2008. december 23., kedd

Egy svéd sikertörténet év végére. Diabetes elleni védőoltás.

Lovande vaccin mot diabetes

2008-10-09

Egy svéd kutató által felelfedezett fehérje a GAD, ígéretes eredményeket mutatott az I. típusú diabetes ellen, egy tanulmány szerint amit New England Journal of Medicine-ben publikáltak.
Egy kutatás, amit Johnny Ludvigsson a linköpingi egyetem gyerekgyógyász professzora vezetett, azt mutatja, hogy ez a fehérje hozzájárul megmaradt insulintermelés fenntartásához azoknál a gyerekeknél, akiknél nemrégen alakult ki I. típusú diabetes.

A GAD egy olyan fehérje ami megtalálható az agyban és a hasnyálmirigy insulintermelő sejtjeiben. Ezt a fehérjét először Johnny Ludvigsson és munkatársai fedezték fel. A svéd Diamyd cég, akik  résztvettek a kutatások finanszírozásában is, egy vakcina kifejlesztésén dolgozik, aminek az alapja ez a fehérje.

A tanulmányban ami ezen a napon jelent meg a New England Journal of Medicine online oldalán, 70 beteg vett részt, olyan 10 és 18 év közötti betegek, akiknél nemrégiben alakult ki I. típusú diabetes.
Valamennyi betegnél kimutathatóak voltak a GAD fehérje elleni antitestek.

Foto: Photos.com

A betegek fele subkután injekció formájában vakcinát, a többiek placebót kaptak.
Mind a két csoportban csökkent az inzulinszekréció. Az inzulinszintet a C-peptid nevű marker segítségével mérték. Az elsődleges mérésnél nem mutatkozott különbség a két csoport között 15 hónappal a vakcináció után. 30 hónappal később azonban a marker szintje szignifikánsan kisebb mértékben csökkent abban a csoportban akik GAD-t kaptak, ami arra enged következtetni, hogy a vakcina védőhatással bír.
Csak azoknál a betegnél mutatkozott a hatás, akik a betegség megjelenését követően 6 hónapon belül kaptak vakcinát. Az újság egy vezető kommentátora szerint a vakcina segít megtartani a megmaradt inzulintermelést, de nem állítja vissza a hasnyálmirigy normál műkődését.
Mellékhatások ugyanolyan számban léptek fel mindkét csoportban.
A vakcina hatását azzal a teoriával magyarázzák, hogy az immunrendszer reagál a GAD-ra.
Abban bíznak a kutatók, hogy kis dózisban adva a fehérjét az olyan betegeknek akiknél  nemrégiben akult ki a diabetes, a szervezet hozzá tud majd szokni és nem reagál rá olyan erőteljesen.

Samuel Lagercrantz
samuel.lagercrantz@dagensmedicin.se

Svenskt diabetesvaccin testas

2008-12-09

Egy norvég kutatócsoport kérvényezte, hogy tesztelhessenek egy svéd fejlesztésű vakcinát az I. típusú diabetes megelőzésére.

 

 

 

 

 

Illustration: Photos.com

A Diamyd által kifejlesztett vakcina a kutatók reménye szerint megakadályozhatná illetve késleltethetné a szervezet saját inzulin termelő sejtek elleni immunreakcióját - ami az I. típusú diabeteshez vezet.
Ha a  kutatás szabadjelzést kap, akkor a vakcinat, amit a svéd Diamyd biofarmakologiai cég fejlesztett ki, olyan embereknek fogják beadni akik az I. típusú diabetes szempontjából a rizikó csoportjába tartoznak.
Egy kontrollcsoport normál betegségkialakulását fogják összehasonlítani azzal a csoporttal, akik vakcinát kaptak.
Korábban a vakcinát csak olyan betegeken próbálták akiknél már kifejlődőtt a diabetes.Most először fogják alkalmazni a Dyamid diabetes vakcináját abból a célból, hogy megelőzzék az I. típusú diabetes kialakulását, egy úgynevezett prevenciós tanulmányban.
Ez egy hatalmas előrelépés mondta Elisabeth Lindner, a Dyamid Medical ügyvezetője egy sajtóközleményben.
A gyógyszert már tesztelték a cég saját fázis 3 tanulmányaiban Europában és az USA-ban.
A fázis 2 tanulmányok eredményei,amit nemrégiben közöltek le a New England Journal of Medicine-ben, azt mutatják, hogy vakcina a korai kezelésben a leghatásosabb.

Lisa Röstlund
lisa.rostlund@dagensmedicin.se

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése