2008. augusztus 28., csütörtök

Pszichiáter helyzet a megyében

Hát igen, itt is változások vannak. Nem is kevés.  
Ide 2004, 2005 és 2006-ben hoztak pszichiátereket  Magyarországról. Igy lett a megyében összesen 12 magyar pszichiáter. (és ez csak Örebro megye!!)
Rajtunk kívül importáltak pszichátereket Görögországból, Ciprusról, Lengyelországból, de vannak  néhányan  pl. a volt Szovjetunió tagállamaiból is. Ők még korábban jöttek és nekik végig kellett menni az itteni képzésen. Nem-EU tagállam lévén, az ő diplomájukat, szakvizsgájukat nem fogadták el  automatikusan, mint a miénket. 
Időnként jó kis feladat megbeszélni egy esetet  telefonon, amikor a primerjour-os is töri a nyelvet, meg a bakjour-os is.  A betegeknek sem lehet túl könnyű, ahány ország, annyiféleképpen törjük.
Egyszer felhívott a „kisügyeletes”, sosem találkoztunk előtte. Gyorsan konstatáltuk a tényt, hogy egyikünk sem svéd. Már nem emlékszem pontosan, ő valamelyik arab országból jött. Amikor a kérdésére válaszolva megmondtam, hogy honnan jöttem, azonnal váltott magyarra.  Kiderült, hogy Cegléden dolgozott 5 évig. Itt még csak egy éve volt talán, ebből kifolyólag sokkal jobban beszélt magyarul, mint svédül.  Na, de nagyon elkavarodtam a lényegtől!
 Az ellátandó betegszámhoz képest még így is kevesen voltunk. Írtam már róla, hogy ha a svéd szisztéma szerint dolgozunk, minden szabályt, előirást, szokást betartva, akkor kb. tizedannyi beteget tudunk megnézni egy nap, mint otthon.  Azért ez elég frusztráló tud  lenni, nekem legalábbis.

2005-ben Svédországban egy pszihiáter egy nap alatt  2.5  beteget látott  átlagban.
Mi itt Karlskogában 5 beteget nézünk meg általában egy nap, de ha beleszámolom azokat a félnapokat, amikor möte-ken, megbeszéléseken ülünk, akkor ugye átlagban számolva nem jön ki a napi 5  sem.
Akárhogy is igyekszünk, mi is alig tudjuk betartani a törvény által előirt  max. 3 hónapos várakozási  időt  egy szakorvosi vizsgálatra.
Rengeteg a megbeszélés, az üresjárat.  Ez mondjuk nem örebro megyei sajátosság, nagyjából mindenütt így van Svédországban.
Gazdaságilag mindenhol megszorítások vannak, nem csak itt és nemcsak az egészségügy területén.Tudja  ezt   itt most  már  mindenki.
A lányom iskolájából is kaptunk egy évindító levelet, amiben többek között arról tájékoztatnak, hogy létszámleépítés miatt ez és ez  a tanár nem dolgozik már többé az iskolában.
A különbség csak abban van a megyék között, hogy miként próbálják meg áthidalni a nehézségeket, milyen a hozzállás.
Örebro megyében közvetlen a mi munkábaállásunkat követően (3. turnus 2006) nemsokkal, a megyei pszihiátriai vezető lemondott és elment  vissza a saját lakóhelye szerinti megyébe egyszerű gyalog pszichiáternek. Ő tudja miért és miből lett elege, de lehet, hogy egyszerűen  a betegek hiányoztak neki.  Az új vezető azonnal hatalmas átvilágitásba kezdett , amire alapozni  kívánja a programját , hogy jobbá  tegye az ellátást a megyében. Ez eddig OK.
A baj csak az, hogy maga az átvilágitás lassan 2 éve tart és akkor hol  van még a program és a megvalósítás.  Közben a napi problémák meg szépen elsikkadnak és nem kerülnek megoldásra. Május végén döbbentek rá, pl. hogy júniusra nincs elég ügyeletes stb. Nyárra bezártak néhány részleget, kész dili volt egy ügyelet ilyen csökkentett  ágyszámmal. Mindegy, túléltük. Csakhogy egyre több embernek lett tele a hócipője.
Végeredmény:
3 pszihiáter felmondott és októbertől más megyében fognak  dolgozni. Egy maradt megyén belül, de átnyergelt más területre, azonban  továbbra is nálunk van fizetés nélküli szabadságon. Egy kolléga szintén fizetési nélküli szabadsága altt fog más megyében pszihiáterkedni. Az ő állásuk ugye meg sem hírdethető. Egy kollegának nyár végén jár le a szerződése, nem is  lesz  meghosszabítva (hogy ki nem akarta meghosszabitani nem tudom). Két bér- pszichiáter is tovább áll , vagy máshová rendelték őket (nem ismerem egészen a műkődési szisztémájukat) és helyettük tuti nem vehető fel másik, mert ők  viszik el a legtöbb fizetést.
Számoljunk csak gyorsan! Ez bizony minusz 8 pszichiáter hirtelen.
Ehhez képest a megyei vezetőségin jó sokat beszéltünk minden másról, pl. hogy az összes nyilvántartott drogos ingyen fog kombinált hepatitis elleni védőoltást kapni, stb. Néhány   részlegvezető megpróbált síkitani, hogy mi lesz  októbertől, erre azonban annyi volt a válasz, hogy nem kell kétségbe esni, már ketten érdeklődtek telefonon állás ügyben. Heuréka!!
Az biztos, hogy fog a megye hirdetni állást, de  nem konkrét helyre, hanem oda, ahol a legnagyobb szükség lesz rá. Van egy olyan érzésem, hogy nem Karlskoga fog plusz embert kapni, hanem elsősorban Örebro.  Ja, és arről még nem is beszéltem, hogy a megye másik kisvárosában talán 3-an készülnek nyugdíjba menni.
Hát nem túl szép  kilátások. Aki maradt, az felkötheti azt a bizonyos gatyát.
Azt hiszem, itt az ideje , hogy én is svédesre vegyem a figurát!
Előtérbe helyezem, a stresszmentességet,  felveszem  a szép lassú kényelmes munkatempót, részt fogok venni naponta kétszer a közös kávézásban, sütizgetésben és felhagyok az önkéntes túlórázással.
Végül is mindig erre figyelmeztettek a svéd munkatársaim, hogy ezek nagyon fontos dolgok. Kértek, hogy lassítsak, mert még utmanning (kiégettség) depit kapok. Igérem, ezután szótfogadok.
Hogy mi lesz a betegekkel? Pl. írhatnának blogot, elvégre ez is egy módja a ventillálásnak. Én mondom, használ.

6 megjegyzés:

  1. Szerintem nem neked van ellátási kötelezettséged, hanem a megyének. Úgyhogy én is helyedben részt vennék a mötéken. :)

    Bezzeg értünk szakorvosjelöltekért nem kapadoznak itthon a közvetítők :)

    VálaszTörlés
  2. "Végül is mindig erre figyelmeztettek a svéd munkatársaim, hogy ezek nagyon fontos dolgok. Kértek, hogy lassítsak, mert még utmanning (kiégettség) depit kapok."

    Hm... Magyarra fordítva: "Minek nyüzsögsz? Kinek akarsz bizonyítani? Nem érted, hogy _zavarsz_ minket?"

    Annak idején azt hittem, hogy viccelnek, és tovább folytattam a "nyüzsgést". Ennek a "rá nem hallgatásnak" köszönhető, hogy a figyelmeztetés után egy félévvel új szakmát tanulhattam...

    Itt (és általában nyugaton) minden tevékenység munka. Amit a kizsákmányolást elkerülendő gondosan, lassan kell végezni.

    Eleinte furcsa dolog, de meg lehet szokni. Én már nagyon jól csinálom, ezért ha véletlenül egy ötletem akadna, akkor - a saját érdekemben - azon nyomban elfelejteném. Találjon ki újat az, akit jól megfizetnek!

    :-)

    VálaszTörlés
  3. Nem az a legföbb baj, hogy nyuzsinek tartanak vagy hogy zavarom öket. A baj, hogy egszereun nem lehet ellatni a munkat ennyi emberrel es meg sem probaljak megoldani. Latjak ezt a sved munkatarsak, növerek is. Ök is ketsegbe vannak esve a jelenlegi helyzet es hozzaallas miatt.
    Sokat meselnek arrol, milyen nehez volt nekik, mielött mi idejöttunk dolgozni es orvos nelkul eltek tul eveket. Nagyon felnek, hogy mi is toväbb ällunk es visszajönnek ezek az idök. Ha nem ereznem mennyire mellettem ällnak es tämogatnak, mär lehet le is leptem volna. Meg kellett kuzdeni erte, de a közvetlen munkatarsaimmal tök jo a kapcsolatom.
    A betegnek idöben kell sjukintyg, mert kulönben nem kap egy vasat sem, a FK elaraszt bennunket hataridös megirnivalokkal, naponta telefonäl be egy csomo beteg, hogy kifogyott a gyogyszere, recept kell, es akkor nem beszeltem a kenyszerkezelesekkel kapcsolatos dokumentatiorol.¨
    Ha 5 perccel kesöbb er be a fax a Birosagra, mint a megadott hataridö, akkor ugrik az egesz ugy es esetelg egy olyan beteget kell kiengednem az az utcara, aki magara, vagz masra nezve veszelyes lehet. Ha meg egy beteg öngyilkos lesz, azert megint mi felelunk. Az utolos pszchiätriai kontaaktol ( ez lehet egy beletelefonalas is x hetig mi vagyunk erte felelösek. Na most ebböl melyiket ne csinaljam meg?

    VálaszTörlés
  4. "...a főnökség biztatott, hogy igenis szoljak hozzá minél többet" - Ismerős szöveg, ennek más is bedőlt már.

    :-)

    Két dolgot ismételgetnek "fentről": a hozzászólást és az együttműködést (samarbete). Ezzel mintegy elhárítják magukról a felelősséget. Ők megmondták, miért nem hallgattak rájuk. Csakhogy pontosan ez az a két dolog, amit az átlag munkahelyen rossznéven vesznek.

    Visszatérve a "Na most ebböl melyiket ne csinaljam meg?" kérdésre: Cselekedj "efter bästa förmåga". :-)

    VálaszTörlés
  5. Gyerekek, szerintem épp itt az ideje fizetésemelést kérni... Ha ilyen nehéz munkaeröt szerezni, akkor becsüljenek meg titeket, akik kitartotok, nem? Ellenkezö esetben ti is körül tudtok nézni a szomszéd megyékben! Kereslet-kínálat farkastörvénye...

    VálaszTörlés
  6. Kicsit félve olvastam írásaitokat , kancsingattam a pszihiátria felé , de azért most erösen meggondolom. Sajnos egy fecske nem csinál nyarat elmélet van itt is érvényben ha jól értem.

    VálaszTörlés