2008. június 2., hétfő

Cégek, adók osv I.

Ahogy ígértem irok pár sort a cégformákról.

Enskild Firma - egyéni vállalkozó/EVA-s cég


Az alapításhoz 1 személy szükséges és semmi más. A tulajdonos felel a cégért, korlátlanul. A már említett 2 hivatalhoz be kell küldeni a kérdőíveket és kis idő múlva kész is van. A regisztrálás alapdíja 1000 SEK ebben benne van az is, hogy a székhelyhez tartozó megyében a cégnevet levédik. Minden más megyében való cégnév levédés 800 SEK/megye díjat kell fizetni.

A nyereség után 30.71% adót kell fizetni, ebből megy a nyugdíjra, eü. ellátásra etc, ezen felül 31% helyi adót kell befizetni ill. természetesen az Áfa-t is be kell vallani/fizetni (itt is egyes termékekhez/szolgáltatásokhoz más áfa kulcsok tartoznak).
Költségeket az otthonihoz hasonló módon lehet levonni (bérleti díjak, kocsi költség, ha szükséges a cég mnkájához védőoltás akkor az is etc). Cafeterianak utána nézek.

Könyvelő/könyvvizsgáló nem szükséges.

Kommandit Bolaget - betéti társaság
Az alapításhoz 2 személy vagy jogi személyiség kell (másik cég). Az alapításhoz a betét tulajdonosának legalább 1 koronát kell beadnia. A cégvezető korlátlanul felel a cégben történtekkel kapcsolatban, a betétes pedig a cégben lévő betétjéig. A regisztrálás díja ebben az esetben is 1000 SEK. A nyereség után fizetendő adók itt is megegyeznek.
Könyvelő/könyvvizsgáló itt sem szükséges.

Mindkét cégformára érvényes, hogy az alkalmazott bére ill. juttatások után 32.42%-ot be kell fizetni, de ez is levonandó költség.

A többi cégformát egy későbbi postban mutatom be.

Itt pedig egy link a skatteverket oldalára ahol megnézhető, hogy a bruttó bérekből mekkora összeg kerül levonásra. Az 1. oszlop az 1943 után született adózókra vonatkozik, a 2. oszlop nyugdíjasokra vagy olyan személyekre akiknek nem vonnak nyugdíjat, 3. oszlop azokra akik 1938 és 1942 között születtek, 4. oszlop azokra a kik 1937 előtt születtek, 5. oszlop azokra akiknek nincs fizetésük, pl. munkanélküli segély vagy életjáradékot kapnak (nyugdíjra itt is levonnak) és 1938-ban vagy azután születtek.
Több táblázat is van 29-37-ig ha kiderítettem mitől függ akkor azt is megírom.



 Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése