2011. február 3., csütörtök

Boszorkánykonyha

Ma megint találkoztam egy fantasztikus koktéllal.
Hogy a betegnek igazán mi a baja nem tudom, mert diagnózisból is van nekije pár.
Szoktam néha puskázni kicsit. Ha nincs már időm egy beteg után a következő kórtörténetét átnézni, akkor átszaladok gyorsan az eddig felírt gyógyszereken. Ebből már látható a fő csapás, na meg az is hogy mennyire stabil. Most evvel nem jutottam sokra, de a többivel se nagyon. A nővérektől abban megerősítettek, hogy ez a beteg tényleg nagyon beteg.

Gyógyszerei:
Lamictal, Orfiril, Tegretol, Risperdal, Abilify, Stesolid (Seduxen), Theralen (Pipolphen rokon) Nozinan (Tisercin), Nitrazepam. Ezek persze mind egyszerre.

Na most erre mit mondjak, pontosabban mit csináljak ?
Alig vártam, hogy bérorvos és outsider legyek. Megfogadtam, hogy szépen csendben elmolyolgatok, nem megyek bele nagy kivizsgálásokba, nem állítom át a betegek gyógyszerelését, felírom amit az előző és nem idegesítem magam, ha hülyeséget látok.
Én nagyon igyekszem, de nem nagyon megy a dolog. Kilóra írom a labor és EKG beutalókat a betegeknek, akiknek évek óta csak a receptjeit hosszabítják automatikusan , de közben a kutya sem néz rájuk. Van ám svéd protokoll is, hogy mit kell nézni és követni pl. az antipszichotikumot szedő betegnél!. Ezt csak azért írom, mert ez is a " kulturella skilnader” bűvős kérdéskörbe esik egyesek szerint. Mármint, hogy én aki "nemidevalósivagyok" túl sok labort kérek. Az EKG meg végképp nem tartozik ránk- állítólag.
Na szóval ott tartottunk, hogy mit is tegyek? Szívem szerint átnézném alaposan, aztán az eszetlen kombinációk helyett adnék valami testhezállót. Csakhogy minden gyógyszerátállítás átmeneti rosszabodás kozkázatát is jelenti. Na meg idő kell hozzá. Én meg csak 1 max 2 hónapig maradok itt. Visszarendelni is csak ritkán lehet orvoshoz. A betegek általában fél vagy 1 évente találkoznak orvossal, közben a nővérek követik a őket és sikítanak, ha mégis orvos kell. Kétszer ugyanavval az orvossal nemigen találkoznak.
Még csak most kezdtem ezt a fajta munkát, de máris sajnálom a betegeket a bérorvos rendszer miatt. Mindegyik megkérdezi , hogy maradok-e kicsit hosszabb ideig és jöhet–e legközelebb is hozzám.
Na de megint elkanyarodtam a gyógyszerektől. Ha átállítom ki követi? Közel sem biztos, hogy az utánam következő bajlódni fog vele. Majd kap hozzá megint újabbakat, néha csak telefonos bemondás alapján, aztán egy-kettőre megint tiszta káosz lesz a gyógyszerelése.
Nem ragozom tovább. Kicsit diffúz vagyok már ,a napi 200 km autózás is megteszi a hatását.
Inkább elmegyek aludni, hátha reggelre megvilágosodom.

Az említett svéd protokollok itt találhatóak svédül (1, 2) és angolul, csak el kellene olvasni őket.


3 megjegyzés:

  1. Szia Ildi!

    Azt hittem Svédországban minden fenékig tejfel, ezek szerint ott sem. Az új levelemet megkaptad? Üdv:Zs

    VálaszTörlés
  2. A gyógyszerelése alapján borderline, aki néha pszichotikusan dekompenzálódik, máskor meg csak szimplán annyira idegesítő, hogy kétségbeesésükben mindent felírtak neki a gyógyszerkönyvből.

    VálaszTörlés
  3. Viszont a pszichológus/pszichiáter "ismerőseim" közül azt hiszem, te vagy az egyetlen, aki ennyire lelkiismeretesen kezeli a gyógyszerkérdést és inkább kér 5 plusz vizsgálatot, hogy ne a rossz gyógyszert írja föl.

    VálaszTörlés