2008. december 9., kedd

Tomteland - ha már Mikulás, legyen havas

ezzel a felkiáltással Ildikó kitalálta, hogy lepjük meg a gyerkőcöket, ha már járt nálunk Mikulás a hétvégén.

Felkerekedtünk hát vasárnap hajnalban, hogy meglátogassuk a Tomtelandot, Dalarnaban, Mora(kb 230 km Kga-tól) közelében. Az út az évszaknak megfelelően hóeséssel telt, és az út menti havas táj bámulása ellenére sem csúsztunk az árokba (hehe, lelőttem az egyik poént). Pár órás autózás után megérkeztünk az úticélunkhoz, és kipakolás után befizettük a 800 SEK-et a belépőjegyért (családi jegy 4 személyre 550 SEK, 2 extra személy 125 SEK/fő, kártyával lehet fizetni) majd egy blokkal és egy programfüzettel elindultunk.

Részletes leírással nem untatnék senkit, a képek önmagukárt beszélnek. Természetesen volt Mikulás akinek ellehetett mondani a kívánságokat (Alexandra, meg is lepődött azon, hogy valaki kistestvért írt a kívánságlistára), volt szuvenír bolt és persze különféle godis (nem a "szabvány" lösgodis, hanem polkagris, selyemcukor, vattacukor és mindenféle gyümölcsből, csokiból készült finomság). Klasszikus melegkonyhás kajálda nem volt, főleg szendvicseket, esetleg pizza szeletet és persze hotdogot vagy hamburgert lehetett enni (6 embernek kb 500 sek, glöggel (mert Ildikó rájött, hogy északon hideg is lehet nemcsak hó), kávéval, sütivel, üdítővel). Voltak rénszarvasok és egy kis lóvonta szánnal is utaztunk (25kr/fő kp-ban kell fizetni). Gyerekek nagy örömére fakutyák is voltak és azzal csúszkáltak a havon.

Hazafele beautóztunk Moraba és a tavat megkerülve Rättviken át hazafele vettük az irányt, ahol megint kiderült, hogy a GPS valószínűleg optimálisabban tervez, mint az ember egy térképpel felszerelve.

A képre kattintva pedig elindul a diavetítés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése