2008. június 4., szerda

Hírek a Dagens Medicin-ből ( és egy kis zene lazításnak)

Átfogó reformok nélkül tovább fog nőni az orvoshiány Svédországban.

 

2015-re 4400 főre nő az orvoshiány, ha a svéd egészségügy ugyanúgy szerveződik, mint  most - állítja a Nordiska Läkarförbundet (Északi Orvosszövetség kb.) Az összefoglaló   tanulmány a Socialstyrelsen honlapján olvasható. Minden második évben készítenek egy ilyen prognózist.
A helyzet kétségbeejtő. A szövetség az utóbbi években nagy erőket fektetett abba, hogy  rámutasson milyen változtatásokra van szükség, hogy növeljék az egészségügy effektivitását. Egy optimistább előrejelzés szerint, ha kiépítik a betegközeli ellátási modellt akkor effektívebb lehet az ellátás. Ebben  az esteben  2015-ra maradhat a mostani mértékű hiány, ami 1650 orvost jelent. Ebből 1500 hiányzik az alapellátásából. A szakellátásból főleg psychiáterek, gyermekpsychiáterek, radiologusok, geriáterek, és labororvosok  hiányoznak.
 


„Ingen sjukskrivning för utmattnings syndrom”

 

Utmattning - kimerültség. Ez itt egy sláger diagnózis az utbrändhet (kiégettség) mellett. Psychiátriai összejöveteleken komoly vita folyt arról, hogy létezik-e egyáltalán ilyen betegség. Hivatalosan ugyanis  nincs ilyen diagnózis.
A cikk szerint a fenti diagnózissal a betegek átlagosan 119 napig voltak TP-en az utóbbi évben.
A Socialstyrelsen most életbe lépett új előírása szerint a fenti betegségekre ajánlott (TP-es) nap - 0!!!
(Mi lesz veled „orkar inte”!?)
90 féle betegség kapott új ajánlást a TP-es időre vonatkozóan. Nagyrészének lefeleződőtt az ideje.
Az új ajánlások kidolgozásával megbízott szakértői csoport megállapította, hogy a hosszú TP-s idő nagyon ritkán segíti a beteget a gyógyulásban. (Heuréka felfedezték a spanyolviaszt!)

„Var tredje läkare hotad vid nej till sjukskrivning”

10-ből 7 orvos érzi úgy, hogy konfliktusai vannak a betegekkel a TP miatt.  Minden 3. orvost megfenyegetnek  néhány alkalommal évente az elutasított TP-re vétel miatt. Ezt mutatja a Karolinska Intézet kérdőives felmérése.

Nekünk itt dolgozó magyaroknak különösen nehéz a helyzetünk, mert sok beteg úgy gondolja, mi vagyunk szigorúbbak az előttünk itt dolgozó svéd bérorvosoknál. Nehéz megmagyarázni, hogy ez nem tőlünk függ, hanem az új kormány szigorított be nagyon sok vonalon.
Legközelebb leírom részletesen a psychiátriai betegségekre vonatkozó új ajánlásokat.

Hogy valami vidám is legyen mára:



Tudtátok, hogy ők is svédek? Én csak itt jöttem rá. Van ilyen.
 
( katt a képekre)



















..és a két híresség a hőskorból






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése