2010. június 18., péntek

Esrange űrközpont


Made with Slideshow Embed Tool


Miután megvolt a motoros- és kutyásszánozás illetve a "sikeres" Icehoteles fotózás, másnap az űrközpont meglátogatása következett. Az Esrange Kirunától kb 40 km-re fekszik, egészen pontosan Jukkasjärvi körzetében, az Icehoteltől kb 10-15 percre.
Mi úgy beszéltük meg, hogy az Icehotelnél vesz fel bennünket a guide, így hát a kiadós reggeli után elgurultunk ismét a jégből készült szállodához. Amíg vártunk a "csatlakozásra" gyorsan elkezdtem szervezni egy esetleges bányalátogatást is, mert Kirunába nem szeretnék visszajönni mégegyszer, legfeljebb űrturistaként esetleg egy landolás erejéig a magamvezette repülővel. Kicsit később megjött az "idegenvezető" majd pár kilométerrel és rénszarvassal később megérkeztünk a bejárathoz, ahol várnunk kellett amíg a beléptetés megtörtént. Ehhez kapcsolódik az első érdekesség, miszerint sokáig a terület nem volt lezárva.  Végül kénytelenek voltak valamit csinálni mert előfordult olyan is, hogy a különféle kísérletekhez használt ballonok felszállási területén kempingezőket találtak. Miután beljebb kerültünk, fiatal vezetőnk levetített pár videót arról, hogy mi mindent csinálnak itt illetve mi a jövő.


Foglalkoznak itt többek között különböző műholdak fellövésével ill. a műholdak követésével, irányításával (földi állomás) és a közelben található az ESA egyik földi állomása is. A kísérletekhez, missziókhoz használt különféle eszközök nagy magasságba/űrbe jutattásához pedig vagy a már említett ballonokat vagy különféle rakétákat lőnek fel. Annak idején azért esett erre a területre a választás mert Kirunától északra már elég gyéren lakott terület van ezért kiválóan alkalmas különféle kísérletek lebonyolítására is. Egyes törzsek azért itt laktak/laknak attól függően, hogy mennyire sikerült meggyőzni őket arról, hogy jobb lenne nekik is ha nem a fejükre pottyannának az egyes leváló részek (több méter mélyre fúródnak a földbe).



A különféle küldetések során használnak kisebb (95-130km magasságba tudnak 100-150kg terhet feljutattni) ill. nagyobb (kb 700km magasságba képes 785kg-nyi hasznos terhet feljutattni) rakétákat.



A svédek nagy büszkesége a MAXUS rakéta amit legutoljára 2010 március 26-án lőttek fel és MAXUS-8 nevet a kapta a keresztségben. A "kicsike" svéd-német-ESA kooprodukcióként szokott megfordulni az űrben, hajtóművéről itt található információ. A MAXUS egyik élethű másolata megtalálható Kirunában is. Akit érdekel az innen letöltheti a 2010-2011 évad "műsorfüzetét" is.


Amikor megnéztük a videókat, kaptunk egy kis ízelítőt a műszerekből is amik korábban már megjárták az űrt vagy legalábbis jó magasan voltak. Illetve következett az elmaradhatatlan fika is. Amikor ezzel is végeztünk megkezdődhetet a túra izgalmasabb fele, ahol megnézhettük a ballonok, rakéták kilövő állomásait, és az irányító központot ill. további információkhoz jutottunk. Mivel az Esranget üzemeltető cég más cégeknek is bérbe ad irodákat, stb ezért egyes helyeken nem fotózhattunk, de azért sikerült pár képet készíteni az egyéb helyszíneken.


Végül pár szó a jövőről is; amint azt talán tudjátok az űrturizmus egyik úttörője (jó kis képzavar) a Virgin Galactic. Nos, ez a cég a kirunai repteret is szeretné használni az űrjárművei fel és leszállásához. Remélhetőleg ez is kedvező hatással lesz a városka jelenlegi "külsejére". Hogy mi lesz még rá hatással azt nemsokára megtudjátok. A kirándulásunk végén Barnabás még könnyes búcsút vett a MAXUS méretarányos, felfújható makettjétől, majd buszba vágtuk magunkat és az ESA földi állomását érintve visszamentünk a jéghotelhez ahol pótoltuk az előző nap elveszített képeinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése