2008. augusztus 14., csütörtök

Megjöttünk? hazajöttünk?

Azért ez továbbra is  kicsit tudathasadásos állapot!
Amikor Svédországból utazunk Magyarországra, akkor természetesen hazautazunk  majd vissza Svédországba.  Amikor a svédországi házunk a kiinduló pont akkor utazunk ide- vagy oda, de hova is érkezünk  vissza?

A lényeg, véget ért a norvég körút. A 12. napon érkeztünk meg. Kissé fáradtan, nyúzottan, de élményekkel telve. Majdnem sok is volt amit  láttunk, el  fog tartani tartani egy  darabig amíg mindent feldolgozunk.
Egy nagyon nagy kört terveztem, de a 2. napon be kellett látnom, hogy ez nem fog menni. 
Ha teljesíteni akarom a tervezett  útvonalat, akkor  csak elrohanok a szépségek mellett, értelmetlenül falva a  kilométereket.
A gyerekeknek különösen fárasztó és unalmas csak ülni egy  autóban és nézni ki  az ablakon. Eleinte, lekötötte őket a lakóautó újdonsága, de ez hamar elmúlt.
Eredetileg, mint írtam Svédországban haladtunk észak felé. Moran és Östersundon keresztül Trondheimbe (Norvégia). Ez két napot vett igénybe.  Trondheimtől dél felé haladva, Bergenig szerettem volna lemenni és onnan visszafordulni keresztben az országon kelet felé haladva.
Nem könnyű útvonalat tervezni Norvégiban a sok benyúló fjord miatt. Érdemes GPS-t használni az útvonaltervezéshez is, mert könnyebben lehet vele elkerülni a nem kívánt díjfizetős szakaszokat/kompokat illetve segítség lehet a campingek/benzinkútak megtalálásában is.
Lehet választani a komp és kompdíj, vagy a fjordot megkerülő, néha nem túl jó minőségű, itt-ott nyaktörő hajtűkanyarokkal teli meredek szerpentin között.
Útikönyvekkel   és a Tourist  Info-ban összeszedett prospektusokkal felszerelve, menet közben is vadásztam a látnivalókat. A végeredmény minimum egy hónapos vagy hosszabb út, ha tényleg mindent megakarunk nézni.
Ekkor született a döntés, hogy maradunk az északabbi részen. Sajnos még egy ekkora területre sem elég 12 nap, de azért nem kevés amit láttunk. Biztos, hogy vissza fogunk még menni  párszor, a délebbi részeket is megnézni.
Ezt tudom a többieknek is ajánlani, akik innen Svédországból tervezik Norvégiát megismerni.
Magyarországról ez már nehezebb ügy. Mindenképpen az a javaslatom, hogy érdemes Svédországba kirepülni egy olcsó repülőjárattal, itt bérelni lakóautót és itt teletömni a szükséges élelmiszerekkel, mert Norvégia tényleg  sokkal  drágább.
Hozzám közel állt a  döntés, hogy maradjunk az óceán partján többet. Ha tényleg van reinkarnáció, akkor  én az előző életemben  bálna vagy cápa lehettem.
Mindesetre valami megmagyarázhatatlanul erősen vonzódom a tengerhez. Nincs számomra élvezetesebb, mint  beszippantani a sós tenger  illatát, a hal szagot, hallgatni a sirályok vijjogását és tenger hullámzását.  Ha  csónakba ülhetek, az meg maga a Kánaán.  Én ilyenkor vagyok otthon.
Sokat gondolkodtam milyen formában álljon össze az útleírás.
Gondoltam előbb írnék a helyekről röviden ahol jártunk, a következő posztban meg felraknám a készült képeket, de aztán elvetettem ezt a gondolatot. Kb. 2000 képet csináltunk, amiből nyilván szelektálni fogunk, de úgyis túl sok lenne végignézni. Ezért inkább részekre szedem majd az útleirást és oda teszem fel több részletben a képeket.
Szabolcsot fűzgélem, hogy szedje össze a gondolatait a lakóautós utazással kapcsolatban és tervezek egy  posztot, ahol az árakat költségeket szednénk egy csokorba.
Ez eltart majd egy darabig nekünk is megcsinálni, meg nektek is majd átnézni.
Mivel a blogom mégiscsak a svéd pszichiátriáról szól, néha  majd felrakok ezt- azt erről a területről is közben, csak a rend  kedvéért.
A következő poszt majd egy térkép lesz a tervezett és a megvalósult útvonallal.
Ezt követően két írást tervezek, aminek a gondolata még a svédországi útszakaszon született meg.
Aztán belevágunk  Norvégiába.

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok "itthon"!
    Bar meg csak az irastervezetet volt szerencsem olvasni, de maris lelkesen varom a reszletes beszamolot. (Nem kis munka lesz, azt latom. Hogy honnan van erre is idöd, az nekem örök rejtely marad...)

    VálaszTörlés
  2. Orsi !
    Úgy hogy nem Szeged az a város, ahol jelenleg Ildi lakik.

    VálaszTörlés
  3. Üdv az életben. Sok sikert a visszaszokáshoz.

    VálaszTörlés
  4. Hali!
    Meg mindig nem arultatok el mi modon vezethettetek azt a kombajnt!!!!!?????

    VálaszTörlés