2008. november 9., vasárnap

Követelik, hogy a kormány finanszírozza az új védőoltásokat .

A Socialstyrelsen ajánlása szerint a pneumococcus és a HPV elleni védőoltásnak be kell kerülnie az ingyenes védőoltás programba.

A svédországi megyék és Önkormányzatok, SKL támogatja a javaslatot, de hangsúlyozza, hogy ez a költség nem terhelheti a megyéket és az önkormányzatokat.
(megjegyzés: Svédországban a megyék és az önkormányzatok finanszírozzák az egészségügyet a saját bevételeikből.)

A Fertőzőbetegségek Intézetének vezetője Ragnar Norby is ezen az állásponton van.
- ez az én személyes véleményem, de úgy gondolom, hogy a járványügy állami feladat és a kormánynak kell finanszíroznia az új védőoltásokat.
Mind a két új védőoltás nagyon drága. A HPV védőoltás bevezetése a számítások szerint a védőoltás program jelenlegi 332 millió SEK  éves költségét 483 millió SEK-re fogja emelni.

(Dagens Medicin, 08.02.28.)

2 megjegyzés:

  1. ez is csak valami savanyu sved vicc lehet

    VálaszTörlés
  2. Mellesleg asszem ez az a Fertőző betegségek Intézete, amelyik kitalálta, hogy ne legyen büntetőtörvénykönyvi tényállás ha valaki HIV-vel tudatosan összefertőz másokat. Merthogy milyen jó lenne ha dekriminalizálnák mindezt, mert a betegek utánkövetése is könnyebb lenne. Hát basszus, legyen legális és törvényes, hogy egy halálos, jelenleg nem gyógyítható betegséggel tudatosan összekenje valaki a másikat. Én csak arra lennék kíváncsi, hogy ha pl az illető intézet igazgatójának a lányát fertőzné meg HIV-vel valaki puszta kedvtelésből és büntetlenül, akkor hogy állna a szája az utánkövetéssel. Mellesleg ezzel az erővel holnap bemehetnék egy oviba oszt beleszarhatnék a kötbulláros kondérba - és az E coli még csak nem is annyira halálos. Hát tényleg elmegy az eszem. Ha ezt bevezetik, akkor már tényleg nem tudom mi következik.

    VálaszTörlés