2010. május 12., szerda

Gyógyszer, recept, adatvédelem

Otthon mostanában sok szó esik a recept felírásról, vonalkódról és a recepteken szereplő adatokról. Azon adatokról, amit a TB megkövetel, de ugyanakkor az orvosnak nem lenne joga ráírni. A betegnek meg joga lenne tiltakozni ellene.
Nemrégiben valaki megkérdezte tőlem, hogy is megy ez errefelé.
Magáról a receptről és a támogatási rendszerről már írtam régebben.
A kérdések egy része arra vonatkozott, hogy meddig tárolják a recepteket, mi történik az adatokkal. Kinek van joga azokat tárolni és mit van joga tárolni.
Hát lássuk!


Létezik egy úgynevezett gyógyszer regiszter, ami a gyógyszertárakban recept ellenében kiadott gyógyszerekről és egyéb szerekről tartalmaz adatokat 1998-tól kezdve.
Adatok magáról a termékről, mármint hogy tulajdonképpen mit adtak ki, mennyit, mennyibe került és mikor adták ki. 2002 október 1. óta azt is rögzítik, ha a gyógyszerész kicserélte terméket egy generikus vagy egy paralell importált készítményre.
Szerepel az adatok között a beteg neme, életkora és a lakhelye (város/falu, de nem a lakcíme) valamint 2005-től a személyi száma is. (megjegyzem innentől kezdve pontosan beazonosítható a beteg). Rögzítik a teljes költséget, a támogatás összegét és a beteg által fizetett saját részt.
Rögzítésre kerül a felíró foglalkozása (orvos, fogorvos, állatorvos) és annak szakképesítése, a munkahely típusa privát- vagy alkalmazotti, járó-vagy fekvőbeteg ellátó és a szakterület. Fontos, hogy a felíró személye és pontos munkahely nem lehet beazonosítható!!
Az adagolásról szintén vannak adatok, azonban ezeket statisztikai célra nem lehet felhasználni.
Évente kb. 90 millió receptre adnak ki gyógyszert. Az adatokat havonta frissítik.
(forrás: Förordning (2005:363) om läkemedelsregister hos Socialstyrelsen)



A betegek pontosan követni tudják a gyógyszer kiváltásaikat az www.apoteket.se oldalon.
Kell hozzá egy e-legitimation (elektronikus aláirás). Ha ilyen, nincs akkor magáról az oldalról intézhető. Mindenki megnézheti a saját oldalán, hogy mikor, melyik patikában milyen receptet váltottak ki a nevére.
Következzen itt néhány táblázat az én oldalamról.(tiszta haszon, ha az itt vendégeskedő rokon otthon felejti a gyógyszereit. Hamarabb elérem az ingyenességet. Pszt!!)


Mennyit fizetett érte, mennyi támogatást kapott a gyógyszerekre. Ahogy azt már írtam, ahogy emelkedik a gyógyszerekre kifizetett összeg, úgy emelkedik a támogatás mértéke is. Évi 1800 SEK a maximum, efelett minden gyógyszer ingyen jár abban az évben. Természetesen nem naptári évről van szó. Az óra az első gyógyszerkiváltástól ketyeg. Ha eltelt az egy év újra indul teljes árral. Szóval érdemes erre odafigyelni. Néha egy napon múlhat, hogy   ingyen kapod  vagy teljes árat fizetsz.
Fent látható egy általános ismertető táblázat a rabatt rendszerről, és alatta fekete hátérrel a jelenlegi állás: mennyit fizettem ki eddig, mennyiért kell még vásárolnom, hogy elérjem az ingyenesség határát és hogy mikor telik el az egy év, amikor lenullázódik és kezdödik előről.


Természetesen a leadott (többször kiváltható papír recept) vagy az orvos által elektronikusan beküldött receptekről rendelhetsz is gyógyszert erről az oldalról, amit megfelelő díj fejében kis is postáznak neked. Nemcsak a már kiváltott receptjeidet, hanem az aktuális még felhasználható recepteket is láthatod az oldalon, a lejárt vagy ki nem váltott receptek listája mellett.

1 megjegyzés:

  1. Kedves szil5,

    Nagyon köszönöm a fáradozásodat - meg fogom nézegetni a felsorolt linkeket!!

    Köszönöm szépen még egyszer!

    VálaszTörlés