2008. november 23., vasárnap

Az emberi agy képekben

Läkartidningen (08.11.18)


A robbanásszerű technikai fejlődésnek köszönhetően könnyebben lehet diagnosztizálni az agy betegségeit. Ugyanakkor a klinikákon nagy az igény a továbbképzésekre, hogy a legoptimálisabban tudják felhasználni az új technikákat a betegek javára.



A kép/animáció az agy pályarendszereinek vizualizácija ami tulajdonképpen egy DTI (Diffusion tensor imaging) 3D-s megjelenitése. (DTT-Diffusion tensor tractography)


Evvel a technikával az azonos kiindulású és végződésű rostokat lehet megjeleníteni.
A cranio-caudal irányú rostokat kékkel, a bal-jobb irányú rostokat pirossal, az antero-poesterior irányú rostokat zölddel jelentik meg. A kép tulajdonképpen nem az egyes axont vagy idegpályát jeleníti meg, hanem azok fő irányait.
Segítségével összehasonlítható pl. egy friss és egy degenerálódott pálya. Meghatározható az egyes pályák rostjainak mennyisége, de ez csak relatív szám, ami összehasonlítható pl .az ellenoldali ugyanolyan pálya rostjainak számával.

Ez a technika (DTT) egyenlőre a főleg a kutatásban használatos, de a klinikum számára is nemsokára elérhető lesz.




Húgyhólyagrák dura áttéte. MR T1 súlyozott szekvencia iv. kontraszt adása után bal oldali tumort mutat homogén kontraszt halmozással. Ez lehet meningeoma vagy egy dura metastasis.




 




A perfusios szekvencia  rCBV térképen az látszik, hogy a tumorban alacsony a regionális  vérvolumen, ami azt bizonyitja, hogy itt dura metastasisről van szó.



 


 



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



DTT  képek azt mutatják, hogy a fehérállomány idegpályái hogyan deviálnak a tumor körül.



Megjegyzés:A technika nem svéd fejlesztés.
Bővebben itt olvashatnak róla az érdeklődő radiologusok:
http://www-sop.inria.fr/asclepios/Publications/Pierre.Fillard/ThesisPFillard.pdf
(vigyázat 50 MB!)


 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése