2008. július 20., vasárnap

Dagskryssning - rövid egynapos hajózás a tengeren

Tegnap egy ilyen útról jelentkeztünk be a tengerről. Terveztük, már régebb óta, de mostanában már nemigen volt szabad hely.

 

 

 

 

 

 

A VIKINGLINE nevű hajótársaságnál érdemes regisztrálni és tagkártyát igényelni a honlapjukon (www.vikingline.se).

Mindez nem kerül semmibe. E-mail-ben folyamatosan jönnek a jobbnál jobb, olcsó és sokszor teljesen ingyenes ajánlatok.
Hogy miért éri ez meg nekik, nemsokára kiderül.
Hugomék vendégeskednek nálunk éppen. Először járnak itt, azt sem tudjuk hol kezdjük a megmutatni valókat. Egynapos, stockholmi túra mindenképpen tervbe volt véve.
Olyan szerencsénk volt, hogy a megérkezésüket követő reggel jött egy mail a VIKINGLINE-tól ingyenes ajánlattal Åland szigetére (Finnország) és vissza.
Egy tag 8-ad magával utazhatott ingyen. Mivel mind a ketten tagok vagyunk, gyakorlatilag 16 ember mehetett volna. Gyorsan foglaltunk is helyet magunknak. Jól kiegészítette a stockholmi városnézést.
Ez az egyik legrövidebb útjuk. 2 óra oda, egy utas és kocsicserényi állás Mariehamn kikötőjében, majd vissza Kapellskär-be.
Stockholm belvárosából is vannak útjaik. Onnan pl. este indul a Cinderella nevű hajójuk 1 éjszaka hajón, másnap pár óra szabadidő a szigeten, majd vissza.
A hajó útja gyönyörű, a Stockholm és Åland körüli skärgård (szikla szigetek) között halad.
Lakott és lakatlan szigetek, világítótornyok, vitorlások és az elmaradhatatlan sirályok.
Åland szigetén kívül Helsinkibe, Turkuba, Tallinba vannak járataik.
A turizmuson kívül egy speciális "felhasználási területe" is van ezeknek az utaknak, főleg az ilyen rövid, oda-vissza utaknak, mégpedig a "szesz-turizmus". Mivel hajó külföldre jár, természetesen van rajta TAXFREE SHOP. Svédországban tudvalevőleg az alkohol árusítás állami monopolium és elég drága. Erről http://ungersklakare.blogol.hu/a kollegám blogjában olvashattok egy igen részletes svéd szesztörténeti áttekintést.
Mivel a jegy önmagában is nagyon olcsó, nem beszélve az ingyen lehetőségekről, mit csinál a szeszre vágyó svéd? Hajókázik rendszeresen ingyen pár órát, jót bulizik már a hajón és közben feltankol olcsón.
A hajón persze rengeteg félkarú rabló és egyéb pénzfaló játékautomata is van, ott is lehet szórni a pénzt rendesen. Melletük pénzváltó automaták, ha véletlen kifogyna a polgár az apróból, le ne maradjon a szórakozásról.
Fent a napozóteraszon két lány szolgáltatta a zenét, énekeltek, gitároztak. Fantasztikus jó hangulatot teremtettek és igen színvonalas, jó zenét csináltak. Néhány megasztárosunk tanulhatna tőlük. 2 emelettel lejjebb egy bárban szalonzene szólt.
Gondoltak a gyerekekre is, több helyen is más-más emeleten voltak játszószobák, kisebbeknek és nagyobbaknak. Volt nekik való műsor is gyerekzenével, bábokkal és persze filmvetítés.
Mariehamban csak azok szálltak le, akik direkt oda utaztak, az utasok nagy része maradt és fordult vissza.
A hangulat az idővel emelkedett, végén már kicsit zavaró is volt a sok részeg. Táncoltak is néhányan, még az asztalokon is. Éppen ezért vannak olyan esti járataik is, amivel kiskorúak nem is utazhatnak.
Az időjárással szerencsénk volt, míg Stockholmban és attól kicsit nyugatabbra esett az eső, a tengeren verőfényes napsütés és meleg volt.
A TAXFREE shopban azért mi is vásároltunk ezt-azt, de közel sem olyan mennyiségben , mint a legtöbb utas. Külön kis húzható fémkocsikat árulnak, amire fel lehet pakolni a kartonokat. A pénztárnál kaptunk még ráadásnak 2 újabb ingyen jegyet, ami 3 hónapig érvényes, csak helyet kell foglalni. Az ingyen jegy tartalmazza a Stockholm, Kapellskär transzfer buszt is.
Valószínűleg, még ilyen olcsón árulva az alkoholt is nagy bevételük lehet.
A szigetre ki sem tettük a lábunkat, ezért most arról nem írok.
Tervezzük, hogy jövőre átmegyünk néhány napra, majd akkor.
Kimondani is szörnyű, de 25 évvel ezelőtt jártam már egyszer a szigeten egyetemista koromban. Egy Finnországi csere gyakorlat kapcsán utazhattam Ålandra kirándulni, akkor Turkuból. Szép emlékeim fűződnek ehhez a kiránduláshoz. Ez a tegnapi út akár egy kis jubileumi noszatlgiázásnak is felfogható.

Következzen néhány kedvcsináló és kompromittáló kép!  ( katt a képre)

1 megjegyzés:

  1. Élethű leírás, köszi érte. Aland amúgy elég unalmas hely, ha pedig fúj a szél, akkor legjobb a szállodában ücsörögni. Egyszer mindenképpen megéri. (Napsütésben talán többször is.)

    :-)

    VálaszTörlés