2008. április 10., csütörtök

Morzsák az oktatásból

1,
2008.04.08. tv4nyheterna.se
Lärareutbildningar får icke godkänt   (Nem kap bizonyítványt a tanárképzés)
Ez egy rövid kis cikk amiben a következő áll:
Minden 3. tanárképző olyan alacsony színvonalú, hogy nem vizsgáztathatna, nem adhatna diplomát a Felsőoktatási Hivatal szerint. A vizsgálat szerint a tanárképzés elégtelen és követelmény nélküli. A diákok simán átcsúsznak a képzésen a szükséges tudásszint nélkül.

26 tanárképzőt vizsgáltak. Különösen a matematika szakos tanárképzés  nagyon alacsony szinvónalú, igen kevés oktató vesz részt  kutatásban. A legtöbb kritizált tanárképző alig követel valamit a diákjaitól.
Az érintett intézmények egy évet kaptak hogy változtassanak a helyzeten, emeljék az oktatás színvonalát, egyébként elveszthetik a viszgáztatási jogukat.

2,
A kormány szakértői csoportja szerint a jövőben változtatni kell azon, hogy a gimnáziumokban csak 3 tantárgyból  (matematika, svéd, angol)  legyen kötelező bizonyítványt  kapni. (megjegyzés:eddig ha ebből a 3-ból "megfelelt" értékelést kaptál, akkor gyakorlatilag elvégezted a  gimnáziumot, érettségi vizsga nincs). A javaslat szerint 8-12 tantárgy-ból kell majd megfelelni.

3,
Hétfőn föräldramöten - szülői értekezleten voltam az iskolában.  Itteni szokás szerint  csoportokban dolgoztunk. Filctollal  fel kellett írni, nagy fehér lapokra hogy mit csinálnak a gyerekek a szabadidejükben. Nagyjából minden lapon az első helyen állt a TV-nézés és a számítógépes játékok, majd következett a foci és a kerékpár. Egy másik lapra azt kellett összeszedni, hogy mi a probléma a szabadidő hasznos eltöltésével. Itt minden csoport az írta fel elsőnek, hogy bárhova íratják be a gyereket akkor túl hosszú a várakozási lista. A végén a lapokat gondosan összegyűjtötték. Majd mötek (megbeszélések) sorozatán keresztül levonják a következtetést, hogy túl sokat néznek tévét és túl hosszúak a várólisták a szabadidős programokra. Na de erre még várni kell.
Ez a KÖ - sor kérdés itt egy agyrém. Nem elég az egészségügyben, de már a gyerekek szabadidős programja is várólista szerint megy.
Előtte szombaton Alexandrával a Kulturskolan nyílt napján voltam. Kipróbált majdnem minden hangszert, de mivel a házzal egy zongorát is kaptunk, gondoltam beíratom zongorázni. Ez meg is történt, de közölték, hogy másfél-két éves a várólista. Megoldjuk, addig furulyázni fog.
A szülői értekezlet utolsó napirendi pontja az volt, hogy a tanárnő tájékoztatott bennünket, hogy Karlskoga kommun karcsúsitásokat fog végrahajtani az oktatásban, ami különösen a kis iskolát érinti nagyon hátrányosan. A mi iskolánkban 4 status szűnik meg, bizonyos tantárgyakból összevont oktatás lesz több osztály között.
Kérte a szülőket, hogy - annak ellenére, hogy lapok le vannak játszva - emeljük fel a hangunkat, fogjunk össze , írjunk a kommunnek, tiltakozásunknak adva hangot.

Pisa felmérés ide, Pisa felmérés oda valami bűzlik Svédországban (is.)

1 megjegyzés:

  1. Nekem szabadidőről majdnem mindig a sport jut eszembe és azt nem tudom elképzelni, hogy a foci/bandy/jéghoki/curling/tájfutás/sakk egyesületben elhajtanának bárkit is mert várólista van.
    Milyen szabadidős programra van várólista még?

    VálaszTörlés