2008. február 6., szerda

Ajtók , zárak, jogok

Ezzel a témával kapcsolatban mindig is sok vita zajlott. Zárjuk az ajtókat a psychiátrián, vagy legyenek nyitva? Az előnyökbe, hátrányokba most nem mennék bele. Egyszerűen elmesélem, itt hogyan működik.
Az ajtók  zárva vannak!
Igenis vannak olyan psychés állapotok, amikor a beteg teljes felügyeletet igényel. De akkor mi a van jogokkal?  Itt nincsenek kispapírra írogatott kimenő engedélyek mint otthon és szabadon kószáló zavart betegek sem. Egyszerűen és jól szabályozottan működik. Viziten a gyógyszerelés mellett az orvos a beteg vårdgrad-ját (őrzési fokozatát) is megadja, ha kell naponta.  Ez is rákerül a lázlapra és a nővérszobában található táblára is. Önként jött beteg esetében ez mindig közös megegyezés kérdése. Kényszerkezelt betegnél természetesen az orvos szabja meg.         

A fokozatok a  következők: 

A legmagasabb szint, amikor a beteget egy percig sem lehet egyedül hagyni, a nap 24 órájában ül mellette valaki. Kicsit lazább amikor az van megadva, hogy  milyen időközönként kell a betegre ránézni és persze mindent dokumentálni. 

  • Vårdgrad 1A: a beteg egyáltalán nem hagyhatja el az osztályt.
  • Vårdgrad   1: csak a személyzet egy tagjával, vagy közeli hozzátartozóval mehet ki.
  • Vårdgrad   2: a beteg kimehet egyedül, de csak a kórház közvetlen környezetében sétálhat.
  • Vårdgrad   3: nappal hazamehet
  • Vårdgrad   4: otthon is aludhat.

A nővér csak ránéz a táblára és tudja, nyithatja-e az ajtót. Egyszerű, világos, áttekinthető. Plusz munka a nővéreknek ajtót nyitogatni?  Ez igaz. Az is igaz, hogy itt tényleg nagyobb a felelősség rajtunk és a magasságos Socialstyrelsen gyorsan elveri rajtunk a port, ha valami történik a beteggel. Kérni szoktuk a betegektől akik gyakrabban járnak ki, hogy készitsenek heti tervet a kimenőkről, hogy mi is tudjunk tervezni. Kimenőre jár a betegnek ingyen a sjuktaxi (betegszállitó taxi), amit a nővérek szoktak megrendelni. Ha a beteg nem érzi jól magát és előbb vissza akar jönni, akkor a nővér küldi érte a sjuktaxit. Ezek pontosan járnak, nem kell rá félnapokat várni. (Szállításról  részletesebben majd később)      

Tudom ez most egy kicsit száraz volt, de a szorosan vett szakmabelieket akár érdekelheti is. Sokan kérik, hogy írjak az ügyeleti rendszerről: jön az is nemsokára, de azt nagyon át kell gondolnom, hogyan tudom röviden és áttekinthetően leírni. A kommentekben esetleg írhattok konkrét kérdéseket, témákat is amikre kiváncsiak vagytok!

 

 

 

3 megjegyzés:

  1. Kicsit morbid, de a temähoz tartozik. Valamelyik reggeli megbeszelesen pont erröl folyt a vita h zärjunk, ne zärjunk, jogok stb. Akkor merult fel a demens-otthonok temaköre. Hogy nincs joga az embernek bezärni. Hiäba hogy a demens beteg elkoborol, miegymäs. Persze van szemelyzet, akinek meg nyilvän az a dolga hogy a beteg ne kodorogjon el. (es az ejszakai szemelyzet ne aludjon, nem azert fizetik - volt nehäny kellemetlen incidensben reszem koräbban otthon - itt is cikkeztek rola h egy äpolo aludt az osztalyon ejszaka oszt jol kirakta a fönöke, sztem jogos) De pl extrem esetben amikor pl akutan valakivel több dolog van, nos akkor talän nincs eleg szemelyzet aki mindenkire figyeljen. Erre javasolta felhangosan az egyik kolleganö hogy tegyenek szamkodos zarat a demensotthonra - meg is mondhatja az ember a kombinaciot, ugyis elfelejtik. Hm, ez azert kicsit durva.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos, itt Magyarországon az utóbbi időben állandóan nyitva vannak a psziciátriák ajtajai. Az is nagy baj, hogy csak kifelé jönnek, befelé sehogysem.

    VálaszTörlés
  3. Ez a számkódos megoldás nekem nagyon tetszett. Nagyot nevettem rajta! És nem is sért semmilyen törvényt! Nálunk is zárva van néha az osztály ajtaja, de belülről egy ajtó mellett lévő gombbal nyitható, amire egy kulcs van rajzolva. Mindig csodálkoztam, de ez is visszatartott embereket, hogy kijussanak az osztályról. Ez egy IQ szűrő: aki nem fedezi fel az összefüggést a kulcsos gomb és az ajtónyitás közt, az nem érett meg a kinti világ kihívásaira. Vagy elég kicsi ahhoz, hogy felérje a gombot...

    VálaszTörlés