2009. február 13., péntek

Betegállomány - szabályok 1

Vigyázat unalmas, csak a  téma iránt elkötelezetteknek!!

A blogom elejém már írtam erről, de mivel történtek változások is, meg sokan csak később kapcsolódtak be a blogom olvasásába, gondoltam nem árt ha összeszedem az evvel kapcsolatos ismereteket.
Ha valaki el karja olvasni a témához kapcsolódó posztokat, az jobb oldalon a témák szerinti keresésben  magtalálja őket.

Sjuk 1 - 14 dagar
Aki legalább egy hónapja alkalmazott vagy több mint 14 napot dolgozott folyamatosan az jogosult sjuklön-re (betegfizetés) a betegsége első 14 napja alatt. Ezt a sjuklön-t a munkaadó fizeti.
A munkahelyeden.betegséged első napján be kell bejelentened hogy beteg vagy.

Aki nem áll alkalmazásban az a betegsége első napjától kezdve a Försäkringkassa-tól (itteni állami betegbiztositó intézet) kap úgynevezett sjukpenninget (betegpénz).
Vonatkozik ez a munkanélküliekre, az egyéni vállakozókra, a megbízási szerződéssel dolgozókra. Ez érvényes akkor is ha éppen megszakítottad a föräldrapenning-et (GYED féle) vagy havandeskapspenning-et. (terhesség alatt folyosított pénz)
A betegséged első napján be kell jelentened magad a Försäkringkassa-nál.

Karensdag
Függetlenül attól, hogy a munkahelyről kapsz sjuklön-t, vagy a biztosítótól sjukpenning-et, a betegséged első napjára nem jár semmi.
Ha vállakozó vagy akkor választhatod azt is, hogy tobb ilyen ki nem fizetett
karensdag -od legyen, ezáltal csökkentve a járulékaidat.

Läkarintyg
Ha 7 napnál tovább vagy beteg, akkor a 8. naptól orvosi igazolás kell. Bizonyos esetekben a munkaadónak és a Biztositónak joga van már az első naptól kezdve orvosi igazolást kérni.
Az orvosi igazolást (TP-s papirt) a munkaadónak kell leadni. Az orvosi igazolást a munkhely és a Biztositó arra használja, hogy elbírálja, a munkaképességed valóban annyira csökkent-e, hogy jogosult vagy sjuklön-re vagy sjukpenning-re.
Az orvosi igazolás nem ad automatikusan jogot a „TP” folyósításra.

Hur stor är ersättningen?
A sjuklön a munkaadódtól a fizetésed 80 %-a. Sjukpenning amit a Försäkringkassa-tól kapsz az kicsit másképp számolodik ki és egy kicsit alacsonyabb mint 80%-a a sjukpenning alapját képező bevételnek.(SGI)
Ha munkanélküli vagy akkor nem kaphatsz több sjukpenninget, mint amennyit az A-kassa-tól kapsz.(Arbetslöshet kassa - munkanélküli kassa.)
Néhány helyen a kollektív szerződés magasabb sjuklönt biztosit.
Bővebb információért a szakszervezetedhez lehet fordulni.

Sjukpenninggrundande inkomst
Többféle jutattást amit a Försäkringkassától kaphatsz egy bizonyos sjukpenning-alapot képző bevétel segítségével számolják ki.(SGI) Ez vonatkozik többek között a sjukpenning-re
A FK a sjukpenning alapot képző bevételt, a kalkulált éves bevételből számolja ki.
Ha alkalmazott vagy akkor az éves bevételt  az adózás előtti éves fizetésedből számolják..
Ha vállakozó vagy akkor a vállalat éves nettó bevételével számolnak.
A sjukpenning alapot képező bevétel maximálva van. Ez nem lehet magasabb mint 7.5 prisbasbelopp (ezen még gondolkodnom kell, hogy lehetne leforditani, közgazdaságban jártasok segítsetek!!).
Ez azt jelenti, hogy a tető felett, nem a fizetésedből számolják az arányos juttatást, hanem ebből az összegből.
(prisbasbelopp: minden évben meghatározzák, az infláció szerint korrigálják évről évre, de pontosabbat nem tudok.)
2009-ben ez 42800, tavaly 41 000.
’99-ben 36400, ’89-ben 27900, ’79-ben 13100, ’69-ben 5800, ’60-ben 4200  SEK volt.
Ha jól számolom akkor ezt azt jelenti, hogy 42 800*7.5/12.=26 750 SEK. Ez kb. a svéd átlagfizetés. Ennyi a havi max. bevétel amit alapul vesznek. Ennek a 80% a max. sjukpenning ami kapható.
(Akinek ennél magasabb a fizetése annak, jó nagy bukta azért betegállományba menni.)

Sjuklön och sjukpenning samtidigt
Bizonyos esetekben sjuklönt és sjukpenninget is kapsz egyszerre. Pl. ha alkalmazott is vagy és vállakozásod is van. A sjukpenning ilyenkor a vállakozókra vonatkozók alapján számolódik.

Tvist om sjuklön
Ha a munkaadód úgy ítélte meg, hogy nem vagy jogosult sjuklön-re, akkor kérvényt nyújthatsz be sjuklöngaranti –ért a Försäkringkassahoz. Csak akkor kaphatsz sjuklönegaranti-t ha vita  az alkalmazotti jogviszonyoddal vagy a munkaképességeddel van kapcsolatban.

(Informationen publicerades 2009-01-07)

folyt. köv.

forrás:  www.fk.se

1 megjegyzés:

  1. prisbasbelopp: ezt a magyar tb jog járulékplafonnak hívja, a megállapított bevétel felett nincs járulékfizetés, és az ellátás alapjánál csak a járulékplafonig veszi figyelembe a bevételt. Táppénzplafon?

    VálaszTörlés