2008. december 12., péntek

Högre utbildning minskar risk för Alzheimers sjukdom

Minél magasabb képzettségű az ember annál kisebb az esélye annak, hogy Alzheimer kórt kapjon. Ezt mutatja egy norvég kutatás.


Bővebben itt olvashatsz róla:
Abstract online i International Journal of Geriatric Psychiatry




Foto: Photos.com
A 10-18 évnyi iskolába járás jelentősen csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának esélyét, azokkal szemben akik csak 6-7 évig jártak iskolába. Ez a kutatás beigazolta a korábbi feltevést, hogy a tanulás, a magasabb képzettség pozitív hatással van a betegségre, irja a norvég Dagens Medicin.


373 Alzheimer kóros beteg és 559 kontroll személy vett részt a vizsgálatban, amelyet nemrégiben publikáltak a Journal of Geriatric Psychiatry.-ban. Mi magunk is meglepődtünk azon, hogy a jelenlegi kötelező oktatásnál csak 1-2 évvel tovább tartó iskolába járás is jelentősen csökkenti a betegeség kialakulásának esélyét. Ez a fiúkra és a lányokra is igaz, életkortól függetlenül, mondja Sigrid Botne Sando a Trondheimi S:t Olavs kórház neurólogiai osztályának főorvosa, a kutatás vezetője.


A tanulás pozitív hatásának hátterében álló mechanizmusok azonban továbbra sem világosak. Egy teória szerint a ”jól trenírozott” agy egy kognitív rezervkapacitást fejleszt ki azáltal, hogy több idegsejt és synapsis képződik. Ez a kifejlesztett rezerv kapacitás a későbbiekben mint egy puffer működik, hogy kompenzálja az agy betegségeit.


Lisa Röstlund

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése