2008. november 11., kedd

Influenza elleni védőoltás

Nem tartozik bele az ingyenes védőoltás programba. Megyénként változó, hogy kik kapják meg ingyen.
Örebro megyében eddig a „samhällsbyggnad” területén dolgozók kapták ingyen.
(Megmondom őszintén, nem igazán tudom mi ez a terület. Talán területfejlesztés lehet. Ha valaki tudja pontosan a régebb óta itt élők közül, várom a segítséget.)

Az óvodákban, iskolákban dolgozók körében a munkahelyi vezető dönti el, hogy a saját keretéből költ-e arra, hogy ingyenes influenza elleni védőoltásban részesítse a dolgozóit.
Egy új rendelkezés szerint mostantól a szociális ellátás, azon belül is az idős ellátás területén dolgozók kapnak az egész megyében térítésmentesen influenza elleni védőoltást.


Kampány oltások Örebro megyében október 20  és november 21 között.
Minden 65 év feletti és a tüdő és szívbetegségben szenvedők, valamint a csökkent immunitású betegek számára ingyenes. A többiekk számára 180 SEK a védőoltás beadásának ára.
Influvac2008 (Solvay Phrama) ára a patikában 89 SEK.
Az influenza elleni védőoltás nem tartozik bele a frikort szisztémába. (ez azt jelenti, hogy meg van szabva egy határ amit egy beteg egy évben orvosi ellátásra vagy gyógyszerre költhet és ez a védőoltás nem tartozik ebbe bele.)
A rendelőintézetekbe előjegyzés nélkül lehet menni a megadott időpontokban.


Az egyik svéd rádió riportja szerint Uppsalában az egyik rendelőintézetben időnek előtte kifogyott az oltóanyag. Hiába mentek a betegek megadott időpontban, már nem jutott nekik, néhány napot várniuk kell. Ez persze nagy felháborodást váltott ki.
A személyzet szerint a vártnál nagyobb volt az oltásra jelentkezők száma, pár nap alatt több közel 1200 embert oltottak be.
Az újságíró a kérdésére, hogy miért nem rendeltek nagyobb mennyiséget, azt a választ kapta, hogy nagyon szigorú hűtési előirások vannak, az oltóanyagnak folyamatosan hűtőszekrényben kell lennie. Ez behatárolja az egyszerre megrendelhető mennyiséget.


Itt hallgathatjátok a svédnyelvű riportot.


http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&id=1440305

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése