2009. november 10., kedd

Lyrica és a függőség?

Ez a téma valószínűleg unalmas lesz a laikusoknak de a szakmabelieket érdekelheti.


A Lyrica (pregabalin) egy mostanában elég széles körben alkalmazott gyógyszer. Használják a pszichiáterek szorongásos állapotokban, valamint a neurológusok krónikus fájdalmak esetén.

Itt van mindjárt (nem csak itt) az egyik "legnépszerűbb" és igen gyakori betegség a fibromyalgia.
Félreértés ne essék; a betegség létezik, de itt ez is mint sok más, túl van diagnosztizálva és értékelve. Ha valaki azt mondja mellrákom van azt egy laza hümmögéssel elintézik, de a fibromyalgia szó hallatán hangos sajnálkozásban törnek ki az emberek. Szóval ez egy eléggé megfoghatatlan, krónikus fájdalommal járó állapot, melynek bizony pszichés komponensei is vannak.
Nyilvánvaló, hogy egy új gyógyszer, ami jó a szorongás ellen és csökkenti a fájdalmat is egyidejűleg hamar népszerű lesz az orvosok és a betegek körében . Még egy érv ami mellette szólt, hogy ki lehetett vele váltani a közismerten függőséget okozó benzodiazepin (Seduxen, Xanax, Rivotril stb) készítményeket.
Eztán jött a nagy meglepetés.


Az itteni addiktológiai centrum (Beroende centrum) elkezdett "larmázni" (larm svédül riasztást jelent), hogy egyre több Lyrica függő beteggel találkoznak. Állítólag gyorsan kialakul a tolarencia, a betegek tempósan emelgetik a dózisukat és nagyon nehéz őket leszedni a gyógyszerről.
Azt mondják a fekete piacon is kint van. Állítólag ügyeletben, a drog függőségük miatt ismert betegek követelnek Lyricát a tapasztalattal nem rendelkező rezidensektől.
Jöttek a kérdőívek emailben, hogy nekünk mi a tapasztalatunk vele, észletünk-e ilyesmit?
Egyes kollegák szerint fokozza az amfetamin centralstimuláns hatását. Ezt nem igazán látom át, hogy jön ez össze, ismerve a pregabalin hatásmechanizmusát.


Aztán újságcikkek is jelentek meg ezügyben. Az egyik cikkben az állt, hogy az USA-ban ezt a gyógyszert a drogként osztályozták, Európában pedig komolyabb viszgálatok nélkül megkapta az engedélyt.
Svédország most bepróbálkozik, hogy hivatalosan is sorolják a drogok közé.
Személy szerint én meglepődtem, mert én nem tapasztaltam ilyesmit.
Mint írtam, nemrégen Szegeden egy neurológiai továbbképzésen vettem részt.
Megkérdeztem az otthoni kollegákat, hogy ők találkoztak-e ilyesmivel, de nemleges választ kaptam.
Elkezdtem hát kutakodni a neten kicsit.
Az FDA honlapján a következőt találtam:


http://www.fdanews.com/newsletter/article?articleId=67172&issueId=7039


Érdemes olvasgatni a Flashback fórumot, ahol többek között drogban érintettek szoktak tapasztalatokat cserélni.
Pro és kontra vélemények, jó tanácsok a dózisra és alkalmazás módjára vonatkozólag stb.
https://www.flashback.info/showthread.php?t=313460
Ajánlom az itteni kollégák figyelmébe a fenti fórumot. Sok mindent megtudhatunk belőle, mire is használják az általunk felírt gyógyszereket, hogy vernek át bennünket és milyen kritikákat kapunk.


Azért a latens paranoiám csak nem hagy nyugodni.
Az elmúlt 2 évben azért volt a Lyrica a figyelem központjában mert a nagymértékben megnövekedett gyógyszerköltségek jelentős hányadát a Lyrica forgalom tette ki.
Kaptunk ezügyben is kis levelkéket, hogy jó lenne vele spórolni.


Függőség ide vagy oda van néhány betegünk aki nagyon jól van vele. Sajnos a betegek egy része ha felvételre kerül sor, előszőr Örebroban fordul meg. Ott pedig azonnal leállítják a Lyricat és így küldik vissza hozzánk.
Nem teljesen etikus és hasznos egy jól beállított beteg terápiáját megváltoztatni. Jobb lenne ezt a döntést kezelőorvosra hagyni.


Itt pedig egy film ahol egy "szakértő" mesél a pregabalinról






Mivel tényleg kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, új szavazást fogok kitenni a témáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése