2009. október 20., kedd

Versenyfutás az életért- még mindig a várólistákról

Lång väntetid för Annette
får vänta fem till sex veckor trots aggressiv hjärntumör
Publicerad 19 oktober 2009 - 17:51








A filmben látható nő 40 éves, két lánya van.
Az egyik legrosszabb indulatú agy daganatot diagnosztizálták nála.
A panaszai nyáron kezdődtek, elzsibbadtak az ujjai és nem tudta őket mozgatni. Egészen eddig makk egészséges volt, még a feje sem fájt soha. Gyorsan megértette, hogy ez az agydaganat a halálos ítélete lehet.
2 hete megoperálták és egy tojásnyi méretű daganatot távolítottak el. Magára az operációra 5 hetet várt,az első kombinált sugárkezelésre úgy néz ki min. 5-6 hetet kell várnia
Kezelés nélkül az átlagos túlélési idő fél év.
- A legrosszabb az volt, hogy meg kellett mondanom a lányaimnak az igazságot. Ők 20 és 12 évesek. Ennél szörnyűbb beszélgetést el sem lehet képzelni- mondja a filmben


A szakértők szerint a műtét után leghamarabb 2 héten belül meg kell kezdeni a sugár és cytosztatikus kezelést. A hosszú várólista miatt Anett csak hat hét múlva kaphatja meg az első kezelést Malmőben. Nincs egyedül, sokan vannak hasonló helyzetben.


A malmöi és a lundi onkológia vezetője is elismeri, hogy ebben az esetben 6 hét várakozási idő túlságosan hosszú, de nem tudnak mit tenni. A sugár készülékeik egy része nem működik, nincs elég személyzet és 3 szakorvosuk is hiányzik.


A politikusok azt a döntést hozták néhány évvel ezelőtt, hogy Lund 2011-ben legkésőbb 2012-ben kap új készüléket.


Hogy hova lettek a szakorvosok? Erről majd legközelebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése