2008. október 18., szombat

Minden út Svédországba vezet (kis kerülővel)

A blogírásnak köszönhetően egyre több kollégával kerülök kapcsolatba akik érdeklődnek a svéd munkalehetőségekről, körülményekről vagy már éppen útban vannak Svédországba.
Egy szegedi nőgyógyász kolléga kis kerülővel Barcelonán keresztül tart éppen ide.
Engedélyével álljon itt az ő írása a honlapjáról:


 




Kedves barátaink,


Néhányan már tudjátok, néhányan sejtettétek, de lehet, hogy lesz, akit meglepetésként ér a hír: 2008.szeptember 1-től külföldre költözünk. Álljon itt a teljes történet, a teljesség igényével:

Egy svéd és egy dán fejvadász cég is megkeresett, és szülész-nőgyógyász állásajánlattal rukkoltak elő. Egy ideig párhuzamosan folyt az ügyintézés, de a svédek ajánlata több szempontból is jobb volt, így ők maradtak "versenyben". Egy svéd kisvárosba, Hudiksvallba kerestek többféle szakorvost, köztük nőgyógyászt is. Ez a kisváros Stockholmtól északra található mintegy 300km-re, a Botteni öböl partján. Szorosabb értelemben véve 15000 lakosú, kicsit tágabban értelmezve a vonzáskörzetet 30000-n lakják. Egy teljes profilú kórházuk van, ami nem új, hiszen 40 éves lesz, de a berendezése természetesen teljesen modern. A szülészet-nőgyógyászaton kb. 1000 szülés zajlik egy évben. (Összehasonlításként, nálunk a szegedi klinikán 2700.)

Az egész azzal kezdődött, hogy a fejvadász cég (www.medicarrera.com) kért egy önéletrajzot és ki kellett tölteni egy kérdőívet, amiből a szakmai és családi hátteret, a motivációkat ismerhették meg. Ezután elhívtak egy személyes beszélgetésre Budapestre, ahol ők is részletesen elmondták mit kínálnak, és alkalom nyílt a személyes beszélgetésre is. Kis idő múlva érkezett egy meghívás egy kis kirándulásra Svédországba. Ide a doktorokon kívül várták még a házastársat is, és aki akarta, egy gyermeket is kivihetett. Mi úgy döntöttünk, csak ketten megyünk, mert nem akartuk, hogy szegény Erika 4 napja azzal teljen, hogy a gyerekek után futkosson, és ne tudjon koncentrálni a részletekre. (Egyébként meg ez volt a kitűnő alkalom arra, hogy 4.5 év után legyen kettesben 4 napunk...)

Repülővel, busszal és vonattal elvittek minket Hudiksvallba, ahol szálloda várt, és pontosan megszervezett program: nemcsak a kórházi osztály meglátogatása, a "leendő főnökökkel" történő interjú, hanem a városka és környéke idegenvezetős, buszos/sétálós megtekintése, egy óvoda, iskola meglátogatása, és egy ingatlaniroda felkeresése is szerepelt. Így megmutatták, hol kínálnak új életet, milyen lakásokat, házakat lehet bérelni/vásárolni (!), ill. hová járhatnak majd a gyerekeink. Mondanom sem kell, a teljes kirándulás minden költségét a svédek fizették.

Az interjú inkább egy kötetlen beszélgetés volt, ahol kölcsönösen kérdez-felelek zajlott, kb. 50 percig tartott, és nagyon jó hangulatú volt. A legvégén bejött a teljes orvosi gárda, aki aznap szolgálatban volt a szül-nőgyógy.osztályon, és együtt elköltöttünk egy finom ebédet, ami mellett tovább beszélgettünk. Nemcsak én voltam egyedüli magyar: rajtam kívül még 2 kolléga volt jelen, azaz összesen 3 álláshelyet kínáltak. Hozzá kell tenni, hogy ezelőtt fél évvel már lezajlott egy hasonló kör, ahol 2 magyar nőgyógyászt vettek fel, ők azonban akkor még a nyelvtanfolyamot csinálták. Az osztály orvoscsapata amúgy is elég nemzetközi volt: holland, német és dán orvosok is voltak a kisszámú svéd mellett. A munka az elmondottak alapján abban különbözik az itthon megszokottól, hogy CSAK ORVOSI munkát várnak el az orvosoktól, az adminisztrációt adminisztrátorokra bízzák. Nagyobb fokú önállóságot várnak, és nem jellemző az a fokú hierarchia, amit a klinikán tapasztalhattam. A szülésznők nagyobb szerephez jutnak, így pl. a szülőszobán a normál szüléseknél nincs is jelen orvos, csak akkor hívják, ha császármetszés, vákuum, fogó, faros vagy ikerszülés zajlik. A munkaórák száma kevesebb lesz, havonta átlag 4-et (max 5-öt) kell ügyelni. Az ügyeletek jelentős része "on-call" vagyis behívásos ügyelet, ami annyit jelent, hogy nem kell bennaludni a kórházban, csak elég, ha baj esetén 10 percen belül benn van az ügyeletes. Persze ha 10 percnél messzebb lakik, akkor illik benn aludni.

Az ügyeleteket magasan jobban fizetik mint nálunk, vagyis egy 16 órás ügyeletért nem nettó 4000Ft-ot adnak... A fizetésekről: a nyelvtanfolyam után (erről lentebb írok) januártól 6 hónapon át ideiglenes szerződésem lesz, amit kölcsönös szimpátia esetén automatikusan hosszabbítanak. Ügyelnem az első 6 hónapban nem kell majd, az a betanulás időszaka lesz. Ezt követően az alapfizetést is emelik, továbbá bejönnek az ügyeleti díjak is, ami összességében a jelenlegi nettó max. 120-130.000-es fizetésem többszörösét jelenti majd. Ebből egyedül is el lehet tartani egy négytagú családot még Svédországban is. Az ügyeletek után szabadnap is jár (hétvégi után duplán), amit ki is lehet venni, és össze is lehet gyűjteni, majd eldönteni, szabadságban kérem-e vagy készpénzben kifizetni egy részét, attól függően, melyikre van aktuálisan nagyobb szükségem. Természetesen az évi 25 nap szabadság az jár amúgy is.

A nyelvtanfolyamról: Szeptember 2-től December 20-ig, négy hónapig tart, a helyszíne Calafell, egy üdülőhely Barcelonától 50km-re a Földközi-tenger partján Spanyolországban. Miért pont ott? A cég indulásakor főképpen spanyol orvosokat toborzott, aztán terjeszkedtek Közép-kelet Európa felé, de úgy döntöttek, megtartják a spanyol képzőhelyet, mert az alábbi elvet követik: négy hónap alatt úgy tudsz a leghatékonyabban megtanulni egy nyelvet, ha CSAK azzal foglalkozol. Ezért érdemes elköltöznöd otthonról, az EGÉSZ CSALÁDODDAL EGYÜTT! A sikeres integráció alapfeltétele, hogy a család is jól érezze magát. Az orvosok hétfőtől péntekig 8-tól 14 óráig intenzíven tanulják a svédet, mialatt a házastársnak könnyített nyelvórák, a gyerekeknek óvodai ellátás van biztosítva délután 17 óráig , persze svéd óvónővel. Egy TELJESEN berendezett apartman vár a tengerparthoz közel, ahol az élelmiszeren és a mosogatószeren, higiéniai cikkeken kívül semmiért sem kell külön fizetni (=nulla rezsi). Az egész nyelvtanfolyamot, utazással, apartmannal mindenestől a svédek fizetik az egész családnak. Erre a négy hónapra ösztöndíjat is fizetnek, ami nyilván nem annyi mint a svéd kórházi fizetésem lesz, de még így is több, mint amit a klinikán kerestem tanársegédként ügyelettel együtt...

A négy hónap után 3 hét következik Magyarországon, a karácsonyi ünnepek alatt, majd következhet az átköltözés Svédországba januárban. Ehhez is ad támogatást a svéd fél, akár egy egész lakás berendezését is átviheted kamionnal az ő költségükre. A munkakezdés elég barátságos lesz, az első 3 hónapban még csak heti 3 nap munka és 2 nap nyelvtanulás lesz, hogy szokjuk az új környezetet. Azt nem említettem, hogy a 4 hó nyelvtanfolyam ideje alatt már elkezdik az ingatlanügynökség bevonásával a megfelelő svéd otthon megkeresését számunkra. Alaprajzok, térkép és fotók segítenek a döntésben. Az eddigi tanácsok alapján eleinte érdemes bérelni, és miután megismertük a környéket, érdemes vásárolni egy ingatlan az alábbi okok miatt: a havi kiadás vásárlás esetén kevesebb mint ha bérelnénk, hiszen a részlet 30%-a leírható az adóból, másrészt a bankok a kórházi orvosi szerződés bemutatására máris a kiemelt ügyfelek között köszöntenek, mindenféle kedvező hitelekkel. Az ingatlanok ára pedig nem csökken arrafelé. Az itthoni lakásunkat nem terveztük eladni/kiadni egyelőre, nagyon nehéz megbízható albérlőt találni, pláne ha nem tudod rendszeresen ellenőrizni őket... ideiglenesen egyébként egy barátunk és családja fog meghúzódni szeptembertől a lakásban, amíg az ő lakásuk felépül az év végéig.

Erika is meg fogja találni számításait reményeink szerint Svédországban. Az interjúk során mindenhol kérdezték, mihez ért, mi a végzettsége, milyen munkakörökben dolgozott eddig. A jelek szerint mind ápolónői képzettsége, mind a szociális munka, mind a szociálpedagógia diplomája kelendő az erős szociális hálóról híres svédeknél. Az egyetlen feltétel a nyelvtudás lesz, de ehhez minden segítséget megadnak majd. Egyelőre addig, míg a gyerekek be nem illeszkednek az oviban, otthon maradna és megvalósítaná régi álmát: úgy berendezni egy lakást az IKEÁ-ból, ahogy ő szeretné...

A gyerekek (most 2.5 és 4.5 évesek) miatt nem kell aggódnunk, bárki, akinek hasonló tapasztalataik vannak ilyen helyzetekben, elmondják, hogy ők tanulják meg legkönnyebben a nyelvet, és nem kell egy év, s majd kijavítják, ha nem jól mondunk valamit...

Ismerve a hazai viszonyokat, azt hiszem elég nyilvánvaló lett az elmondottakból, miért is bólintottunk rá erre az ajánlatra.

A klinikán a főnököm nagyon higgadtan, korrektül fogadta az elképzelésemet. Azt mondta, megérti miért döntöttünk így, és sok sikert kívánt ahhoz, hogy megtaláljuk szerencsénket és számításainkat.

A szüleink is megértéssel fogadták a hírt, bár egyik szemük sír, szívük vérzik, de elfogadják a helyzetet, akármilyen nehéz is. Hogy meddig szól a szerződés? Magyarországra bármikor visszajöhetünk, akkor nincs visszafizetési kötelezettség. Skandinávián belül azonban 3 évig nem mehetek át másik kórházba, hiszen egy olyan kompatibilis tudást adnak, amit bárhol használhatnék, akár Svédországban, akár Dániában, akár Norvégiában a nyelvek kölcsönös érthetősége miatt. Ha 3 évnél korábban elmennénk másik skandináv kórházba, akkor vissza kellene fizetnünk egy borsos összeget a svédeknek, de szerintem ez nem fenyeget egyelőre...

 

Dr. Závaczki Zoltán

1 megjegyzés:

  1. Ildi, azért elég köztudott, hogy nagyjaink nem igazán itthon gyogyíttatják magukat. HZ, nem mi lesz otthon, hanem már mi van? :(

    VálaszTörlés