2008. november 9., vasárnap

Vizsgálják hogy mely védőoltások kerüljenek be az ingyenes gyermekoltási programba.

Az utóbbi években egyre több védőoltást fejlesztettek ki, ezért most a kormány át akarja tekintetni az egész védőoltás programot.
Jelenleg a következő betegségek elleni védőoltások körül folyik vita: hepatitis B, pneumococcus fertőzés, influenza, enchephalitis, rota vírus fertőzés, vérmérgezés (?), bárányhimlő, human papilloma vírus fertőzés(HPV).



A Socialstyrelsen az aki, a szakértők véleményére és a vizsgálatokra támaszkodva adja ki az ajánlást, hogy mely védőoltások kerüljenek be az ingyenes programba.
Az nem elég, hogy egy védőoltás hatásos, sok más tényezőt is figyelembe kell venni.
Az  oltás bevezetésével járó előnyöknek igen jól bizonyítottnak kell lenniük, a veszélyeknek minimálisnak kell lenniük mind az egyénre nézve, mint a népességre vonatkozólag.
A kormány vizsgálatának ki kell terjednie  arra, hogy mely védőoltások jönnek egyáltalán szóba, ezeknek milyen kritériumoknak kell megfelelniük, hogy bekerüljenek az oltási programba, melyek azok az információk amelyeket a szülőknek tudniuk kell a döntéshez, ki lesz a felelős a vizsgálatokért és ki fogja ezeket finanszírozni.

Hogy ki fogja a vizsgálatokat elvégezni és finanszírozni még nincs eldöntve, ettől függetlenül az már biztos, hogy 2010 május 31.-ig kész kell lenniük.

(Dagens Medicin 08.11.05.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése