2008. február 29., péntek

Szokások, különbségek a gyógyszerelésben (főleg pszichiátereknek!)

Nagyjából ugyanazok a gyógyszerek kaphatók mint otthon, azonban mégis vannak érdekes különbségek. A teljesség igénye nélkül, csak ami eszembe jut.(azért kicsit puskáztam)
Csodálkoztan, hogy senki nem ismeri a Nootropil-t errefelé. Megkerestem van-e, illetve milyen más hasonló szereket használnak agyfényesítésre. Nootropil van, de csak myoclonus csökkentésére van regisztrálva, kizárólag felnőtteknek és csak neurológus írhatja fel. Ezenkívűl semmilyen nootropikumuk nincs. Eltudjátok ezt képzelni? Otthon minden tanyán van legalább egy Mari néni, aki ezt szedi feledékenység ellen.
Tiapridal  nincs. A Mellerilt (Mallorol) csak tavaly vonták ki a piacról.

Wellbutrin - csak dohányzásról valo leszoktató szerként volt regisztrálva, az idén regisztrálták csak depresszio ellen, de még nem tartozik a támogatott körbe. Seropram infusio nincs (csak Anafranil). Aurorix van, de még nem láttam használni. Gyakran látok még Tryptizol-t (Teperin).
A leggyakrabban felirt nyugtatók kapaszkodjatok meg a Stesolid (Seduxen), Sobril(ez a Stesolid egyik aktiv metabolitja) A Lergigan(Pipolphen) és egy hozzá közelálló másik antihisztamin a Theralen(alimemazim).  Chlordiazepoxid (Elenium), medazepam(Rudotel), clobazam(Frisium), tofisopam (Grandaxin) nincsen. Van viszont oxazepam ( Sobril néven)  és lorazepam (Temesta). Az Iktorivil (Rivotril) és a Xanor (Xanax) valamiért fekelistán vannak, annak ellenére, hogy a hivatalos (svéd) ajánlásokban is az szerepel, hogy ez a két szer csak az aminek nincsen aktív metabolitja, tehát ezek javasoltak mint nagypotenciálú  benzodiazepinek. Úgy látszik itt sem szokták olvasni az ajánlásokat.
Altatók teren is teljes a káosz. Még mindig a Nitrazepam (Eunoctin)a sláger és gyakran látom 2-3 másik altatóval kombinálva. Van egy altatójuk a Propavan (propiomazin), ez van kinevezve mint ajánlott szer, ami nem okoz függőséget. (nálunk nincs megfelelője) Elég sok Imovane-t és a kelleténél sokkal több Stilnoct-t (Stilnox) írnak fel, sokan szedik nappal is.
Ami számomra megdöbbentő volt, hogy időseknek a hivatalosan ajánlott szerek alvászavarban a Heminevrin és a Nozinan (Tisercin)!
És ha már itt tartunk - Neuroleptikumok:  Annak ellenére, hogy eltérően az otthoni szabályozástól, itt nem tiltott az új atipusos szerek kezdőszerként való beállitása (azért itt is próbalják az embert figyelmezteni a spórolásra), nagyon sok régi antipsychotikumot használnak. Ebben az évben vonták ki a forgalomból az Ecusos-t (dyxirazin), ami nálunk nem is volt. (a Moditenhez áll legközelebb) Ezt a szert nyugtatóként, altatóként használták a legutóbbi időkig. Elég sok Haloperidol-t és Buronil-t (melperon, szintén butirofenon csoport) használnak. Az egyik leggyakrabban használt depo készitmény a Trilafon(perfenazin, szintén Moditen közeli). Azért sokan kapnak Risperdal constat és Cisordinol depo-t is. Az újak közül a Zyprexa fogy legjobban. A Seroquel most van feljövőben, amióta regisztrálták bipoláris betegségekben is. Ez itt most nagy kutatási  slágertéma. A Serdolect később került vissza a piacra, mint Magyarországon,  nem is ismerték,azt gondolták valami teljesen új szer. Amitrex  nincs.
ADHD-ban főleg Concerta-t adnak a Ritalin  mellett és most van egy új szer a Strattera, (atomexetin) aminek a felirása nincs licence-hez kötve.
Igen meglepődtünk, amikor ezzel szembetaláltuk magunkat. Mi persze (a karlskogai magyar pszichiáter maffia) folytattuk ahogy otthon szoktuk. Lett is ennek következménye. Sikerült a gyógszerköltséget  Karlskogában az előző évihez képest 33 %-al megemelni.
Megyei szinten az átlagos emelkedés 20% volt, a miénkhez hasonló kisebb helyeken Lindesbergben és Hallsbergben 15 -15%.

Még néhány adat hétvégére.
 
2007-ben Örebro  megyében (274 000 lakos) az Öppenvård-on (járóbeteg ellátás) belül a gyógyszerár támogatásra 29,7 millió Kr-t költöttek, 4.7 millióval többet a tervezett keretnél. Történt ez annak ellenére, hogy menet közben 3 millió Kr-al megemelték a keretünket, tekintettel az új atypusos antipsychotikumok elterjedésére.
2006-hoz képest 2007-ben 5,5 millio Kr-al többet fordítottak gyógyszerártámogatásra. A vizsgálatok szerint a költségemelkedést főleg a Zyprexa, Risperdal, Abilify, Concerta, Strattera, Ritalin, Effexor, Cymbalta, Lyrica és Lamictal felirásának növekedése okozta.
Megjegyzés: Svédországban a befolyt adókból (megyei és országos) fizetik az egészségügyi költségeket, minden megye a sajátját. A munkáltató nem fizet semmiféle eü járulékot az alkalmazottak után. A fizetésünkből csak adót vonnak, nincs egészségügyi hozzájárulás és egyebek. (Erről bővebben Zsolt blogjában olvashattok)
Igen, friss adatokat kaptatok, ezen a héten kaptam kézbe Örebroban a 2007-es év összefoglalását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése