2010. május 21., péntek

Zöld utat kapott a passzív eutanázia Svédországban

Tudom hogy az otthoni sajtóban már megjelent a hír, de mivel terveztem, csak írok róla.
A Socialstyrelsen (állami intézet, széles hatáskörrel, pl. szociális ügyek, egészségügyi ellátás, egészségvédelem, megelőzés, járványügy) megvizsgálta a haldokló betegek ellátásának jogi vonatkozásait. A háttérben az áll, hogy Läkaresällskapet  (Svéd Orvosok Társasága) írásban kért állásfoglalást a haldokló betegek életfenntartó kezelésének megszakításáról. Ugyankor egy hosszú évek óta respirátoron levő beteg is beadvánnyal fordult a hatóságokhoz, hogy engedélyt kapjon a gépi lélegeztetés megszüntetésére.
A Socialstyrelsen egyéni esetekben nem dönt. A kezelésnél mindig a beteg és a kezelőorvosa hoznak döntést.


Általános állásfoglalást azonban kiadott, miszerint:
- A kezelést olyan mértékben amennyire az lehetséges mindig a beteg egyetértésével kell kivitelezni. Ez áll az Egészségügyi törvényben is, ahol hangsúlyozzák hogy maximálisan tekintettel kell lenni a beteg önrendelkezési jogára és integritására.
- Alapszabály, hogy az orvos nem adhat kezelést, ha a beteg azt nem akarja.
A beteget akarata ellenére csak bizonyos, jogszabályban meghatározott estekben pl. pszichiátriai kényszerkezelés (Lagen om Psykiatrisk tvångsvård) esetén lehet kezelni.
- Ha egy beteg nem akarja a folytatni az életfenntartó kezelést, akkor azt az orvosnak el kell fogadnia a beteg akaratát.
- Feltétel, hogy a betegnek döntéshozásra alkalmas állapotban kell lennie, hogy megkapja a szükséges információkat a döntéshez. Meg kell bizonyosodni róla hogy valóban megértette a kezelés megszüntetésének következményeit és az alternatív kezelési lehetőségekről is tájékoztatni kell.
- az ellátónak kötelessége fájdalomcsillapítót, nyugtatót, altatót biztosítani a haldokló betegnek.
Mindennek az alapja az, hogy a beteg maga döntheti el, hogy milyen kezelést fogad el és mikor kéri annak megszüntetését.


Most a 92-ben kiadott állásfoglalásukat tekintették át a Svéd Orvosok Társaságával, az Államügyészséggel, a Socialstyrelsen etikai tanácsadójával és az Egészségügy vezetőivel.
A SMER (Statens Medicinskt-Etiska Råd) már 2008-ban kiadott egy ilyen állásfoglalást

Itt olvashatjátok ( svédül) a SoS válaszát az  Svéd Orvosok Társaságának levelére:
http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/nyhetsarkiv/Documents/Brev1.pdf


itt pedig a respiratoron lévő betegnek adott választ:
http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/nyhetsarkiv/Documents/Brev2.pdf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése