2008. december 18., csütörtök

Svéd pszichiáter blogja (és egy kis segítség kérés)

Már régebb óta megtalálható ez a blog oldalt a bloggyűjteményben. Nem tudom valaki szokta-e olvasni, mármint a svédül tudók közül?
A blog írója Susanne Flyborg svéd psychiater, igazságügyi psychiáter, bérorvosként most Värmland megyében dolgozik hosszabb ideje.

Előtte itt Karlskogában volt a sok bérorvos közül az aki talán a legtöbbször és leghosszabb ideig dolgozott. Volt szerencsém tanulni tőle az elején. A mai napig bármikor felhívhatjuk, ha valamit nem tudunk, tanácsra van szükségünk. Most már el jutottam odáig a svéd tudásban, hogy fel is merem hívni, ugyanis olyan gyorsan beszél, hogy szinte tényleg nem vesz közben levegőt. Ha megjelent az osztályon az olyan volt, mint amikor a tornádó söpör végig. Szóval sok szempontból nem igazán svédes. A véleménye, az elmélkedései is a dolgokról néha egészen eltérő az itt megszokottól. A földön jár, a betegek között él. Kicsit munkamániás. Néha meglepően hasonlóan vélekedik bizonyos dolgokról, mint mi.
Ajanlom figyelmetekbe!
Ha valakinek van kedve esetleg lefordítani egy-egy érdekesebb írását, szívesen venném, ha az e-mail címemre, vagy esetleg egy kommentben elküldené, hogy az otthoniak is  olvashassák. Nekem már erre nem futja az időmből és az energiámból.

Itt van pl. mindjárt ez.

18 december

Jag är läkare, jag gör vad jag vill

Under en tid har praxis varit att det är fritt fram för mig som läkare att göra vad jag vill, helst ska det inte finnas ett PM om att jag ska göra eller inte ska göra en viss sak. Fanns det ett PM om att läkare inte får sova med öronproppar? Finns det något som förbjuder kvalitetssömn?
Läkare behöver god vila mellan arbeten. Om han inte vaknar vid kallelse får personalen väl hämta honom, vilket också hände den aktuelle narkosläkaren som inte vaknade på skutlarmet trots dåliga öronproppar. Personalen klagar att de fick banka på dörren, men hur länge och vilken styrka i decibel knackade de? Bevisföringen blir svår. Hur många timmar hade läkaren jobbat? Hade han en personlighet som klarar jourarbete? Kunde han anpassa dygnsrytmen till de krav som jour innebär? Var han påtvingad att gå jour? Kontrolleras jouregenskaper vid antagning till läkarutbildning?
Det kan finnas en mängd orsaker till att läkaren inte vaknade på sitt jourpass och det känns obegripligt varför han anmäls till HSAN för det. Kanske är det så enkelt att man vill att HSAN ska ha ngt att göra de sista skälvande dagarna av sin existens, för statistikens skull.
Susanne Flyborg

(A hozzátartozó hír röviden: az ügyeletes orvos füldugóval aludt, ezért nem hallotta meg a vézsjelzést. A nővéreknek kellett felkelteniük. A beteg meghalt.)

 

Ezenkívűl társszerzők  is kerestetnek, akik a saját területükről küldenének egy-egy írást.
BUP-on dolgozók, kronobergi háziorvosok!  Hahó!!

http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/susanne_flyborg/index.xml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése