2008. október 7., kedd

A tudáshiány kerüljön a psychiáterek működési engedélyébe!

Azért, hogy megtarthassák a psychiátriai engedélyüket, az ország psychiátereinek kötelező továbbképzésen kellene részt venniük. Enélkül az engedély visszavonható lenne.
Ezt javasolja a Svéd Psychiátriai Társaság.
A psychiáterek nagy része több időt szeretne szentelni továbbképzésre és kutatásra.
Ez derül ki abból a felmérésből amit nemrég végeztek a psychiáterek között.
Azért, hogy kellően magas színvonalat lehessen tartani a psychiátriai ellátásban, a terület minden szakorvosának lépést kellene tartani az új metódusokkal és meg kellene ismerni  a felgyülemlet tapsztalatokat.
Ez olyannyira fontos, hogy kötelezőnek kellene lennie, a Svéd Psychiátriai Társaság szerint.
Egy javaslat szerint a Svéd Orvosok Társasága fog felhatalmazást kapni arra, hogy dolgozzanak ki egy rendszert a kötelező továbbképzésekre.
Svédországban semmiféle továbbképzési kötelezettség nincs a szakorvosok számára!
Mindenki dolgozhat, minden következmény nélkül, csak a szakvizsgára felkészüléskor megszerzett tudással, élete végéig.
Folyamatos továbbképzés azonban abszolút szükségszerű lenne, hogy emeljék az ellátás színvonalát - állítja Christina Spjut, az SPF vezetője.
Kötelező a folyamatos továbbképzés többek között Norvégiában, Angliában és az USA-ban is, azért hogy a szakorvosok megtarthassák a működési engedélyüket.
Az SPF hasonlót akar Svédországban is bevezetni.
A SPF szerint a munkaadók azáltal próbálnak spórolni, hogy nem engedik továbbképzésre a psychiátereket.
Az első amit lehúznak a vezetők az a továbbképzés.
Az SPF az akarja, hogy egyértelmű kötelezettsége legyen a munkaadóknak a továbbképzési lehetőségek biztosítása.,ugyanakkor a psychiátereknek meg legyen kötelező a részvétel, hogy szinten tartsák a tudásukat és új ismereteket szerezzenek.
A psychiáterek kötelező továbbképzése teljesen helyénvaló és remélem a többi szakmában is támogatásra talál ez a javaslat - mondta Kerstin Nilsson az Orvosok szövetsége továbbképzési szekciójának vezetője.

Mia Wärngård

(Dagens Medicin, 08.10.01.)

SPF - Svéd Psychiátriai Társaság teljes javaslata eredetiben itt olvasható.

2 megjegyzés:

  1. Az eredeti cikkebn ST képzés ideje alatt megszerzett tudás szerepel. Úgy gondoltam ez nem mond semmit az otthoniaknak, ezért írtam szakvizsgát. Amúgy tényleges szakvizsga nincs. Végig kell járni az előirt osztályokat , majd a végén írni kell egy szakdolgozatot.Slussz.Vizsga, mint olyan nincs.
    Aztán ha belegondolunk abba, hogy még kötelező továbbképzés sincs, ami azzt jelenti, hogy gyakorlatilag tényleg nincs, (mmivel tényleg ezen spórolnak legtöbbet), akkor már nem is kell csodálkozni, ha olyan mellényúlások vannak, mint amiről mostanában irtam.

    VálaszTörlés
  2. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Tündi a blogtérről\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"2008. október 12. 22:52

    megnyugtaó, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel.

    VálaszTörlés