2010. június 5., szombat

Lyrica - kell–e aggódnunk a függőség miatt?

Mivel a Läkemedelsverket jelzéseket kapott arra vonatkozólag, hogy a Lyrica függőséget okoz, megvizsgálta a kérdést. A hivatalos újságjuk májusi számában jelent meg egy cikk a vizsgálatról.

A Lyricat (pregabalin) ami egy GABA analóg, 2004-ben törzskönyvezték perifériás neuropathiával járó fájdalmak és fokális epilepsia kezelésére. 2 évvel később engedélyezték a centrális neuropathiás állapotok és a GAD (generalizált szorongás) kezelésére.
2004 óta folyamatosan növekszik a Lyrica forgalma.



Már a törzskönyvezés idején is potenciális függőséget okozó szernek tartották. A diazepammal (Seduxen) történt összehasonlító vizsgálatokban alacsonynak mutatkozott a függőséget okozó potenciálja. Ennek a kontrollált klinikai vizsgálatnak a során, amit 5500 beteget vizsgáltak, a betegek 4%-a jelezte a gyógyszer eufóriát okozó hatását/mellékhatását, míg a placebo csoportban ez 1%-volt. Bizonyos betegpopulációban azonban 12% is volt aki eufóriát tapasztalt.
Egyéb psychés zavarokat is jeleztek úgymint deperszonalizaciós érzést, idegességet és amnéziát.
Az első figyelmeztető jelek a Lyrica-ról a Kriminalvården-ből érkeztek. Több beteg is követelte a Lyricát és igen magas dózisokat.
A Läkemedelsverkethez az első hivatalos mellékhatás jelentés (SWEDIS) függőségről 2008 márciusban érkezett. 2010 márciusáig 13 jelentés érkezett a következő kifejezések alatt "narkománia, tolarencia kifejlődés, megvonásos tünetek, hozzászokás".
A betegek nagy része pszichiátriai indikációval kapta a Lyricát és egy részüknél szerepel valamilyen kóros szerhasználat az anamnézisben.
A legtöbb esetben gyors dózisnövelést 600 mg napi dózisig és a szer abbahagyásának nehézségét jelezték.
A Läkemedelsverket az EMA-nak az Európai Gyógyszerfelügyelet illetékes csoportjának is (PhVWP) is jelezte a porblémát, akik szintén megvizsgálták a kérdést.
A vizsgálat alapján fokozott óvatosságot ajánlanak azon betegek esetén akiknek az anamnézisében szerepel kóros szerhasználat vagy függőség. A függőség kialakulásának gyanúja esetén szigorú monitorozás javasolt. Ha szükség van a Lyrica kiállítására, akkor azt fokozatosan kell tenni, kb. egy hét alatt függetlenül az indikációtól.


A Läkamedelsverket adatai szerint:
- 2009-ben 315000 receptkiváltás történt 51000 személy részére.
- 61% nő és 39% férfi.
- A többségük 40 és 60 év között volt.
- A területi elosztásban Svédországban  nem volt lényeges különbség.
- Az átlagos mennyiség amit kiváltottak 173 DDD/ személy volt ami napi 142 mg-os dózisnak felel meg
- Az összes beteg közül 4% váltott ki többet mint 700 DDD-t ami átlag 572 mg-os napi dózisnak felel meg egy egész év alatt.
- Ennek a magas dózisú csoportnak 55%-a férfi volt.
- 3581 személy váltott ki Lyricat töbször mint 21 alkalommal egy év alatt, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden 17.-napon váltottak ki gyógyszert.
- Ez az összes beteg 7 %-a.
- Ebben a gyakori gyógyszerkiváltó csoportban a betegek 63% volt nő.



Hogy lehet tolmácsolni azt, hogy a betegek 4 %-a az ajánlott napi dózis maximumát vagy annál magasabb dózist használt?
A gyógyszer regiszter adatai  szerint ez a szám változatlan összeghasonlítva a 2007-es adatokkal.
Akkor a betegek 3.5%-a használt többet mint 2 DDD, vagyis 600 mg-nál nagyobb dózist. Ez természetesen kevesebb személyt jelent (625), mivel lényegesen kevesebb volt akkor az eladás.
2007-ben összehasonlítva más ismert függőséget okozó szerekkel, mint a zopiklon (Imovane) és a zolpidom (Stilnox) a Lyricat nem használták többen nagyobb adagban mint 2 DDD.
Lényegesen kisebb hányad volt mint a kodeint és diazepamot nagy dózisban használók de nagyobb mint a Tramadolt és a dextropropoxifen (Mo-n nincs regisztrálva) nagy dózisban használók hányada. Ez az eredmény mindenképpen óvatosságra intő, de önmagában se meg nem erősíti se ki nem zárja  hogy  függőséget okozó lenne a Lyrica.
Különösen figyelmet keltő, hogy ma több mint 2000 személy használ maximális vagy ennél magasabb dózist.


(Information från Läkemedelsverket 2010 maj)
Én is kitettem egy szavazást a témáról, aminek az eredményét itt láthatjátok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése