2011. február 12., szombat

A polihisztorok kora lejárt?

Mostanában sokat hallgatok rádiót a kocsiban és igen érdekes dolgokat hallok.  A véleményem a svéd egészségügyi ellátásról finoman szólva nem egészen pozitív. (hu ezt nagyon svédesen finomkodva fejeztem ki!), de azért még most is meg tudok lepődni.

A történet röviden:
79 éves bácsi befeküdt a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi Kórházba a jan. 19.-ére tervezett szívműtétjére. Reggel az ágyában fekve várta, hogy letolják a műtőbe, de ehelyett jött valaki aki közölte, hogy a műtét elmarad mert odakint tükörjég van, rengeteg a lábtörött és az akutellátó teljesen leterhelt. 2 hét múlva kapott időpontot megint a tervezett szívműtétre, de másodszor sem tudták megoperálni, megint taxizhatott haza Mariestadba. Azóta csendben fullad otthon és várja, hogy hátha egyszer majd nem csúszik az út odakint.
A kórházból az illetékes sajnálkozik és elmondja, hogy igen, ez egy nagyon rossz gyakorlat, hogy az akut ellátás és a tervezett műtétek nincsenek elkülönítve. A politikusokra várnak, azoknak kellene ezt belátni és ennek megfelelően invesztálni az egészségügybe.

A cikk és benne a rádióriportok a beteggel és egy orvossal svédül itt.

Hát ez elképesztő! Véletlenül volt közöm közvetett módon Szegeden a szívsebészeti osztályhoz. Egyetemi éveim alatt a legjobb barátnőm dolgozott ott és elég sokat lógtam bent nála. Aztán a sors úgy hozta, hogy életem párja mielőtt berobbant az informatikába tett egy kis kitérőt az egészségügyben is és éppen a szívsebészeten dolgozott kardiotechnikusként. (még hogy lejár a polihisztorok kora - a szerk.) Volt lehetőségem belelátni az életükbe. Hogy a szívsebészeten dolgozó sebészek törött lábakat operáltak volna, vagy hogy a szívseb műtőt traumatológiai műtétekre használták volna, ilyenre aztán nem emlékszem. Ez teljességgel ki volt zárva.
A "Kalla fakta" dokumentumfilmjében ami Anna Lindh ellátását feszegette, az egyik fő kritika az volt, hogy nem volt elkülönülve az általános és traumatológiai ellátás ügyeletben. Ez volt a helyzet 2003-ban és ez a helyzet most is.
A politikusok (ha ez tényleg rajtuk múlik) úgy látszik itt is lassan fogják fel mit is kéne tenni.

Biztos, hogy 2011-t írunk és hogy a ez itt a világ egyik legjobb egészségügyi ellátása?

2 megjegyzés:

  1. Szia Ildi!

    Azért a magyar eü sem kutya, a pár éve elcserélt betegek esete jutott eszembe, pont a végzésünk szerinti szép városban történt. Csak egy rossz helyre tett CT leleten múlt két idős, magatehetetlen ember élete, bár olyan hírek is voltak, hogy az egyik tiltakozott a műtét ellen, de senki nem figyelt rá. Végül a kórház bebizonyította, hogy nem volt hibás, a beteghordót elítélték, majd felmentették. Idézek az akkori tudósításból: Üdv,Zsuzsa

    "Mint ismeretes, tavaly július 3-án a szegedi kórház sürgősségi betegellátó osztályán elcseréltek két beteget, és az egyiket tévedésből, a másikat pedig később műtötték meg, végül mindkét beteg meghalt.

    A vádlottak szerint nem követtek el bűncselekményt. Az egyébként a vádiratból sem derült ki, hogy ki volt az, aki nem arra a betegre tette a kérőlapot, akire kellett volna.

    Kiderült az is, hogy a beteghordónak munkaköri leírása szerint képesítésének megfelelő feladatot kellett volna ellátnia, neki azonban csak nyolc általánosa van, semmilyen képesítése nincs."

    VálaszTörlés
  2. Zsuzsa!

    Hát ez egy érdekes történet és nem minden úgy történt ahogy a mediából lejött. Aznap én lettem volna a neurológus ügyeletes, de szerencsémre valamiért elcseréltem.
    A betegeket valóban elcserélték és valóban a beteghordó. Hogy nem volt neki több mint 8 osztálya, melyik beteghordónak van több? A belgyógyászaton a vezető ügyeletes aznap éppen 3 emeletnyi osztályt (gastro, kardiologia, általános bel.) és az SBO-t látta el és ő adta a bel. konziliumokat az egész házban. Ez még km-ben is sok. Nyilván nem ellenőrizhetett le mindent személyesen.
    Adva volt ugye a kórház, ahol a csere történt és adva volt a klinika ahova átszállították a beteget és megoperálták tévesen. Kérdezem én a neurológus, hogy hogy a francba operálhatták meg egy hozott CT kép alapján. Csak egy egyszerű reflex kalapácsos vizsgálat kellett volna és rögtön kiderült volna, hogy a képen látható hatalmas subdurális haematoma és a neurológiai tünetek nem passzolnak. Érdekes, hogy a klinikán ezt senki nem kérte számon. Igen, hibázott a kórház, mert nem volt egy kidolgozott rutinja, hogy az ilyen esetek elkerülhetők legyenek. Az orvos azt sem tudta merre szaladjon dolgozni, gondolom a beteghórdonak is már jó sok óra lehetett a háta mögött.
    Az viszont komoly szakmai hiba, ha csak egy CT képre hagyatkozva operálnak. Aztan meg meglepődnek, hogy nem találják a vérzést .
    Szerencsétlen kollegát rendesen meghurcolátk, ki is készült olyannyira, hogy karambolozott és súlyos agykárosodást szenvedett. Most testileg, szellemileg leépülve rokkantnyugdíjasként tengődik, de még rokkantnyugdij ügyben is kekeckednek szerencsétlennel. Csak azokat hurcolták meg akiket nem kellett volna. A rossz szervezés, az agyonhajszoltság ( a mai napig magasról tesznek otthon az EU-s munkaidő direktivékra) nagyon sok áldozatot szedett.
    Igen otthon is nagy hiányosságok vannak, de ezt legalább mindenki elismeri; orvos is beteg is. Senki nem állitja, hogy a magyar eü jó. Itt viszont sok minden még az otthoninál is rosszabb, mégis verik a mellüket. Meg vannak győződve róla hogy mindenkinél jobbak. Hát nem. Kicsit sem.

    VálaszTörlés