2009. október 4., vasárnap

Åtorp marknad

Amíg jó az idő hétvégenként csavargunk kicsit, így keveredtünk el az Åtorp-i vásárba, múlt vasárnap.
Ez a kis falu tőlünk úgy kb. 25km-re délre fekszik az Letälven nevű  folyó partján. Ez a folyó a „ mi tavunkat” a Karlskogánál található Möckelnt és a Skagern tavat köti össze. Egy utca szinte az egész, de valami megfoghatatlan bája van.
A Nysunds templom az 1600-s években épült fából. Körülötte temető ahogy errefelé mindenütt, a templomkert tövében pedig a folyó.
Érdekessége még egy kő híd, ami engem kicsit a hortobágyi kőhídra emlékeztet, kevesebb lukkal.
Már az első évben felfedeztük magunknak ezt a falut és az odavezető utat. Ha tehetjük és van időnk, ezen a kis kanyargós úton szoktuk délfelé autózni, ha valahova messzebbre megyünk.
Évente egyszer marknad, vagyis vásár van. Olyan búcsú féle. Árusok, körhinták, sültkolbász. Mindenféle bóvli és persze igazi svédes termékek, fafaragások, kézimunkák. Olcsónak nem olcsó az biztos. Kora délután indultunk, addigra megindult a visszafelé forgalom. Nagyon furcsa volt a lépésben araszóló hosszú kocsisor. Ehhez a látványhoz itt Svédországban nemigen szoktunk hozzá.
A parkolás mintaszerűen megszervezve a falu előtt. A fő utca két oldalán végig sátrak álltak, így az eredeti feeling el is tűnt, de volt helyette másik. Vásároltunk egy-két apróságot, kávéztunk, sütiztünk, majd ahogy azt szoktuk kis kerülővel jöttünk haza. A hídon átkelve délfelé, majd nyugat felé mentünk kicsit egészen a Vänner tó partján levő Sjötorpig. Innen indul a két nagy tavat a Vänernt és a Vätternt összekötő Göta kanal. Ezen a területen több zsilip is taláható, de most nem volt szerencsénk zsilipelést látni. Ilyenkor ősszel már nemigen van itt élet, alszik a kikötő. Az is igaz, hogy esteledett már. A látvány azért így is megérte.
Hazafelé persze nem a megszokott úton mentünk, mint kiderült a félvilágot megkerültük (nem volt nálunk GPS), de megint olyan területet fedeztünk fel ahova vissza kell még mennünk.
A képek egy része még 2006.ban készült.

 


Made with Slideshow Embed Tool

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése