2011. február 8., kedd

Nem találtak hibát Anna Lindh ellátásában

Ezt állapította meg a nemzetközi (finn, svéd, norvég!) szakértői bizottság amelynek tagjai  a Socialstyrelsen felkérésére nézték át a dokumentációt és beszéltek az ellátásban résztvevőkkel.
Ősszel egy dokumentumfilm sorozat foglalkozott a témával és erősen megkérdőjelezték az ellátás szakszerűségét. (1, 2)
Amint az várható volt, természetesen mindent rendben találtak. A szakértői bizottság szerint az ellátás az akkori (2003) tudományos ismereteknek és akkor szokásos eljárásoknak megfelelt.

A következő szép mondatot emelném csak ki:

„Ledande kirurger byttes fler gånger i samband med operationerna. Det gjorde att man hade bästa möjliga kompetens med hänsyn till vilket ingrepp som skulle göras.”

Azaz: A műtétet vezető orvost többször váltották, azért hogy mindig a lehetséges legjobb kompetencia álljon rendelkezésre annak megfelelően amire éppen szükség volt az adott helyzetben

A filmből az derül ki, hogy Karolinska Egyetemi Kórház Traumatológiai osztályán ügyeleti időben nem volt traumatológus szakorvos. A műtétet egy 1 éves általános sebészeti gyakorlattal rendelkező nem-szakorvos kezdte meg. Az első 45 percben 3x váltottak orvost. 4 órája tartott a műtét, amikor az első traumatológus szakorvos előkerült.

Nem vagyok jártas a traumatológiában, nem vagyok kompetens hogy véleményt mondjak az ellátás szakszerűségéről.
Inkább csak az a nagyon érdekes, hogy milyen ügyesen lehet, egy ilyen egyértelműen negatív dolgot ilyen szépen tolmácsolni és pozitívumként tálalni. Ebben a svédek nagymesterek.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható: http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/pressmeddelanden/ingenkritikmotvardenavannalindh

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése