2008. július 1., kedd

Idefelé - délről

Az E 20-s főútvonalon észak felé haladva érítek el Mariestadot a Vänern  gyöngyszemét. Érdemes megállni itt egy kávéra.

 

 

A várost (1523 helyett) 1583-ban-ban Hertig Karl alapította és nevezte el a felsége után. Ő építette a  Mariestadi domkyrkant (dómtemplom) is.

Rengeteg kiadó stuga (nyaraló) található és hajók is bérelhetők. Jelenleg kb. 20 000 lakosa van, de a turisták miatt nyáron kicsit nyüzsgősebbenek tűnik. 

 

 

Mariestadot elhagyva, kanyarodjatok a 26–os útra. Nemsokkal ezután egy újabb látványosság - Sjötorp. Innen indul a Svédországot nyugat-kelet irányban átszelő Göta kanal. Ez egy külön téma lehetne/lesz, majd egyszer. A szintkülönbségeket zsilipekkel oldják meg. Rögtön itt Sjötorpnál van az első. Érdekes látvány egy zsilipelő hajó, hátha szerencsétek lesz! (Kattints a képre)

Gullspång - ez a másik vége annak a sínpályának, ami Degerforsból, a mi szomszéd falunkból indul és sínbiciklizni lehet rajta. Az egész pálya túl hosszú, hogy egy nap alatt végigérjen rajta az ember, de vannak turistaházak és grillező helyek is a pálya mellett.   Akár többnapos kirándulást is lehet szervezni. A honlapjuk itt található.

Esetleg érdemes ide visszajönni egy hétvégére.
Nyugatra fordulva a 243-as útra már célegyenesben lesztek. A táj innentől hirtelen megváltozik, vadregényes kanyargós úton juttok el Degerforson keresztül Karlskogába.

Visszafelé egy másik útvonalat javaslok, nemsokára az is elkészül.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése