2009. február 16., hétfő

Hosszú vagy rövid? - várólista körkép Svédhonban

 I. Helyzet a szakorvosi ellátás frontján


A lenti táblázat azt mutatja, hogy a betegek hány %-a várt többet  90-napnál egy szakorvosi vizsgálatra Svédországban 2006-2007-ben.



Ez pedig, itt lent ugyanezt mutatja megyékre lebontva. (hela riket - országos átlag)
(megjegyzés: Kalmar nagyüzemben importálja az orvosokat Lengyelországból.)


A következő két táblázat azt mutatja, hogy a betegek hány %-a várt 90 napnál többet  kezelésre 2006-2007-ben és ugyanúgy megyékre bontva.



II. Alapellátás


A sikeres, megválaszolt telefonhívások százalékos aránya. (tanácsadás, időpont foglalás) Csak azokból az intézetekből, ahol van ilyen szolgáltatás.



Az alapellátást megkereső betegek hány százaléka kapott időpontot 7 napon belül. (látható, hogy az alapellátásban azért sokkal jobb a helyzet, mint szakorvosi vonalon)



Végül ha valakinek van kedve, böngészhet ezen az oldalon a jelenleg akutális várólisták között, megyénként, intézetenként, szakterületenkét. Az is megtalálható, hol van még szabad kapacitás. (használjátok a jobb oldalon található online szótárt!)
http://www.vantetider.se/

Emlékeztető:
Vårdgaranti törvény: 
A betegeknek szükség esetén 24 órán belül kapcsolatba kell kerülniük az alapellatással Ez általában telefon kontaktot jelent.
7 napon belul időpontot kell kapjanak a vårdcentral-ba (alapellátó rendelő intézet).
3 hónapon belül kell időpontot kapni szakorvosi első vizsgalatra.
Ezt követően 3 hónapon belül meg kell kezdődjőn a kezelés, kivéve ha súlyos esetről van szó és a 3 hónapos várakozás negatívan befolyásolná a beteg állapotát.
Ebben az esetben 1 hónapon belül meg kell kezdeni a kezelést.
Ha ezeket az időpontokat a lakóhely szerinti illetékes megye nem tudja biztosítani, akkor a beteg tetszőleges megében kereshet ellátást és ilyenkor a saját megyéjenek ki kell fizetnie minden költséget a másik megye számára és a betegnek az összes felmerülő plussz költséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése