2009. október 22., csütörtök

Hol vannak a svéd orvosok?

Egyre többen külföldön. A legtöbbje aki megunta az itteni körülményeket a környező országokba, Norvégiába és Dániába dobbant, de sokan mennek az USA-ba is.


Hogy miért? Nem másért mint jobb munka körülményekért, magasabb fizetésért, alacsonyabb adóért stb.
Az előző posztban olvashattatok a sugárterápia tarthatalan helyzetéről Dél-Svédországban.
Az egyik okként a szakorvosok hiányát hozták fel.
Az alábbi filmben most ők szólalnak meg. Pontosan azok az onkológusok akik Malmöből és Lundből hiányoznak. Most Dániából jelentkeznek.







Dánia invesztál, Svédország spórol. Amire Svédországban nemet mondanak, arra Dániában igent. A felszerelésünk pedig világelső- magyarázza Tomas Björk Eriksson a koppenhágai Rigshospitalets sugárterápiás osztályának főorvosa.
Az itt dolgozó 15 orvosból 4 svéd, akik korábban Malmöben és Lundben dolgoztak onkologusként. Mind úgy döntöttek nem dolgoznak tovább Svédországban hanem Koppenhágába jönnek. Az itt dolgozó 15 fizikusból is 7 svéd.
A filmben az először nyilatkozó orvos elmondja, hogy szakértőként alkalmazzák őket, így alacsony az  adójuk és a magas fizetésük, erre nem mondhat az ember nemet.
A következő kollega arról mesél, hogy Lundben napi 10-12 órát dolgoztak. Szerinte itt összehasonlíthatatlanul jobbak a munkakörülmények. Minden negyedik héten teljesen szabad.
A 3. orvos a legnagyobb különbségként a pozitív munahelyi légkört említi. A dánok sokat invesztálnak a sugárterápiába.


A riporter elismerve, hogy gonosz a megjegyzés, de őket okolja azért, hogy Svédországban egyre hosszabb a várólista. Egyik orvos  a másik után szépen átszállingózott a hídon Dániába.
Felteszi a költői kérdést, mi lesz ha ez az elszívás így folytatódik?
A svéd helyzet egyik oka a szakorvos hiány, de a sugárterápiás készülékekből sincs elég. Ezek nagyon drágák, kb 30 millió korona darabja. Dániában sokkal több készülék van és sokkal modernebbek. Dánia úgy döntött, hogy  többet fordítanak az egészségügyre és főleg a daganatos betegségek gyógyítására. A várólistát gyakorlatilag megszüntették. Az intézet a világon az egyik legjobban felszerelt, több PET CT-jük, MR-jük és besugárzó készülékük van. Ezzel szemben Malmőben sötét kezelőhelységekben dolgoztak, lepusztult készülékekkel.


Nem gondolja hogy a svéd betegek ide fognak járni kezelésre - kérdezi a riporter? - Egy részüket biztosan fogadnánk, nem is lenne sokkal drágább ide utalni őket.
A válaszoló orvos a háttérben a politikusok hozzáállásnak különbözőségét látja.
Arra a kérdésre, hogy van-e lelkiismeret furdalása amiatt, hogy cserbenhagyta a betegeit, nehéz helyzetbe hozta az otthon maradó kollegáit és hogy a távozásuk miatt még hosszabbak lettek a sorok - a következő válaszolja a kollega: - 74 óta vezetőként és szakorvosként keményen dolgoztam. A személyes véleményem az, hogy a nyugdíj előtt egy évvel jogom van ezt tenni. A többiek nem  zárják ki azonban annak a lehetőségét sem, hogy egyszer talán vissza mennek Svédországba.


 


Hát minden relativ! Nekünk magyaroknak itt  még mindig sokkal jobb mint otthon volt, nyilván azért vagyunk még itt. De ahogy az írásaimból  is kiderül, szívunk azért itt is rendesen.

6 megjegyzés:

  1. Ez a kis szösszenet is csak arra villant rá, hogy mennyire hihetetlenül ugyanazok a társadalmi folyamatok mennek végbe mindenhol. És mennyire ugyanazok az emberi reakciók mindenütt. Ajánlom figyelmében ezt azoknak, akik állandóan mondogatják a "bezzeg itthon" meg "tipikus magyar" mondatokat. De pont ők nem veszik észre..egymást hülyítik, hogy csak itthon rossz minden, máshol minden jobb. Aztán igazság szerint kevés az optimális hely és kor..ha van is, nagy valószínűséggel nem találja meg máshol sem, az aki itthon annyira utál lenni..

    VálaszTörlés
  2. és akkor az ápolónőket még nem is említettük.
    Magyar ismerőseimnek szoktam mondani, hogy örüljenek a magyar egészségügynek - abban az évben, amikor Pestre költöztem, Svédországban 72 hónapot kellett várni egy szürkehályog műtétre!!!! Amíg eljutsz egy szakorvoshoz, rég belepusztultál a nyavalyádba. Magyarországon legalább azonnal bejutsz a szakorvoshoz ha valamire szükséged van, itt szinte képtelenség. A kezelésekről nem is beszélve. Egy-egy mágnesröntgenre több hónapot kell várni...

    VálaszTörlés
  3. Sajnos hogy megengedik a várólistát az egészségügyért felelős vezetők. Abszurd.
    Mindenre van pénze országunknak. De ha fizeted a Tb-det kb 30 évig becsületesen,akkor öregségedre várhatsz egy vizsgálatra 1-2 hónapot! Szégyen,és felháborítóan rossz így.

    VálaszTörlés
  4. fú de rohadtul sajnálom szegény szegény svéd orvosokat! hahh!

    amúgy érdekes cikk, de a posztoló megtanulhatna magyarul, különösen az összetett szavak egybe-/külön írását..

    VálaszTörlés
  5. Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása. Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tünteté...

    VálaszTörlés