2008. április 2., szerda

Napi aktuális

Hetek óta tele vannak az újságok avval, hogy a nővérek a szakszervezetek segítségével magasabb béreket szeretnének kiharcolni. Magunk között szólva, arcpirítóan alacsony a fizetésük és nemcsak a nővéreké, hanem egyéb egészségügyi dolgozoké is. (szülésznők, kuratorok, ápolok, stb.) A mai Karlskoga Tidning címlapján van egy cikk, hogy a barnmorskak (Szülésznő-védőnő) visszautasították az ajánlatot, amit kaptak, mert megalázóan kevésnek érezték és tovább küzdenek.







































 


Nemrégiben interneten jött egy körlevél, hogy csatlakozzon az akcióhoz a neve adásával  az aki hajlandó lenne azonnal felmondani, hogy elérjék a céljukat.
A megfelelő fórumon hónapok óta kongatja a vészharangot a szomszéd kisváros  psychiátriájának főnöke, hogy valamit tenni kell, mert az összeomlás határán van az osztály. Külön tetézi a bajt, hogy  a megyei alkalmazásban álló nővérek (mint már írtam a psychiátria és az alapellátás és a habilitátio közvetlen a megyéhez tartozik)  lényegesen kevesebb fizetést kapnak, mint az önkormányzati alkalmazásban levők, így folyamatos az átvándorlás az önkormányzati állásokra. Egy kezdő nővér a megyénél    bruttó 17 000 Kr-t keres. Amúgy svédesen, jó alaposan és lassan elemezgették, boncolgatták a helyzetet, a lehetőségeket, elismerve, hogy tenni kéne valamit - majd egyszercsak.
Ez a psychiátria tavaly újult meg. Horribilis pénzért a kórház épületének egy másik részében alakították ki az új psychiátriát, ami sokkal nagyobb, tágasabb jobban felszerelt lett és kaptak plusz 2 ágyat. Ott voltunk az átadáson. Nagyon sajnálom, hogy nem csináltam fényképeket. (akkor még nem volt meg a kis gépem, ami most mindig nálam van.) A sárga írigység az semmi ahhoz képest amit éreztünk, mi karlskogaiak.
Ma délelőtt kaptunk egy e-mailt az ottani psychiátria vezetőjétől, hogy azonnali hatállyal a mai naptól felvételi stop van, mivel a nővérhiány az utolsó napon olyan szintet ért el, hogy gyakorlatilag működésképtelenné váltak. Mindenkit kiírnak akit csak lehet és újakat nem vesznek fel. A meglévő 18 ágyukból csak 7-t tudnak üzemeltetni, műszakonként egy nővérrel. (otthon azért lehet, hogy örülnének 7:1 aránynak).
Ez azért különösen felfoghatalan számomra, mert Örebro megye nagyon büszke rá, hogy milyen jól működnek és más megyékkel összehasonlítva mennyivel nagyobb Budge-ből gazdálkodhatnak.
Épp a héten kaptuk meg postan (minden lakos) a 2008-as Landstingkatalogen-t (megyei katalogus), tele információval a megyéről a politikusokrol, gazdaságrol és részletesen az egészségügyről. Részletes címlista, elérhetőségek, nyitvatartások stb.
Néhány adat azoknak akik részletesebben is hajlandók elmerülni a kérdésben, a többiek  itt mehetnek aludni.

Budge 2008: 6 096 637 000 KR

Ebből az egészségügyre költenek: 5 218,5 M KR (85,6%), fogászatra: 146 MKR(2,4%), regionális politikára: 245,5 M KR (4 %).
(valaki megtudná írni, hogy otthon mi az arányszám a politikára és az egészségügyre költött összegek között?)

Lakosság: 267 067

A megyei alkalmazottak száma 9028 

Ebből orvos: 1013, nővér és védőnő 2980, egyéb eü dolgozó: 237, munkaterapeuta 140, gyógytornász: 250 , ápoló:220, segédnővér (ez is végzettséghez kötött):1090, oktató személyzet :28, kurator: 179, psychologus/terapeuta:115, fogorvos: 131, foghygienikus:340, orvosirnok: 519, egyéb adminisztratív dolgozó: 903, a többit nem részletezem.
 
Ágyszám:
Universitetssjukhuset Örebro: 592
Karlskoga Lasarett: 151
Lindesberg Lasarett: 110
Psykiatrin: 136


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése