2008. február 3., vasárnap

Lönestatistik- avagy a fizetésekről ,ahogy ígértem.

Jó reggelt mindenkinek. Itt végre  tél van,  3 napja zuhog  hó. Mindenütt vakitó fehér, puha hópárnák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő hírem, hogy Zsolt kollégám is blogírásba fogott.  Ő valóban írói vénával rendelkezik, valószínüleg  időnként filozófiai magasságokban fog  szárnyalni. Ja, és a nyelve még csipősebb mint az enyém!(jobb oldalon a linkek között megtalálható)

A fizetésekkel kapcsolatban könnyebb a dolgom mint ahogy az elején gondoltam. Kiakartam gyűjteni azokat amik érdeklődésre számithatnak, de aztán beugrott, hogy a Dagens Medicin cimű újság weboldalán van egy kereső.  A linkgyűjteményben jobb oldalon "fizetések  az egészségügyben" címen megtaláljátok.  
Ki kell választani a munkakört, aztán a megyét amire kíváncsiak vagytok és az életkort. Ezek 2007-es adatok. (megjegyzés a jelenleg  félúton levő kollegáknak, hogy az első féléves  betanulási időszakra azért nem ezek az irányadók, de nyugi később tényleg ezeket a fizetéseket kaptuk.)

Akik nem akarnak böngészni: ahogy múltkor irtam, hogy a svéd átlagfizetés 25 000Kr, az orvosi átlagfizetés 51 000Kr. A megélhetési költségek durván a kétszerese az otthoninak. (ez is  egy következő téma lesz, kicsit részletesebben.)

És egy kis segítség a svédül nemtudóknak:

lön -  fizetés                                                                                                     yrkesområd-munkakör                                                                                     nästa sida -következő oldal                                                                               ålder-kor                                                                                                    Vårdcentral-rendelő                                                                                      Sjukhus -kórház                                                                                                  Läkamedel - gyógyszer                                                                                  sjuksköterskor- nővérek                                                                          läkarsekreterare- orvosírnok                                                                           avdelning-osztály                                                                                  föreståndare - vezető                                                                             barnmorska  -védőnő/szülésznő                                                         distriktsköterska-körzetinőver                                                                          läkare-orvos                                                                                         verksamhetchef-intézetvezető (legtöbbször nem orvos), ő a legfőbb főnök    cheföverläkare- szakmai, orvosi és jogi (kényszerkezelések!!) kérdésekért felelős orvos vezető                                                                                                        övriga-egyéb                                                                                                      sjukgymnast- gyógytornász.                                                                                AT läkare-rezidens féle                                                                                      ST-läkare- AT-n túl, szakvizsgán innen

A többi blogot se hanyagoljátok, mindegyik másként lesz érdekes!

3 megjegyzés:

  1. akkor én ezekszerint AT lakare lennék ott. MIlyen azoknak az élete? Mennyit ügyelnek?

    VálaszTörlés
  2. NIncs pontos adatom hogz mennyit ugyelnek, mert nem tudom hänyan vannak. A primeärjourban vesznek reszt karöltve az ST-läkare-kal. 3 muszakban csinaljak a primärjourt, gondolom ehhez sok ember kell. Nagyon rossz eletuk nem lehet, mert pl . amikor egy masik varos korhazaban dolgoznak mint AT akkor szolgalati lakast kapnak. Itt Karlskogaban legaläbbis igy van, de ez korhazfuggö

    VálaszTörlés
  3. Családommal mi is elgondolkodtunk, hogy kimennénk Svédországba. Én jövő májusában szakvizsgázom gyermekgyógyászatból, feleségem diplomás ápoló (koraszülött intenzíven dolgozik). Nézegettük az oldaladon található linkeket, és a fizetésekkel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy milyen ott az adórendszer? Mennyit/hogyan adózik az ember? Valamint kb. mennyibe kerül a havi megélhetés?

    VálaszTörlés