2008. július 3., csütörtök

Egy háború - amire mindenki vágyik itt Karlskogában





Furcsán hangzik? Hát igen. Szóval itt kérem szépen 2 éve „benzin árháború” volt.
Ezt állatira szerettük. Mármint a pórnép, a forgalmazók talán nem annyira.  

Itt ugyanis az a szokás, hogy bizonyos benzinkutak, akciókat tartanak egy rövid időre és ilyenkor jelentősen alacsonyabb áron lehet benzint kapni. Ez két éve úgy nézett ki, hogy általalában 11-12 KR –ba került 1 L 95-os. Aztán hol itt, hol ott néhány napig 10 körül is hozzá lehetett jutni.  
Igen ám, de valahogy elkezdtek itt Karlskogában egymás alá ígérni. Aztán meg beindult a spirál és nem volt kiszállás. Az újságok hetekig erről cikkeztek főoldalon. Messzi földről is idejártak tankolni, persze kannákkal megerősítve. 
A legalacsonyabb ár amire én emlékszem az 8.7 Kr körül volt.  Nagy megelégedésünkre, amúgy svéd módra  sokat kellett mötézniük mire közös nevezőre jutottak. Jó néhány hétig tartotta magát a helyzet.
Sajnos egyszercsak mégis sikerült nekik és közösen mindenki felemelte az üzemanyag árát 12 főlé. Akkor azt hittük ez vég, ilyen sokért már nem is érdemes tankolni.
Annak apropójából mesélem most ezt el, mert ma először tankoltam 14 Kr felett (14,01). Azt hittem agyvérzést kapok. Na nem is tankoltam tele a kocsit, csak épp egy kicsit .  Amúgy is inkább  kerékpárral járok dolgozni.






 


 


Ilyen nagyot azért nem rúgtam bele!


 


 


 


 


 



Csak úgy a magam  megnyugtatására végeztem egy kis összehasonlító számolást.   
Az itteni nettó alapfizetésemből  (ügyelet nélkül)még ezen a magas áron is 2600 litert tudnénk venni. Az otthonhagyott  utolsó  nettó fizetésembből pedig (nem hiszem, hogy sokat emelkedett volna azóta) 480 l-t a mostani 310 FT–s árral számolva. 
Azért egy kis háború mégsem ártana!!


 



 

3 megjegyzés:

  1. Ilyen mikor a svédek megegyezésre jutnak. 14 kr. Az nagyon sok....

    VálaszTörlés
  2. Az " haboru" utäni megegyezes 2 eve a 12 Kr volt. A mostani 14 Kr-os är oka, hogyb ide is begyuruzott a vilagpiaci olajäremelkedes.Bezzeg most nem akarnak egymäs ala igerni, hogy beindulna megint a spiral.Ne algodj( szokta mondani Barnabäs) ti is sokat fogtok fizetni az uzemangagert vegig hazaig es otthon is.Jo nyaralast, irigykedem. En csak összel megyek haza leghamarabb Szegedre.

    VálaszTörlés
  3. A benzin kb. ugyanannyiba kerül Norvégiában... igaz, hogy norvég koronában :-(

    A norvég viszonyokról - közkívánatra :-) - holnap, azaz szerda reggel írok a blogomban.

    VálaszTörlés