2009. július 2., csütörtök

Úszás oktatás

Itthon vagyok a gyerekekkel Szegeden, belevetettük magunkat az életbe.
A szórakozás mellett azonban mindegyiknek jut egy kis megtanulni való is.


- Gábor fiam KRESZ oktatásra jár.
- Alexandra egy tanár segítségével belemerült a magyar nyelvtan rejtelmeibe, de szervezés alatt a matek és angol korrepetálás is. Próbáljuk behozni amit lehet. Akik most azt gondolják, hogy tönkreteszem szegény kislány nyaralását tévednek.
Jó látni, hogy mekkora örömet okoz neki, hogy végre haladnak is valahova. Elkezdett újra írott betűvel írni és még hozzá milyen gyönyörűen! (Svédországban csak nyomtatott betűvel írnak).
A sikerélmény bizony fontos, mondhat nekem akárki akármit!


- Mivel Karlskogában az óvodából nem járnak úszni, itt volt az ideje, hogy Barnabást beírassam úszás oktatásra. Már 6 éves, a két idősebb tetvére ilyen idős korában már szépen úszott.
Szegeden az oviból rendszeresen jártak, igaz ezt külön kellett fizetni. Nyaranta meg úszó tábor volt a program.
Barnabás reggel majdnem megfutamodott, de aztán elindultunk. Számomra is meglepő módon produkált. 5 percig csak a medence szélébe kapaszkodott és nem akarta elengedni, de aztán gondolt egyet és hajrá. Fél óra múlva már víz alatt siklott. Rém büszke vagyok rá is.


Amikor Alexandra elsős volt Svédországban, jött a levél, hogy indul a suliban úszás oktatás. Nagyon megörültem neki, hogy lesz folytatás. Kicsit csalódottan jött haza az első alkalom után, mondván csak játszottak a kis vízben. Megvigasztaltam, hogy szerintem csak megnézték ki, hogy mozog a vízben és legközelebb biztos beviszik az ügyesebbeket a nagy medencébe. Igazam volt - egyik csapat jobbra, a másik balra. Alexandra szépen szabályosan leúszott 2 hosszt.
Másnap kitörő örömmel jött haza, kezében lobogtatva egy oklevelet amin ez állt:


Grattis!
Du klarade simprovet.


vagyis gratulálunk, megcsináltad az úszás próbát.
Ki is tűztük rögtön nagy büszkén a szobája a falára. Csak akkor koppantunk jó nagyot, amikor kiderült, ez azt jelenti, hogy neki itt be is fejeződött az úszás.
Csak azok járhattak ezután, akik még nem tudtak úszni. Az a pár gyerek aki már jól úszott a suliban ült (azt nem írom, hogy tanult, mert az túlzás) amíg a többiek az uszodában voltak.

2 megjegyzés:

  1. Hajrá, igazán remek szervezés, gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Szil, nem akarlak elkeseríteni, de az oktatás már nálunk sem a "régi". Az idei érettségi színvonaláról azt hiszem, elég, ha annyit mondok, hogy a középszintű matematika feladatsor nagy részét a 10 éves fiam meg tudta oldani, a nagy emelt szinthez meg bőven elég volt az én 14 évvel ezelőtti matek tudásom, ami akkor csak egy 3-as matek érettségire volt elég.
    A magyar érettségi feladatsoron nem tudtam, sírjak, vagy nevessek, aztán kb ebben a sorrendben. A történelem ugyanez a szint.
    Általános iskolában még jók vagyunk, de a középsuli...
    Arról már nem is beszélek, hogy az egyetemekre, főiskolákra az új rendszer szerint már nincs valódi felvételi, csak beadod a jelentkezésedet, és a pontszámaid alapján benn vagy.
    Az én érettségi pontszámaimmal simán benn lennék akár az orvosin is, ami azért meredek lenne a 0 kémia, fizika tudásommal, és az erősen hiányos biológiámmal...

    VálaszTörlés