2008. április 5., szombat

Már megint azok a fránya kérdőjelek.

Hogy teljes legyen a zavar az itteni ellátás milyenségéről következzen megint egy példa.
Most a szomatikus ellátás területéröl, pontosabban a gyerekellátásról. Lesznek még ezen kívül is történeteim. Ez most éppen nem saját élmény, csak ezt hallottam éppen tegnap, ez a legfrissebb.
Tények: 11 éves kislány, egy hétig 40 fokos láz.
http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=29716&a=566622&lid=is_search712311&lpos=0Ahogy az elő van irva az első hét vége előtt kaptak is időpontot a Vårdcentrálba. (Ezt körzeti rendelőnek mondanám. Háziorvos  abban az értelemben, mint próbálták otthon több-kevesebb sikerrel kialakítani, mármint, hogy alakuljon ki valami személyes kontakt is az orvos meg a család között, nincs.) Az előírás szerinti CRP és streptococcus gyorsteszt levéve.  Mondták vala - vírus, tessék hazamenni, majd elmúlik. A láz el is múlt, de a kislánynak nagyon komoly gyomortáji fájdalmai alakultak ki, ami mostanra állandósult és hallhatóan görcsösek, hyperperisztaltikusak a belei. Ez az állapot egy hónapja tart, mást alig eszik, egyre gyengébb, fogy. Többszöri félnapos beszélgetés a telefonüzenetrögzítővel, néha egy nővérrel, akitől kaptak jótanácsokat. Most egy hónap után, miután anyuka (aki mellesleg nővér) már ideges és türelmetlen és kezdik ezt unni, visszarendelték egy CRP kontrollra. És ha magas mi van?
Háziorvosok, gyerekgyógyászok!  Vélemény?

2 megjegyzés:

  1. A kérdés nem a diagnózisra vonatkozott hanem az eljárásra. Persze tudom mit kéne csinálni. Azon vagyok felháborodva, hogy egy nyavadt labort nem néztek, esetleg egy UH-t, ami még csak nem is fáj.
    Ez itt sajnos igy megy.

    VálaszTörlés
  2. Schneider Ferenc2008. április 6. 15:22

    Szia Ildi! Azért hogy legyen ellen példa is, mi itt Lindesbergben el vagyunk kényesztetve nem tudom honnan de tudnak a csemetékről. Többször behivták már őket vizsgálatra, felmérésre sőt oltásokra is. Sőt most voltunk berendelve fogászati ellenőrzésre is fiukkkal. Szoval errefelé ezzel nincs gond. Mi a rohadt magyar-svéd föráldrarpennning viszontagságait szivjuk 7 honapja. De nem adjuk fel. Hali

    VálaszTörlés