2009. február 10., kedd

Rövidebb betegállomány és kevesebb kiírt beteg

Ezt mutatják a statisztikák.
Országos adatok:
Az újonnan betegállományba került betegek száma 36 000 -rel (12 %) csökkent 2007-hez képest.
Az átlagos betegállomány 2.7 hónap, ez 15 %-os csökkenést jelent.
A rokkant állományt 36 000 embernek ítéltek meg, ez 2007-hez képest 25 %-os csökkenés. Ez 1990-óta a legalacsonyabb  szám.

A betegség miatti munkahelyi hiányzás  minden szektorban csökkent.
A legalacsonyabb volt az állami és magán vállalkozásokban alkalmazottak között, 13.2 nap.
Az önkormányzati szektorban 23.1 nap és a megyei alkalmazottak között 20.8 nap.
Örebro megyei átlag: 18.7 nap
(megjegyzés itt a munkanélküli is mehet tp-es állományba, ebből adódhat a különbség a fenti napok és az átlagos 2.7 hónapnyi tp között)
 



Táppénzre kiírtak száma 2001 és 2007 között (nők és férfiak összesen)


Fekete: átlagos, zöld: 1-179 nap között, sárga: 180-364 nap között, piros: több mint 1 év.



Megjegyzés részemről.
A FK most rém büszke magára, de azért én nem vagyok biztos  benne, hogy ennek a látványos csökkenésnek az oka, nem a gazdasági válságban keresendő-e.
Nő a munkanélküliség, nyilván mindenki félti az állását (már akinek van) és nem fog otthon dekkolni hónapokig, mint eddig.
Az is igaz, hogy a FK nagyon dolgozik és nekünk is rengeteg munkát ad.
A betegek meg nem értik. Évtizedekig csak sóhajtani kellett és jött a bidrag (segély) maradtak, amíg akartak TP-n.
Most meg bekeményítettek. Nem győzzük írni a kórrajz kivonatokat. A sok papírmunka mellett ez azért is nehéz nekünk, mert nagyon rövid határidőket ad a FK egy-egy ilyen irományra. Fenyegetőznek, hogy ha nem lesz kész időben, miattunk csúszik le a beteg végképp a pénzéről.
A bekért kórrajz kivonatok mellett időnként csak úgy odatelefonálnak, hogy 3 napon belül időpontot kérnek „avstämmnings möte„-re (biztosító, beteg, orvos találka)
Otthon egyszerűbb a helyzet, vannak tp-es felülvizsgáló napok, amikor minden beteg be van rendelve és jön a felülvizsgáló orvos. 
Itt személyes megbeszélések vannak, ami ugye eléggé időigényes.
Arról nem beszélve, hogy az ambulancián a  kollegáim április végéig „be vannak bokázva” foglalva betegekkel, egy szabad percük nincs.
Ha valami soron kívül beüt, pl a FK (biztosító), akkor borul minden. Ki kell értesíteni az érintett betegeket, hogy stornó a kapott időpont nem játszik, tessék türelmesen várni, majd jön egy másik behívó. (esetleg néhány hónappal később.)
Szóval szeretjük a FK-t nagyon!
Arról nem beszélve, hogy pont úgy, mint otthon általában a nagyon betegeknek nincs erejük energiájuk kiverni maguknak a TP-t, meg a rokkant nyugdíjat.
Maradnak a körben a logósok.
A súlyos betegeket meg zaklatják. A  Läkartidningenben nagy vita volt erről.
Kitettek egy web szavazást a témában.  Arról kérdezték  az orvosokat, hogy tapasztalták-e már személyesen, hogy a FK zaklatta egy súlyos betegüket.
Sajnos már levették a szavazást, nem tudom megmutatni. Az eredmény azt mutatta, hogy az orvosok nagy részének volt ilyen tapasztalata.
Nehéz megítélni a kérdést. Nekünk itt magyaroknak, nagyon furcsa volt az elején a sok nagyon hosszú TP. (a blogom is ennek kapcsán indult utjára)

 

3 megjegyzés:

  1. több, mint 20 éve élek itt... akkor egy hétig maradhattál otthon orvosi ig. nélkül, magasabb volt a TP (azt hiszem, a havi bér 90%-a! ugyanennyi a gyes is)

    A rendszer rengetegbe került, de bírta a gazdaság, a 90-es évek gazdasági krachjáig. Akkor lefaragták szinte valamennyui szociális kiadást, pl. az elsö betegnapra semmi nem jár - javaslom a magyar kormánynak is.

    A rendszer szükítésének mégis inkább az volt az oka, hogy az emberek alaposan visszaéltek vele.

    VálaszTörlés
  2. Még egy fontos szempont. Magyarországon, Svédországban és mindenütt a világon a fővárosokban és azon nagyvárosokban ahol orvosképzés folyik, mindnig jobb a helyzet. Több az orvos, a kórház a kórházi ágy, igy a várolisták is rövidebbek. A szinvonal nem feltétlenül jobb, de mst nem erről van szó. Meg kell nézni mi a helyzet a végeken. Stockholmot és pl. Värmlandot nem lehet összehasonlítani

    VálaszTörlés
  3. hobbiszakács, legalább valami alternativa a fél éves várólisták mellett

    VálaszTörlés