2010. május 26., szerda

Törvénytelen pszichiátriai kényszerkezelés

Tvångsvård var olaglig (Nerikes Allehanda, 2010-05-25)


Egy 16 éves örebro-i lány 652 napig állt kényszerkezelés/gondozás alatt 2008 és 2010 között, tévesen. Ezt az ítéletet hozta a Legfelsőbb Bíróság  (Regeringsrätten)
március 2.-án.
A kényszerkezelést jóváhagyta a Megyei Bíróság (Länsrätten) amit másodfokon is jóváhagyott a Bíróság (Kammarätten). A lány most kártérítést követel.


Az indoklás legfontosabb elemei a következők:
- Egy súlyos pszichés zavar megléte önmagában nem elég a fiatalok LVU  szerinti gondozásba vételéhez.
- Egy gyerek/fiatalkorú csak akkor kezelhető kényszerrel, ha a viselkedészavar alapja nem  a csökkent képesség  Olyan pszichés zavarnak kell fennállnia, ami egy nem csökkent képességű gyereknél is előfordulhat.
- Az sem elég önmagában, hogy mindenképpen szükséges a kezelés. Annak a feltételnek is teljesülnie kell, hogy a kényszerkezelésnek kell lennie a választható kezelési formák közül a legjobbnak. Ha van ennél jobb módja a kezelésnek , akkor nem alkalmazható.

Azért egyes szakértők kétségeiknek is hangot adnak. Úgy gondolják ez a döntés ki fog hatni a kényszerkezelésekre általában. Ez az ítélet mindenképpen oda fog vezetni, hogy nehézségekbe fog ütközni a kényszerkezelést alkalmazása, olyan esetekben, amikor egy fennálló csökkent pszichés képességű állapot és a viselkedészavar között összefüggés van.
Az említett jogszabály az  LVU (Lag(1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga.)
Ez a törvény a mások vagy saját maguk által veszélyeztetett 18 év alatti fiatalok kényszergondozásba vételét teszi lehetővé.

Az érintett lány ADHD-ban és valamilyen autizmus spektrum betegségben szenved.
2008-ban az iskolából érkezett bejelentés a Socialnämden-hez hogy az iskola nem tud felelősséget vállalni a lányért, mert önmagára és iskolai társaira nézve is veszélyes.
Ekkor hozott határozatot Örebro Kommun  Szociális szolgálata, hogy a lányt azonnal gondozásba/ kezelésbe veszik az LVU törvény alapján.
Be akarták szállítani Gyermek és Ifjúság pszichiátriai osztályra, a lány azonban ezt megtagadta és elszaladt.
Ennek alapján először LPT alapján kényszerkezelést rendeltek el, amit később LVU -ra változtattak.
Ezt a döntést ítélte a Legfelsőbb Bíróság tévesnek.

Az ügynek annyi előnye lesz, hogy  ezután egy sokkal átláthatóbb szabályozás következik. Tisztázni kell  hogy hol a határ az LVU és az LSS (Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade) között.
A lány és a szülei  Örebro Komun-től  600000 SEK kártérítést követel.
Az önkormányzat jogásza szerint ez volt a legnehezebb ügy eddig az életében és elismeri hogy követtek el hibákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése