2008. április 6., vasárnap

Hogyan vegyünk házat, jót- új link jobb oldalon!

Biztos észrevettétek, hogy raktam fel új linkeket jobb oldalon.
Egy kis segítség a "Hemnet"-hez, annak aki nem tud svédül, és aki nem annyira járatos a netben.(a többiektől elnézést a túl részletes használati utasításért, akit nem érdekel ugorjon a következő fejezetre!)
Ez egy egész Svédországra kiterjedő ingatlanos oldal.
Ki kell választani a megyét,(välj län) aztán a kommunt. Ezek után két lehetőség van- sök bostad/ keresd az ingatlanokat vagy rita på kartan/ vagyis rajzold be a térképen a kívánt területet. A következő lépés, hogy ki kell választani az ingatlanformát pl. villa és meg lehet adni különféle paramétereket, nagyság, ár. stb. A következő oldalra a nästa-val lehet lépni. Itt is két lehetőség van, térképet mutatni a szóbajövő ingatlanokról, vagy listát. Ha a listát választjuk, akkor egy táblázatba szedve a következő információk láthatók: Kommun neve, terület (områd), cím, szobák száma (rum), lakóterület (boarea), telek nagyság (tomtyta), ár és a ház típusa, pl sorház, ikerház stb. A kiválasztott sorra kattintva, jönnek be a házról és az ingatlanközvetítőről az információk. Alla bilder- összes kép. Részletes műszaki leírás van a házról, ezért garanciát is vállalnak. Bal felső sarokban látható négy kis négyzet. Az egyik a térképet mutatja, egy másik a közelben vásárolt házak átlag, legalacsonyabb és legmagasabb árait. A Boendekostnad alatt  láthatók a kiválasztott bank által ajánlott hitel- feltételek és annak részletei. Leírjak a ház rezsiköltségét (driftkostnad)és a banknak visszafizetendő havi részleteket. A kettő együtt totalkostnad alatt szerepel. Igy mindenki láthatja, mennyit kell majd havonta fizetnie. Leszokták írni, a boltoktól, iskoláktól, ovitól való távolságokat és hogy milyen összetételű a környék lakossága és mennyi az átlag -életkor. A legfontosabb, hogy mikor van a


visning, azaz a háznézés.
Ilyenkor a tulajdonos nincs otthon, az előzetesen bejelentkezett érdeklődőket az ingatlanos várja és valamelyik bank képviselője. Rögtön a kezdbe nyomnak a házról egy még részletesebb színas katalogust. Minden érdeklődő ekkor megy megnézni a házat, nincs össze-vissza mászkálás különböző időpontokban. Ha komolyan érdekel akkor felirtakozol és innen indul az idegbaj. Ugyanis a megadott ár a licit kiindulási ára. Telefonon, sms-ben jönnek mennek az újabb ajánlatok (minden percre pontosan regisztrálva) Némelyik ingatlanközvetitő már olyan szolgáltatást is nyújt, hogy az oldalon követhető a licit állása.
Mielőtt az ember belevág, érdemes egy hitelelőbírálatot is kérni a bankodtól. Evvel a papírral a kezdeben számitasz csak komoly érdeklődőnek.
Ha megnyered a licitet, akkor már gyorsan mennek a dolgok. Bejelented a banknak hogy erre a házra vagy vevőjelölt ennyiért, meg annyiért. Csinálnak egy gyors értékbecslést és már jöhet  is szerződéskötés. Közjegyző nincs  jelen. Lehet kérni  hitelként  az ingatlan teljes árát is. Egyébként  10% önrész az átlagos. Nyilván  ha ezt sem fizeted ki, akkor erre a részre magasabb a kamat.

Igy tettünk mi is. Az első házat amire licitáltunk és nyerésre áltunk, azért vesztettük el, mert az eladó visszalépett, mégsem adta el. Fájt akkor a szívünk nagyon, mert közvetlen a tóparton volt, egy strandolásra alkalmas homokos part mellett.

(Képre kattintva indul a diavetítés)


Tulajdonképpen jól jártunk, mert találtunk egy másik, sokkal jobb házat, iskola, óvoda, munkahely közelben.
A licitálás az infarktus közeli állapot volt. Hol kisebb, hol nagyobb lépésekkel lépegettünk felfelé. Eközben persze fogalmunk sem volt róla, hányan is licitálunk.Csak az ajánlatok  voltak nyilvánosak. Péntek délután 5-kor hívott az ingatlanos, hogy nyertünk.(az eredeti árhoz képest 26 %-l magasabb árért). Egy fél óra múlva már nálunk is volt egy meghatalmazással- ugyanis Szabolcs másnap utazott haza. Hétfőn 10-kor ültem a bankban szerződést kötni. Még néhány nap és teljesen egyenesben volt a dolog. Az utolsó lépés, hogy a bankban találkoztunk az előző tulajdonossal, aki hivatalosan átadta a kulcsokat és a ház teljes dokumentácóját. Csak be kellett költözni.
Azóta élvezzük a házunkat. Szerintem Karlskoga legjobb házát fogtuk ki ebben az ár- kategóriában. Átszámolva Ft-ra egyébként nem volt drágább mint egy szegedi ház, sőt.
Geotermikus fűtés van (ez itt nagyon elterjedt), így aztán energiára alig költünk, és egyszer sem fáztunk a télen. 4 hálószoba fent, óriási világos nappali, 3 közvetlen kijárat a kertbe. Az alagsorban egy hatalmas szoba (gillestuga) kandallóval, ami tulajdonképpen amolyan bulizós szoba eredetileg, de leginkább a kamaszok szokták birtokba venni, szauna, zuhanyozó, mosókonyha ,vasaló helység,műhely és egy  sportolásra kialakított tükrös kis konditerem féle. Ajó hűvös éléskamrába szoktame lógatni a hentesünktől vásárolt kolbászokat. Itt az a szokás, hogy a házzal jár a tűzhely, mosogatógép, mosó és szárítógép, hűtő és mélyhűtő is.
Van szép nagy udvarunk, kellemes szomszédaink, hasonló korabeli gyerekekkel. Kerítés nincs, nagy a népvándorlás, amikor jó az idő  Hátunk mögött egy erdősáv ahonnan őzikék járnak be a lehullott gyümölcsöt eszegetni, télen meg a komposztálóba ledobott dolgokért. A fákon mókusok. Örököltünk egy nagy zázlotartó  rudat is svéd zászlóval,amit Gábor fiam első nap lecserélt egy haláfejes zászlóra. Csak úgy, miheztartás végett a szomszédoknak. Az utcán átmenő forgalom nincs. Általában úgy tervezik a kertvárosi részeket, hogy önmagukba visszaforduló hurkos utcák vannak. Csak az megy be autóval aki ott lakik. Ősszel Éva kolleganőmék is a környéken vettek házat, igy a gyerekek szülők nélkül is átjárhatnak már egymáshoz, ami nagy könnyebbség.
Lehet irígykedni. Jó böngészést a honlapon.

(Képre kattintva indul a diavetítés)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a házatok! Az udvar meg pláne! Mennyire más minden, mint itthon. Az a kérdés foglalkoztat azonban már egy ideje, hogy amennyiben nincsenek kerítések- vagy amennyire láttam más házak esetében, nagyon alacsonyak-, hogy van lehetőség mondjuk kutyatartásra? Olvastam olyasmit is, hogy benn tartják őket a házban, na de mindenki csak nem tartja benn, illetve néha azokat is csak ki kell engedni, nem? Akkor ez milyen formában van megoldva? És akkor még nem is beszéltem a háznál történő lótartásról... Ha akarnám sem építhetnék kerítést? Van erre valami rendelet (vagy valami), vagy ez csak a "szokás törvénye" arrafele? Láttam azokat a képeidet is, amikor még csak "látogatóba" mentetek Svédországba télen. Lefotóztál két lovat is. Azok villanypásztorral voltak körbekerítve, ha jól rémlik. De még mindig nem tudom, mi a helyzet a kutyákkal.
    Érdekel a téma (szétnéztem a vásárolható házak között is), mert ha ne adj Isten kiköltöznénk, akkor előbb-utóbb vinnénk az állatokat is, amint lehetőség van rá. Bár még nagyon képlékeny a dolog, vacillálunk rajta erőteljesen, ráadásul beszélve egy-két illetékessel azt az információt kaptuk, hogy nagyon megnőtt az érdeklődés, s nagyon nagy túljelentkezés van. (Mindenki menekül itthonról...)

    VálaszTörlés
  2. A legelső írásomban már volt szó a 7 napos szabályról, hogy orvosi igazolás nélkül lehet otthon maradni. Annak tkp. csak örülnöm kell, hogy nekem otthon maradni elég nagy érvágást jelent, mert a járulék maximálva van. Max 33 000 Kr-os fizetésig fizetik csak a 80 %-t. Azt is tudni kell, hogy a munkáltatónak azért joga van ezt a " saját magam irom ki TP-re" jogot megvonni, ha gyanusnak találja. Kérhet már az első naptól orvosi igazolást.
    A Jante törvénnyel nem az a bajom, hogy egy vagyok a sorban, hanem az, hogy az egész sor nem kap időnként megfelelő ellátást, igy én sem,illetve a gyerekeim sem. Ezt orvosként mondom, komoly hiányosságokat tapasztalok. Az viszont jó, hogy legalább itt tisztában vannak a hiányosásságokkal. A media is avval van tele hogy milyen rossz a a tillgänglighet, azaz az orvoshoz való hozzáférhetőség.( a nemrég elkészült nemzetközi összehansonlitásban ez volt az a pont, amiben Magyarország hivatalosan is messze magasan verte Svédországot) Ezért vaagyunk mi itt, ezért hívtak ide bennünket dolgozni.Legalább megpróbálnak tenni valamit. Sajnos anyaként, amikor aggodom a gyerekemért ez engem nem vigasztal. Egyszerübb egy fapadossal hazarepülni és otthon kivizsgáltatni a gyerekemet, mint átverni magam az üzenetrögzitőn és a jó tanácsokat osztogató nővérek hadán.
    A Zászlós dologgal nem volt semmi baj, nagyon jófej szomszédaink vannak, de azért kössz a jótanácsot. Azóta már újra a svéd van fent a változatosság kedvéért. Azt nem igérem, hogy fel-le fogom húzogatni. Rossz emlékeim vannak megboldogult úttörő koromból.

    VálaszTörlés
  3. Ildi !
    Nem tudtok véletlen egy olyan web oldalt, ahol a kiadó lakások illetve házak után tudna országos szinten nézni az ember?

    VálaszTörlés