2008. április 16., szerda

Temetkezési adó

A Bordeline dömping cimú cikkemhez kaptam néhány kommentet. Többek között egy régebb óta itt Svédországban élő magyartól. Volt  egy kis pengeváltás köztünk, illetve, ahogy ő fogalmazott véleménycsere. Ekkor merült  fel az ,hogy itt Svédországban a befizetett adókból eltemetik az idős szüleimet is helyettem. Be kell vallanom új volt az információ  és nem is igazán tudtam magamévá tenni a gondolatot. Most amikor megkaptuk az adóbevallási anyagunkat, konstatáltam a tényt, hogy tényleg van ilyen adó.
Tavaly ez valahogy nem tünt fel.
Ma kerestem valamit a Google  segítségével és teljesen véletlenül jutottam  egy fórumhoz  
 ( http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1466&forum=8&start=300
, )amiben Svédországról vitatkozgatnak. Nem friss, az utolsó bejegyzés 2004  május.
A következő írást találtam a témáról: (  a hitelességéért természetesen  nem vállalok felelősséget)

"Kedves saab! A temetkezési adórol szólló irásoddal kapcsolatosan :
irod: "mindenkire kötelezö, ez az ugynevezett temetkezési adó." ez igy igaz " Nem ismerem más országok temetkezési szokásait ill. költségeit, de azokhoz viszonyitva sokat kapok az adómért."

Elhiszem, hogy nem ismered más országoknak se a temetkezési szokásait se a temetkezési költségek rendezését, de azért nem kéne félrevezetni azokat aki nem ismerik Svédországot.
Azt irod, hogy : Te sokat kapsz az adódért ! Hogy irhatod azt, hogy sokat kapsz az adódért ? Hiszen nem , hogy egy gyalulatlan koporsót, de még egy nylon zsákot se kapsz ezér az adóért, mibe esetleges földi maradványaidat belerakják. Ami a papot, vagy más szertatrtást illeti az kizárolagosan más pénzalapból fizetödik. (pld egyházi adó, párttagságdij, stb) Na persze a temetkezési törvény nem engdi senkinek, hogy az utcán rohadjon meg. Ha senki rokon, vagy hozátartozó nem hajlandó fizetni a temetésért akkor a kommun állja a költségeket, de mindenféle cécó nélkül.

Ami a temetkezési adót illeti nemrégiben merült fel az egyik párt vitáján, hogy valami nincs rendben. Miröl volt szó ?
Nem egyformák vagyunk. Nem egyformán dolgozunk. Nem egyforma a fizetésünk. Nem egyformán vonják tölünk a temetkezési adót.

A napokban fordult meg kezemben az adópapirom és egy kicsit elborzadtam amikor láttam, hogy a tavaly mennyi pénzemet vette el a svéd állam temetkezés cimén. Gyorsan utánaszámitottam, hogy amiota ilyen adót vonnak tölen és remélhetöleg ameddig még vonhatnak annyi pénz fog összegyülni, hogy akár a Keopsz piramissával is vetélkedhetö temetkezési emléket emelhetnek nekem.
Betelefonáltam az adóhovatalhoz és megkérdeztem: - Mekkora összeg van a temetkezési számlámon ? Azt mondták: -Semmi.
-Hogy-hogy ? Hiszen tölem ennyi- meg ennyi pénzt vontak le. - Ja az nem a maga számlájára hanem az államkasszába megy.- Ok
De ha meghalok fizetik ezért a pénzért a temetésemet?- a válasz egyértelmu:- NEM. Milyen koporsot kapok azért a levont temérdek pénzért ?- SEMMILYET.- akkor talán benne van a fuvoszenekar gázsija, vagy esetleg egy magnolejátszó költségei?- NINCSENEK.
Maga az elhunyt temetésére egyetlen egy fityinget se költ a svéd állam a kötelezö temetkezési adóból. Épp ezért már elhangzott a javaslat, hogy minden személy számlájára ebböl a pénzböl nyisanak egyéni kontót amiböl mindenkitöl egyformán (nem %-ban hanem mennyiségben) ugyananyi összeget használjanak fel a közös üst kavargatására, mig a közös költségek és az adóból összeálló különbséget az elhunyt ohaja szerint kizárolagosan az elhunyt temetésének egyénivé tételére használják. A jelenlegi törvény szerint habár levonják a temetkezési adót de abbol egy fityinget se költenek az elhunytra. A szemfedötöl a sirköig mindent az elhunyt hozátartozói kell fizessenek, csupán a sirhelyet és a temetö közös pompáját biztositják. ( A közös helyiségek biztositásának paragrafusát én úgy is értelmezem, hogy a temetésen résztvevök ingyenesen
használhatják a temetöi közvécét is. De nem igy van. Sajnos a töled levont adóért még ezt se adják, mert az wc ajtó csak az 5kr bedobása után nyilik.)

A temetkezési adó a fizetés 0,28-0,65 % -a mig Svédország hadi költségei csupán 0,25-0,55%. Igaz ennek az összegnek egy részéböl, szépen rendben tartják a temetöket. Takaritást, fünyirást, keritésjavitást, sirkövek renbentartását, alkalom adtán ugyanolyan virág minden sirra és más aproságokra költik a pénz egy részét ami jóképet add a temetöknek. Akik a
dülledezö kerétésü, kaszálatlan erdélyi román-magyar sircsatatér képe után egy svéd temetöre néznek azt hiszik, egyenesen a menyországba léptek be.
Persze, hogy a temetök ilyenszerü rendbentartása szép dolog amit átvehetnének a magyarok is, de ez nem egy és ugyanaz a temetéssel. "

Ha megtudok többet a témáról, még visszatérek rá. Ha nem akkor ennyi volt.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése