2009. október 2., péntek

Influenza vegyes - innen, onnan

-A legutóbbi információk serténsinfluenza A H1N1 vakcináról
(Info frissítve 2009. szept 18.)



  • A sertésinfluenza elleni védőoltás első szállítmánya késik, jelentette be a Socialstyrelsen szept.17-én.

  • A vakcináció a 42. héten vagyis október közepén kezdődhet leghamarabb.

  • A 37. hét statisztikája azt mutatja a fertőzés emelkedő tendenciája átmenetileg megszakadt

  • Most még nehéz megjósolni, hogy a fertőzés október elején felgyorsul-e ahogy az prognosztizálták.

  • Ha a svédek nagyrésze a fertőzés felgyorsulása előtt megkapná legalább az első oltást akkor lehet, hogy Svédország teljes egészében elkerülhetné az influenzát

  • Mindenkit kétszer kell vakcinálni 3 hetes időközzel.

  • A vakcináltak 94%-a védett lesz a sertésinfluenza ellen. Eddig nem érkezett jelentés súlyos mellékhatásról

  • A hivatalos információkat folyamatosan frissítjük.(www.halsometern.com)


-A vakcináció semmiféle ismert rizikót nem jelent a magzatra vagy az anyára a terhesség teljes ideje alatt (Socialstyrelsen, SOS)


-Most már világosabban látjuk mi vonatkozik a terhesekre és a gyerekekre. A várandós anyák a terhesség teljes periódusa alatt vakcinálhatók. Azok a gyerekek akik valamelyik rizikó csoporthoz tartoznak és várhatóan súlyos lefolyású lesz a fertőzésük, 6 hónapos kortól vakcinálandók. A többi gyerek 3 éves kortól oltható (SOS)


-Magzati ártalom rizikója nem teljesen ismert, de teoretikus megfontolások(?) nem mutatnak/valószínűsítenek magasabb rizikót. (lakartidningen)


-Még azt is javasolják, hogy minden 3 év feletti gyereket vakcinálni kell. A fiatalabb gyereknek még nagyobb előnyt jelenthetne, de az erre vonatkozó hatásossági és biztonsági vizsgálatok hiányoznak.(läkartidningen)


-Az influenza megelőzésére és kezelésére való antivirális gyógyszerek jelentik az egyetlen elérhető specifikus kezelési lehetőséget az influenza ellen egy pandemia kezdeti szakaszában. A Socialstyrelsen megfelelő mennyiségű antivirális szert és antibiotikumot készletezett (lakartidningen)


-AZ EMEA, az Európai Gyógyszerfelügyelet várhatóan két influenza elleni vakcinának adja meg az engedélyt, A Svédország által is vásárolt Pandemrix-nek (GSK) és a Novartis által gyártott Focetriának. (kérdésem: a magyar készítményt nem kell velük engedélyeztetni, vagy visszadobták?)


-Mennyire biztonságos a vakcina?
Hogy kiderítsék mennyire biztonságos a vakcina a GSK a védőoltás gyártója megvizsgálta a mellékhatásokat annál a több mint 12000 személynél, aki megkapta védőoltást, beleértve 300 gyereket is. A védőoltást terheseken nem tesztelték. A vizsgálat azt mutatja 10-ből 1 személynél átmeneti tünetek jelentkeztek, úgymint fejfájás, izületi fájdalmak, izomfájdalom valamint fájdalom és duzzanat az oltás helyén. Annál a 7000 oltott személynél akinek az anyagát benyújtották az EMEA-hoz egyáltalán nem lépett fel súlyos mellékhatás.


-Hányan betegedtek meg eddig Stockholmban?
Eddig 186 megbetegedést regisztráltak Stockholm megyében, de a statisztika nem teljes, mert nem minden esetet jelentenek...


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése