2009. október 5., hétfő

Kismamák haza! Spórolás van






A svédül nemtudóknak:
A film arról szól, hogy Örnsköldsvikben új protokollt vezetnek be október 7-től  a szülészeten.A kismamákat és a babákat a szülést követően már 6 órával(!) hazaküldik. Nyíltan kimondják, hogy ennek hátterében a költségcsökkentés áll. 12 segédnővérnek is felmondtak.
A klinika szakorvosa szerint ez a korai hazamenetel az egészséges anyákra és a normál lefolyású szülésre vonatkozik. Sundsvallban is 6 óra múlva haza kell menni, de igény esetén a kórházhoz tartozó beteg hotelben néhány napig megpihenhetnek (valószínűleg jó pénzért), de Örnsköldsvikben ilyen beteg hotel nincs. Korábban átlagosan 2 napot tartózkodtak bent a szülés után.
Az új protokoll szerint minden betegnek joga van 5 napon belül kontrollra visszamenni.


Nem vagyok szülész, de 3 gyereket szültem.
Bennem azért kérdések sora merült fel.
Mi van a gátmetszésekkel és azok ellátásával, esetleges varratszedés stb?  (bár tudom hogy vannak már felszívódó varratok)
Ki ellenőrzi és hogyan az újszülöttkori sárgaságot. Fiziológiás vagy kicsit több? Adnak vajon a kölykök mellé színskálát?
6 órába milyen szűrő vizsgálatok férnek bele?
Ismerve a több hetes, hónapos várólistákat vajon egy nem akut szövődmény esetén mikor kerülnek ellátásra?


Ha ehhez hozzáveszük, hogy a terhesség és a szülés során sem találkoznak orvossal, csak komplikáció esetén és azt, hogy az egyetlenegy ultrahangot is a védőnő-féle csinálja kb a 16-19 hét körül, nem tűnik túl  biztonságosnak a rendszer.
Ehhez képest nekem aranyéletem volt a terhesség  alatt és a szülésnél Szegeden.


Tekintve, hogy magyar szülészek is dolgoznak Svédországban, kiváncsi vagyok az Ő álláspontjukra is, várom a kommenteket.

2 megjegyzés:

  1. Itt Örbroban egyelőre úgy van, h aki akar, hazamehet 6 órán belül, de ebben az esetben nem tudjak megcsinálni a szűrővizsg-at, így arra vissza kell jönni a babával, tehát igazából ezt nem ajánlják. (ez fent van az örebroi klinika oldalan a beteginforaciónal). Illetve a védőnő, vagy barnmorska elmegy az otthonodba és segít a szoptatással, babával kapcsolatos kerdésekben, stb. Gátmetszés nekem volt, mert koraszülésnél és ikreknél azért itt is csináljak, annak rendje és módja szerint meg is varrtak a szülésznők szülés után. Két nap után kiírtak a szülészetről (áthelyeztek egy vendégszobába, mert a picik a korszülött intenzíven feküdtek), és akkor egy szülésznő ellenőrizte a sebet, de azt mondtak, h semmiféle varratszedés és orvosi kontroll nem kell, csak ha panaszom van, szóljak a védőnőnek, akivel hazamenetel után kb hetente találkoztunk. Viszont én személy szerint nem hiszem, h akarnék túl hamar hazamenni szülés után, valahogy azt gondolom, h szükség van egy kis pihenésre, illetve regenerálódásra, mielőtt az ember totál magára marad egy, akárhogy is nézzük, igen csak embert próbáló fizikai kihívás után. Ráadásul én nagyon fáradt voltam a terhesség végére (persze ikrekkel biztosan más), és ezen a szülés folyamata nem javított:-).

    VálaszTörlés
  2. Ildi, gratulálni is szeretnék, nagyon tetszik a blogod!

    VálaszTörlés