2008. április 24., csütörtök

Válasz az adóhivataltól

Ma megjött a válasz az adóhivataltól.
A mi helyzetünk elég speciális, és konkrétan erre kértünk választ. Ezért röviden leírom amit nekik is vázoltam.

Szabolcs  az élettársam továbbra is Magyarországon áll alkalmazásban, otthon is adózik. Ingázik a két ország között bizonyos időközönként. Neki itt jövedelme nincsen. Én 2007 februárjában határozatlan idejű szerződést kaptam.
A kérdés főleg a dubbel bosättningre (dupla lakhatási költség) vonatkozott, igen vagy nem, ha igen meddig? Milyen egyéb költségek vonhatók még le? A kérdés másik része a  házvásárlással kapcsolatos levonásokra vonatkozott. (bemásolom ide a kapott választ, úgyis csak az itt élő és svédül beszélő magyarokat érdekli az ügy)


I deklarationen för inkomståret 2007 får du göra avdrag för tillfälligt arbete liksom för 2006 tills du fick tillvidarekontrakt. Därefter måste det prövas om du uppfyller kraven för avdrag för ökade levnadskostnader för dubbel bosättning enligt 12 kapitlet 19 § inkomstskattelagen. Eftersom hela familjen har flyttat till Sverige och ni har skaffat en familjebostad här anses ni som bosatta i Sverige. Om din sambo kan visa att han har ansträngt sig för att skaffa arbete här kan du få avdrag för kostnaden för bostaden i Ungern.

Svar på dina frågor

1. Om ni uppfyller kraven för dubbel bosättning, 3 år fr o m när du fick fast anställning, men endast hyra i Ungern.

2. Avdrag för lägenheten i Ungern är vad ni betalar i hyra.

3. Ni får inte avdrag för måltider och småutgifter eftersom ni är bosatta här.

4. Barnens flygbiljetter är privata levnadskostnader som inte får dras av i inkomstdeklarationen..

5. Beträffande husköpet är räntor på banklån avdragsgilla.


Övrigt


Om din sambo vistas stadigvarande i Sverige ska han folkbokföras här. Han är då skattskyldig för inkomsten i Ungern. Enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Ungern ska inkomst av tjänst beskattas endast i hemviststaten (Sverige) såvida inte arbetet utförs i Ungern. Om arbetet utförs i Ungern får inkomsten beskattas där och inkomsten beskattas även i Sverige, men den skatt som betalats i Ungern avräknas från den svenska skatten.

 A válasz persze újabb kérdéseket szült, most azokat tettem fel egy újabb e-mailben. Történetesen, hogy ha lakástulajdonos vagyok és nem lakásbérlő akkor ez azt jelenti, hogy nem vonhatok le semmit? Hogyan  kell bizonyitani, hogy Szabolcs próbálkozott már itt állást szerezni? Milyen formában kell igazolnom a magyar bevételeimet, kell -e mellékelni hivatalos jövedelembevallást?

A magyarországi magyaroktól elnézést kérek, de nem fordítanám le az egészet.
Talán csak annyit érdekességképpen, hogy az otthoni munka után kapott jövedelmet itt is be kell vallani (a két ország adómegállapodásának megfelelően), de az otthon befizetett adót az itteniből levonhatom. Elég cifra.

1 megjegyzés:

  1. Na ez most nekem is fura lett. Itt is bevallom az otthoni jövedelmet es visszaigenylem az adojat itt Svedorszagban??????? Ez nagyon furan hangzik!
    Azonkivul otthon be kell vallani az itteni jövedelmet, vagy sem? Van aki azt mondja igen, van aki azt nem. Aki azt mondta igen az azt is hozzafuzte, hogy ezt valami kulön helyen kell tenni es nem adoköteles, leven nincs kettös adozas Svedorszag es Mo. közt.
    Livi nekem megis vmi olyat emlitett, hogy ha otthon bevalljuk az itteni jövedelmunket, akkor fizetnunk kell 280 ezer forintot!!!!!!
    Ez csak vmi felreertes lehet!!!
    Nem ohejtok a magyar allamnak fizetni ennyi zset!! Fizettem mar nekik eleget es megse kaptam soha semmit!!! Kapjak be! (az orromat termeszetesen)

    VálaszTörlés