.


Az első 3 feltételnek (súlyos psychiátriai zavar, elengedhetetlen osztályos kezelés, a beteg ellenállása) ugyanúgy egyidőben fent kell állnia, de emellett egy 4. feltételnek is teljesülnie kell.

 


Patientens störning ger upphov till fara för allvarlig fysisk eller psykisk skada hos  petienten, eller annan person - a beteg psychés zavara súlyos fizikai vagy psychés veszélyt jelent magára a betegre vagy másokra nézve.
(Ezt sokszor elég nehéz bizonyítani a Bíróságnak. Volt olyan eset amikor egy beteget, akit az időközben fellépett teljes táplálkozási negatívizmus miatt akartunk konvertálni, nem találták magára nézve veszélyesnek és el kellett engednünk. Egy másik esteben egy teljesen szétesett paranoid psychotikus beteget kellett szélnek eresztenem, mert az nem bizonyult elég veszélyesnek, hogy beállt egy sarokba, kezébe kapta az állólámpát, ami áram alatt volt és kicsavarta belőle a körtét).

Az eljárás ugyanaz. Egy vårdintyg-t  kell írni, amiben ennek a 4 feltételnek a fennállását kell bizonyítani.
A nyomtatvány első lapján szereplő rubrikák közül ilyenkor a §11-t kell be X-ni, evvel jelezve, hogy itt konverteringről van szó.
Ezt ugyanúgy 24 órán belül el kell bírálnia egy megfelelő delegációval rendelkező  psychiáter szakorvosnak.
Úgyanúgy dokumentálni kell mindent és persze ugyanúgy tájékoztatni a beteget mindenről és ugyanúgy jelezni a Betegjogi képviselet felé a beteg válaszát a civil segítőre vonatkozólag.
Legkésőbb a jóváhagyást követő napon az egészet el kell faxolni a Bíróságra
. (Nagyon fontos, hogy megfelelő számra faxoljad. Mi egyszer Bíroságon belül egy másik számra faxoltuk és vissza is dobták az ügyet rögtön. Szóval nincs pardon)
Ha az orvos úgy dönt, hogy a továbbiakban is szükség van a kényszerkezelésre, akkor 4 napon belül el kell még küldeni egy kérvényt a folytatásra
A Bíróságnak 8 napon belül kell határozatot hoznia, hogy elfogadja–e a konvertálási kérelmet vagy sem. Ilyenkor mindig van Bírósági tárgyalás. A Bíróság  max. 4 hónapot szokott megítélni, ami még szükség esetén 6 hónappal meghosszabítható.
A kezelő orvos azonban dönthet  úgy, hamarabb kiírja a beteget az LPT alól.
Olyat is szoktunk csinálni, hogy az osztályról kiírjuk, hazabocsájtjuk a beteget, de az LPT-t nem szüntetjük meg. Ez egy bevett gyakorlat, de szabálytalan. Miért is? Ha lehet otthon a beteg, akkor a 2. feltétel, mármint hogy elengedhetetlenül szükséges az osztályos kezelés, máris érvényét vesztette.
Igen-igen, de mindenki tudja, hogy hasznos, mert a betegnek sokszor nincs betegségbelátása és így könnyebben biztosítható a folyamatos ellátása.
Szóval ezt a hasznos, de jogtalan eljárást hivatott kiváltani a most szeptember 1.-n hatályba lépő új törvény, ami lehetőseget ad kényszerkezelésre járóbeteg ellátás formájában  is. (erről már írtam részletesen.)

Visszatérve oda, hogy a konverteringet nehezebb sokkal kivitelezni, mint eleve kényszerkezeltként befektetni egy beteget, elárulok egy közismert, sokszor alkalmazott, de  jogilag kicsit sántító  módszert.
A beteg ugye nem akar bentmaradni, nem fogadja el a kezelést (2. feltétel) mivel jelenleg még HSL (azaz önkéntes státusza )van, így joga van elhagyni az osztályt. Ha úgy látjuk, hogy nincs esély a konvertálásra bele sem kezdünk, hanem elengedjük. Hivatalosan rögtön ki is jelentjük. A körzeti orvos meg azonnal visszaküldi egy megírt  vårdintyg-gel. A beteg nemsokkal a távozása után új betegként "tiszta lappal" megérkezik felvételre és indulhat az 1. részben leírt eljárás.
Így kikerülhető a konvertálás. Tulajdonképpen nem is történik jogsértés.
Olyat is hallottam már más városból, hogy nem is engedik hazáig menni a beteget,  hanem már házon belül, de psychiátriai osztályon kívül megállitják, majd a psychiátriai járóbeteg részleg orvosa ír rá egy vårdintyg-t. Komoly psychiátriai összejöveteleken  hallotam már erről vitát hogy mi számít határnak, meddig kell kiengedni a beteget, hogy ez az eljárás jogszerű maradjon.

Szóval az élet bonyolult és  itt hajlamosak még annál is bonyolultabbá tenni.
Ne lankadjatok, még folytatódik!
Legközelebb erről az ominózus Bírósági tárgyalásról írok, ha addig nem kapok szívinfarktust pont egy ilyen tárgyaláson. Tegnap ugyanis elindítottam egy konvertálási kérelmet. Majd meglátjuk ki lesz az erősebb!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése